Θα πουν το κρέας… κρεατάκι οι Αμερικανοί

Η προειδοποίηση ενός από τους μεγαλύτερους επεξεργαστές κρέατος των ΗΠΑ ότι «σπάει» η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στις ΗΠΑ

Η Tyson Foods, ένας από τους μεγαλύτερους επεξεργαστές κρέατος των ΗΠΑ, προειδοποίησε τους Αμερικανούς με μια ολοσέλιδη καταχώρισή της στους «New York Times» ότι «η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σπάει» λόγω του κορωνοϊού καθώς επιχειρήσεις που παράγουν τροφές για χοιρινό, βόειο κρέας και κοτόπουλο, αλλά και τα ίδια αυτά τα ζωικά προϊόντα αναγκάζονται να κλείσουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

«Ως αποτέλεσμα, θα υπάρχει περιορισμένη προσφορά των προϊόντων που διατίθενται σε παντοπωλεία έως ότου μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τις εγκαταστάσεις μας που είναι σήμερα κλειστές, ωστόσο μέχρι τότε ο πληθυσμός των ζώων θα μειωθεί κατά εκατομμύρια».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δήλωσε ότι σε συνεργασία με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, θα διασφαλίσουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων θα παραμείνει ασφαλής. «Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι μια κρίσιμη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπουργός Perdue αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη να διατηρούνται οι εργαζόμενοι και οι επιθεωρητές ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εθνικής έκτακτης ανάγκης COVID-19», δήλωσε.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΒΡΕΣ ΤΡΟΦΗΣ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ, ΕΝΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ

Ωστόσο, το USDA έχει επίσης επικριθεί για το γεγονός ότι αφήνει εκατομμύρια λίβρες τροφής να σαπίζουν, ενώ οι τράπεζες τροφίμων αγωνίζονται να ανταποκριθούν στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Το υπουργείο Γεωργίας υστερεί σε σχέση με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς πέρασε περισσότερο από ένας μήνας για να αγοράσει πλεόνασμα φρούτων και λαχανικών – παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, επισύροντας την έντονη κριτική του Προέδρου Τραμπ.

Η ολοσέλιδη καταχώριση-προειδοποίηση της Τyson Foods στους «New York Times» ότι τεράστιες ποσότητες κρέατος θα εξαφανιστούν από την αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Η Tyson Foods δεν είναι η μόνη εταιρεία που έκλεισε ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας χοιρινού κρέατος λόγω ασθένειας των εργαζομένων της, σύμφωνα με το Associated Press τουλάχιστον άλλα δύο μεγάλα εργοστάσια έχουν αναστείλει προσωρινά τη δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται διαρκώς η συνολική εθνική παραγωγή.

Η εταιρεία στην καταχώρισή της δεσμεύθηκε για μια σειρά οικονομικών μέτρων προς όφελος των ασθενών εργαζομένων της, ενώ προανήγγειλε bonus περίπου 60 εκατ. δολαρίων σε 116.000 εργαζόμενους πρώτης γραμμής, καθώς τόσο αυτή όσο και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κρέατος, όπως η JBS USA και η Smithfield Foods, δέχτηκαν πυρά ότι απέτυχαν να παράσχουν επαρκή προστατευτικά εργαλεία στους εργαζομένους τους, για αυτό και παρουσίασαν υψηλά ποσοστά ασθενών εργαζομένων.

 

Πίεση στους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμη και άρρωστοι 

Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων συσκευασίας κρέατος και επεξεργασίας τροφίμων της Αμερικής «United Union and Commercial Workers International Union» έχει καταγράψει τουλάχιστον 5.000 εργαζόμενους στη συσκευασία κρέατος και 1.500 εργαζόμενους στη μεταποίηση τροφίμων ως θύματα του ιού.

Κρατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια αποκάλυψαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις ασκήθηκε πίεση στους εργαζομένους να εργαστούν ακόμα και άρρωστοι, σε ένα εργοστάσιο χοιρινού κρέατος Tyson στην Αϊόβα χορήγησαν στους εργαζόμενους… μπανάνες και γυαλιά ύπνου ως καλύμματα προσώπου, ενώ σε ένα κέντρο διανομής της εταιρείας Smithfield στην Ιντιάνα οι εργαζόμενοι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους προϊσταμένους τους ότι δήθεν στο ψυχρό περιβάλλον που εργάζονταν δεν επιβιώνει ο ιός.

Τα εκατοντάδες περιστατικά ανά εργοστάσιο επέφεραν τον χαρακτηρισμό «hot spot» σε αυτούς τους χώρους εργασίας και θεωρήθηκε επικίνδυνη η διάθεση των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη διασπορά στις τοπικές κοινωνίες, το προσωρινό κλείσιμο των μονάδων αυτών και την αναμενόμενη μείωση κατά 25% της παραγωγής κρέατος στην Αμερική.

Ωστόσο η πολιτική Τραμπ για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τον φόβο έλλειψης κρέατος στην Αμερική θα δώσει σύντομα το πράσινο φως στα ήδη βεβαρημένα υγειονομικώς εργοστάσια, αποδεκατισμένα σχεδόν από εργαζόμενους οι οποίοι δηλώνουν ότι δύσκολα θα αρνηθούν να εργαστούν ξανά, έτσι όπως έχει απογειωθεί η ανεργία στη χώρα τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα