Θα τάξει (;) την Άρτα και τα Γιάννενα

«Η μεγάλη ημέρα έφτασε», λένε τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι στο διήμερο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ. «Από τη Θεσσαλονίκη θα καταλάβουν οι πολίτες τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης», μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ο οποίος θεωρεί ότι στη ΔΕΘ θα αυξηθεί η διαφορά των δύο κομμάτων και θα παγιωθεί η πεποίθηση νίκης στην κοινωνία για τις επερχόμενες εκλογές.

Εξάλλου, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, οπότε το αργότερο τον Μάρτιο θα προκηρυχθούν εκλογές.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που έχουν αναλάβει την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, είχαν άγχος να κοστολογηθούν ακριβώς οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι υιοθετεί το «λεφτά υπάρχουν». Εξάλλου, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβερνητική προπαγάνδα θα στρέψει εκεί την προσοχή της.

Όλοι υποστηρίζουν πως το «πρόγραμμα εξουσίας» που θα αναλύσει σήμερα και αύριο ο Αλ. Τσίπρας θα είναι στο πλαίσιο του εφικτού. Όμως, η γνωστή «Βαβέλ» που επικρατεί στην Κουμουνδούρου μάλλον δημιουργεί πολλά ζητήματα. Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν πολλά και η εντύπωση που δόθηκε στην κοινωνία είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας σήμερα το βράδυ θα τάξει στους ψηφοφόρους την Άρτα και τα Γιάννενα μαζί, που λέει και ο λαός μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Μηλιός τη Δευτέρα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παταχθεί η φοροδιαφυγή σε ένα μήνα!». Οπότε όλοι κατανοούν τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στους πολίτες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι πιεσμένοι εδώ και πέντε χρόνια από τη σκληρή λιτότητα.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και όσα ειπώθηκαν περί επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης, καταλαβαίνει ο καθένας το τι συμβαίνει στην Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό παρενέβη και ο Δημήτρης Παπαδημούλης και έγραψε στα social media ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Γι’ αυτό και κύκλοι του κόμματος όταν ρωτήθηκαν για τη 13η και 14η σύνταξη αναίρεσαν, λέγοντας πως «θα υπάρξει μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους», βάζοντας ως όριο τα 400 ευρώ. Δηλαδή, τα δώρα θα δοθούν σε όσους παίρνουν αυτά τα χρήματα.

 

Λύνουν την εξίσωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες στην κυριολεξία οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης προσπαθούσαν να λύσουν την εξίσωση για την επιστροφή των δώρων σε δημόσιο και συντάξεις. Κατά πληροφορίες, θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευθεί για την αποκατάσταση των δώρων στο Δημόσιο. Όμως, ακόμη αναζητούνται «ισοδύναμες» οικονομικές δράσεις, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια και για την αποκατάσταση των δώρων των συνταξιούχων.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν, μαζί με τους αγρότες ίσως, τα δυσκολότερα εκλογικά ακροατήρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξ ου και η Κουμουνδούρου επιχειρεί να τους προσεγγίσει.

Οι βασικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα θα είναι:

# Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

# Αύξηση κατώτατης σύνταξης και επιδόματος ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα.

# Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση αντεργατικών νόμων.

# Κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

# Αποκατάσταση των απολυμένων στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Δημοσίου.

 

Οι τροπολογίες

Εξάλλου, μία γεύση για το τι θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη πήραμε από τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε τη Δευτέρα ως απάντηση στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι δύο προτεινόμενες ρυθμίσεις υπογράφονται από ολόκληρη την Κ.Ο. του κόμματος αλλά και από τον πρόεδρό της.

Στην πρώτη ζητείται η επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011. Με τη δεύτερη η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την παροχή δωρεάν ρεύματος στις φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί στους βασικούς προγραμματικούς άξονες που έχει έως τώρα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μ’ άλλα λόγια, θα επιμείνει στην ανάγκη κατάργησης του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, αλλά και στη θέση του κόμματός του για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας το 1953.

 

Η γκάφα περί αποχώρησης από το ΝΑΤΟ και τα μισόλογα

Στο μεταξύ, στη συνέντευξη Τύπου αναμένεται ο Τσίπρας να προσπαθήσει να κλείσει και το θέμα με το ΝΑΤΟ, που άνοιξε χωρίς λόγο και αιτία ο Θοδωρής Δρίτσας και απέτυχαν παταγωδώς να το μπαλώσουν οι Νίκος Βούτσης και Δημήτρης Βίτσας. Βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας στο Κόμο προσπάθησε να πείσει το διεθνές οικονομικό κατεστημένο ότι δεν πρέπει να ανησυχούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά ήδη εντός του κόμματος υπάρχει αναβρασμός.

Παρ’ ότι όντως η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ είναι κεντρική και διαχρονική συνεδριακή θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τελευταίο που θέλει αυτή τη στιγμή η Κουμουνδούρου είναι να μπουν νέα εμπόδια στη διαδικασία προσέγγισής της με τους «νοικοκυραίους» και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Έτσι, κεντρικά στελέχη του κόμματος, που ανήκουν στη στενή ηγετική ομάδα, «λειαίνουν» τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ότι στόχος της Κουμουνδούρου δεν είναι να βγάλει τη χώρα από τη Συμμαχία, αλλά να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από… μόνο του.

Την αρχή έκανε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής ο Ν. Βούτσης. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα είναι μεταξύ των πρώτων κινήσεων μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε: «Εμείς εργαζόμαστε για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, διότι είναι άχρηστο και επικίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τη μονομερή αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ, παρά μία μακρά ή λιγότερο μακρά πορεία σταδιακής απαγκίστρωσης. Αλλά το θέμα είναι για όλο το ΝΑΤΟ, που είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και αναχρονιστικός οργανισμός».

Τη σκυτάλη πήρε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας. «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το NATO, αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το NATO από μόνο του», τόνισε, κρατώντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θ. Δρίτσα, την περασμένη εβδομάδα.

Σημειωτέον ότι ο Θ. Δρίτσας, όταν προκλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, να απαντήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ή να φύγει, είχε απαντήσει: «Να φύγουμε. Το λέει το συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα