«Θα στείλω στον Κυριάκο 11 προτάσεις»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για πολλά πράγματα μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Βασίλη Λεβέντη. Όμως όλοι πολιτικοί του αντίπαλοι συμφωνούν σε κάτι:  Ότι λέει αυτό που σκέφτεται έτσι ακριβώς, δίχως να υπολογίσει τις αντιδράσεις. Όπως είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2018 στο ΣΕΦ, όπου μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ δεν αρκέστηκε σε ωραία λόγια, αλλά άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι τον αποδοκίμαζαν οι σύνεδροι.

Επίσης, πολλές φορές κατά τις ομιλίες του στη Βουλή, όταν αντιδρούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους απαντούσε: «Γελάτε τώρα, αλλά η εξουσία δεν είναι παντοτινή». Μία προφητική έκφραση, καθώς με βάση τις ευρωεκλογές η διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων δείχνει ότι οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν ότι θα έπαιρναν τους υπουργικούς θώκους στο σπίτι τους.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης επιμένει πως τελικά η Ένωση Κεντρώων θα καταφέρει να περάσει το φράγμα τού 3% και να είναι στην επόμενη Βουλή. Αυτό μας επεσήμανε σε συνομιλία που είχαμε λίγο πριν από το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, μας επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήταν άτυχο λόγω του ότι υπήρξε πολυδιάσπαση με την ύπαρξη κομμάτων από τον επονομαζόμενο πατριωτικό χώρο. «Έτσι μας αφαιρέθηκαν ψήφοι. Όμως τώρα ο κόσμος θα θυμηθεί ότι η Ένωση Κεντρώων ήταν η μοναδική που έδωσε μάχη με σκληρή ρητορική μέσα στο Κοινοβούλιο για τη Μακεδονία. Ο λαός γνωρίζει ποιος στήριξε πραγματικά, με πράξεις και όχι με λόγια, τη Μακεδονία μας. Τώρα οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το κόμμα που θα υπερασπιστεί την ιστορία, τις αξίες και τις αρχές της πατρίδας και των συμφερόντων της ιστορικής Μακεδονίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μόνο η Ένωση Κεντρώων με καθαρό λόγο και προτάσεις μπορεί να διορθώσει και να επιβάλει το δίκαιο για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ακόμη και δημοσίως ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει εκφράσει τα παράπονά του για την αντιμετώπιση που έχει από τα ΜΜΕ και το ότι η προβολή που γίνεται στο κόμμα του είναι μικρότερη από όσο στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο και δεν είναι κοινοβουλευτικό και δεν κατάφερε τελικά να εκλέξει ευρωβουλευτή στις 26 Μαΐου. Όμως υπενθυμίσαμε στον κ. Λεβέντη ότι στις εκλογές του 2015 η Ένωση Κεντρώων μπήκε στη Βουλή με πολύ μικρότερη προβολή από τα ΜΜΕ. Ο ίδιος αναγνώρισε τα λάθη και μας τόνισε ότι «επαναπαυτήκαμε στο γεγονός ότι επειδή θεωρήσαμε ότι ο κόσμος θα εκτιμούσε τις θέσεις μας και τη στάση μας απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα, θα μας τιμούσε με την ψήφο του. Ο λαός έχει κοντή μνήμη. Πάντα είναι δύσκολο για ένα μικρό κόμμα να περάσει τις απόψεις του σε ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά όταν έχει απέναντί του ένα εχθρικό πολιτικό περιβάλλον και ΜΜΕ τα οποία πολλές φορές αγνοούν επιδεικτικά τις θέσεις μας».

Βέβαια, σε αυτό που μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπάρχει πάντα και ο αντίλογος. Ότι εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχει μία υπερέκθεση του ίδιου του κ. Λεβέντη με πολλές δεκάδες συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και ακόμη περισσότερες σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Κάτι που το παραδέχθηκε δίνοντας τη δική του εξήγηση. «Ναι, όλοι θέλουν να μιλήσουν μαζί μου, όμως το σχέδιο πολιτικής εξόντωσης της Ένωσης Κεντρώων είναι σε εξέλιξη, καθώς υπάρχει ένας ιδιότυπος αποκλεισμός των στελεχών μας από τον δημόσιο διάλογο. Όπως επίσης και με διαστρεβλώσεις  των όσων θέσεων και απόψεων υποστηρίζουμε».

 

Στη Βουλή

Με αυτά τα δεδομένα, η Ένωση Κεντρώων μάλλον πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πιάσει το 3% και να εισέλθει στη Βουλή. Οπότε, πολύ λογικά είπαμε αυτή την άποψή μας στον κ. Λεβέντη, ο οποίος στην εκτίμησή του μας εξήγησε για ποιον λόγο θα τα καταφέρει τελικά η Ένωση Κεντρώων να πιάσει το 3%. Επίσης, μας τόνισε με έμφαση ότι η μάχη θα δοθεί ακόμη και πάνω από την κάλπη: «Στις ευρωεκλογές συμμετείχαν 49 κόμματα. Στις εθνικές εκλογές συμμετέχουν 20. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ένωση Κεντρώων. Ναι, θα μπούμε στη Βουλή γιατί η Ένωση Κεντρώων χρειάζεται να πολεμήσει τη διαφθορά, το ρουσφέτι, την αδικία, την ανεργία. Για να περάσει η χώρα σε ένα άλλο επίπεδο ανάπτυξης και προοπτικής για το μέλλον των νέων γενεών».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, του ζητήσαμε τις εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Λεβέντης δεν φοβάται να κάνει προβλέψεις. Θεωρεί ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, τον ρωτήσαμε ότι εάν τελικά η Ένωση Κεντρώων μπει στη Βουλή θα ανταποκριθεί σε πιθανό κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη. Η απάντησή του είναι ενδεικτική: «Το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου του 2015 αποστείλαμε στον Αλέξη Τσίπρα επιστολή με τα 9 σημεία και του προτείναμε να δώσει η Ένωση Κεντρώων ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν αποδεχόταν τις προτάσεις μας. Τα αποτελέσματα της άρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι γνωστά. Θεωρώ μάλιστα ότι θα τεθεί πολύ σύντομα ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ των εκλογών θα αποστείλουμε επιστολή με τα 11 σημεία στον νικητή των εκλογών (Κυριάκος Μητσοτάκης). Όπως ακριβώς και το 2015, δεν ζητάμε λάφυρα, δεν ζητάμε υπουργεία, δεν ζητάμε θέσεις. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι τις προτάσεις μας και την πολιτική μας που θεωρούμε επωφελή για τη χώρα να τα αποδεχθεί η επόμενη κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα