«Θα τους δώσουμε κάτι ψιλά και θα πουν κι ευχαριστώ…»

Παρασκήνια: TOP SECRET

Στο προσκήνιο βρίσκεται το θέμα της αναδιάρθρωσης ή μη των πρωταθλημάτων. Στο παρασκήνιο, όμως, εξελίσσεται σχεδιασμός αναδιάρθρωσης και σε άλλο… γήπεδο. Η ανοχή στην ανικανότητα του προέδρου έχει και όρια. Μάλλον το κατάλαβαν οι νέοι σύμμαχοι και έχουν καταλήξει σε λύση. Διευθύνσεις και ονόματα αργότερα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, είχε παραδώσει –κατά τη σχετική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής– τη λίστα με τους πίνακες διαιτησίας, σε σφραγισμένο φάκελο. Αυτό δεν εμπόδισε, πάντως, κάποιους που… διαβάζουν βουλωμένο γράμμα.

Ποιος «ειδήμονας»-«σωτήρας» και γιατί διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να γίνει προκήρυξη πρωταθλήματος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου;

Την Πέμπτη (12/7) έγινε γνωστό ότι στον τελικό του Mundial 2018, Γαλλία – Κροατία, θα διαιτητεύσει ο Αργεντινός, Νέστορ Πιτάνα. Ελπίζουμε μετά το τελευταίο σφύριγμα να μην λέμε ότι έγινε (του)… Πιτάνα ο τελικός.

Ξημερώματα Τετάρτης (11/7) ο Βασιλάκης της λίγκας υποσχόταν «λαγούς με πετραχήλια» στον μεταμεσονύχτιο συνομιλητή του. Λίγες ώρες αργότερα, είχε κάνει οπισθοκυβίστηση 180 μοιρών. Με τέτοια ευκολία και άνεση που θα τη ζήλευε και Ολυμπιονίκης της γυμναστικής.

«Θα τους δώσουμε κάτι ψιλά και θα πουν κι ευχαριστώ…»

Την τακτική «ο θάνατός σου, η ζωή μου» ασπάζεται η Super League. H πρόταση/εισήσησή της στην ΕΠΟ –που εγκρίνει τελικά τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων– είναι από τη Football League να μην προβιβαστεί απευθείας καμιά ΠΑΕ! Δηλαδή, για τη λίγκα, υπάρχουν ποδοσφαιρικά «παιδιά και αποπαίδια». Σε ρόλο… «Θεού» –νομίζει πως έχει το δικαίωμα να– αποφασίζει ποιο πρωτάθλημα και ποια ΠΑΕ θα «ζήσει» ή θα «πεθάνει».

Στην εύλογη απορία, γιατί να δεχτεί η Football League μια τέτοια απόφαση, στελέχη της λίγκας, απαντούσαν: «Εντάξει. Θα ζητήσουν κάποια λεφτά, θα κάνουμε παζάρι, θα τους δώσουμε κάτι ψιλά, και στο τέλος θα πουν κι ευχαριστώ». Σαν άλλα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που εξαγοράζουν ό,τι θέλουν. Που αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο πέρα από την πάρτη τους και την ικανοποίηση του δικού τους συμφέροντος και θέλω.

Στο θέμα, πάντως, τον καθοριστικότερο λόγο έχει η ΕΠΟ. Θα αποδεχτεί να φουντώσει η… φωτιά που άναψε η Super League ή θα φροντίσει έγκαιρα να τη… σβήσει; Προλαμβάνοντας τη δημιουργία νέων εντάσεων και προβλημάτων στο ήδη πολύ βαθιά πληρωμένο επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

«Τα παιδία παίζει» με τη νοημοσύνη μας και το μέλλον του ποδοσφαίρου

H Super League ζήτησε από την ΕΠΟ παράταση μέχρι τις 25 Ιουλίου για να στείλει την προκήρυξη του πρωταθλήματος. Γιατί με τα καμώματα της πλειοψηφίας των παραγόντων «δεν θα προκάμουν» να τηρήσουν τις οριζόμενες ημερομηνίες. Και γιατί έως τις 25/7; Ας ζήταγε μέχρι τις 20 Αυγούστου, πέντε μέρες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα. Τι θα άλλαζε; Θα απαξιωνόταν το πρωτάθλημα; Θα «γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι»; Μήπως τώρα γίνεται κάτι διαφορετικό;

Για να θυμηθούμε σε τίτλους τα… επιτεύγματα του Συνεταιρισμού; Διέλυσαν την κεντρική διαχείριση, για 1,8 εκατομμύρια ευρώ, και τώρα 7 ΠΑΕ είναι «επί ξύλου κρεμάμενες». Το πρωτάθλημα είναι «στον αέρα». Όπου και αν απευθύνθηκαν για χορηγία, «έφαγαν πόρτα». Έχουν διπλοπληρώσει εταιρείες για να πετάξουν στα σκουπίδια τις μελέτες βιωσιμότητας του προϊόντος. «Χρυσοπληρώνουν» τον τρις υπόδικο διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Γκαγκάτση, αλλά ένα επεξεργασμένο σχέδιο δεν έχουν.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τους δίνει «ένα σκασμό» λεφτά, ζητώντας να εφαρμόσουν όσα άπαντες οι ειδικοί έχουν επισημάνει. Και αυτοί τον «φτύνουν». Απαιτώντας «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Το νέο παραλήρημα του Αλέξη

«Μποξ» με τη λογική και τη σοβαρότητα έπαιξε, για μια ακόμα φορά, ο Αλέξης Κούγιας. Με αφορμή την πρόταση αναδιάρθρωσης του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, βρήκε ευκαιρία να ασχοληθεί με τη λατρεμένη συνήθειά του. Να κάνει δηλώσεις.

Στη συνάντηση των ΠΑΕ με τον υφυπουργό, ο «βυσσινί» παράγοντας του είπε πως έχει την ευκαιρία –αν κάνει και δώσει όσα απαιτούν– να γίνει «μάγκας». Σε άλλο χρόνο και τόπο τον χαρακτήρισε εκβιαστή, γιατί (όπως είπε στο ρ/σ «FAIR PLAY FM») «εκείνη τη στιγμή δεν βρήκα άλλη λέξη να αναφέρω, αν και η άποψή μου είναι καλή για τον υφυπουργό, όσον αφορά σε άλλες δραστηριότητές του»… Κατόπιν εξέφρασε αδυναμία κατανόησης γιατί «είναι ανεκτή τόσο μεγάλη κρατική παρέμβαση. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά», είπε ο παράγοντας που χαρακτήρισε εν δυνάμει «μάγκα» τον υφυπουργό γιατί προτείνει λεφτά στην ανίκανη να βρει μόνη της λίγκα.

Γνωστοποίησε ότι σκέφτεται να στείλει «επιστολή στη FIFA και να μιλήσω για την ακραία πολιτική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα». Και πρόσθεσε ότι «το μόνο που συζητάμε είναι πόσα δίνει ο υπουργός εάν κάνουμε τις ομάδες 14 και πόσα εάν τις κάνουμε 12, και αυτό αποτελεί σαφέστατη παρέμβαση της Πολιτείας στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».

Δηλαδή, κατά τον Κούγια, ο υφυπουργός βάζει τις ΠΑΕ με το ζόρι να συζητάνε την πρότασή του. Μπορούσαν να βρουν αλλού έσοδα και τους το απαγόρευσε για να τις αναγκάσει να μιλήσουν μαζί του; Ποιος ζήτησε την παρέμβαση ποιανού; Προφανώς, κατά τον Αλέξη, θα έπρεπε η Super League να βγάζει τον λογαριασμό και η Πολιτεία τον «σκασμό» και απλά να πληρώνει.

Ακόμα, φρόντισε να μας δείξει τη σχέση που έχει με την ειλικρίνεια, λέγοντας: «Αυτός όμως νομίζει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν ομάδες-δορυφόροι. Πείτε μου όμως από τις 16 ομάδες σήμερα, ποιες είναι δορυφόροι μεγάλων ομάδων, καμία!»… Μόλις την Τετάρτη (11/7) η Super League αποφάσισε ομόφωνα το επόμενο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 14 ομάδες. Ο Κούγιας, ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ, ήταν ένας από αυτούς που ψήφισαν. Στις δηλώσεις του, μάλλον ως Αλέξης, έκανε πρόβλεψη για «φέτος και του χρόνου πρωτάθλημα με 16 ομάδες»…

Καθυστέρηση λόγω διαδικασίας ή ψειρίσματος;

Όπως έγινε γνωστό (και) με Δελτίο Τύπου, στις 22/6 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και μάλιστα σε πλήρη σύνθεση «παρουσία των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA και UEFA κ.κ. Χ. Χούμπελ, Ι. Ντερβισάι, Ι. Βέλα, Μ. Γεωργίου». Η Ε.Ε., μεταξύ άλλων, ενέκρινε και τροποποιήσεις στους κανονισμούς. Από αυτούς μόνο ο «Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαίρου» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου, ο Πειθαρχικός Κώδικας και αυτοί που αφορούν τη λειτουργία των Δικαστικών Οργάνων και του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν έχουν αναρτηθεί. Γιατί άραγε; Από την oμοσπονδία αποδίδουν το θέμα σε τυπικές διαδικαστικού χαρακτήρα αιτίες. Κάποιοι, όμως, έχουν εντελώς διαφορετική εξήγηση. Υποστηρίζουν πως οι τροποποιημένοι κανονισμοί ελέγχονται εξονυχιστικά από FIFA/UEFA. Γιατί οι Συνομοσπονδίες δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους ημεδαπούς παράγοντες.

Επικαλούνται –ως χαρακτηριστικό παράδειγμα– την απόπειρα μείωσης των διατάξεων που ορίζουν τις ποινές για σοβαρές παραβάσεις, παρά τη ρητή… οδηγία αυτές να αυστηροποιηθούν. Και προσθέτουν πως οι ξένοι «έχουν καεί στον χυλό και φυσάνε και το γιαούρτι».    

Κανονιστικές αλλαγές από την UEFA

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε την Πέμπτη 5/7 πως εγκρίθηκαν, και θα εφαρμοστούν από τη νέα αγωνιστική περίοδο, τρεις αλλαγές στους κανονισμούς του παιχνιδιού. Όπως έκανε γνωστό η UEFA, οι τροποποιήσεις έχουν εγκριθεί από την IFAB και αφορούν στον αριθμό των αλλαγών ανά παιχνίδι, στον αριθμό των αναπληρωματικών που δηλώνονται στο φύλλο αγώνα καθώς και στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στην τεχνική ζώνη.

Με βάση τα νέα δεδομένα, εφεξής οι ομάδες –σύλλογοι και αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα– που συμμετέχουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League, Europa League, Europa Super Cup, Nations League) θα μπορούν να κάνουν τέταρτη αλλαγή. Μόνο όμως όταν ο αγώνας οδηγηθεί στην παράταση.

Όπως ακριβώς συνέβη –για πρώτη φορά– και στο Mundial 2018. Και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση Ισπανίας – Ρωσίας. Στο 97΄ ο Γερόχιν αντικατέστησε τον Κουζιάεφ και στο 104΄ ο Ροντρίγκο πήρε τη θέση του Μάρκο Ασένσιο. Στην κανονική διάρκεια μιας αναμέτρησης μπορούν να γίνουν έως τρεις αλλαγές.

Αναφορικά με τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που θα βρίσκονται στον πάγκο, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Στο Europa Super Cup οι αναπληρωματικοί αυξάνονται και από 7 γίνονται 12. Σε Champions League, Europa League και Nations League η αύξηση θα εφαρμόζεται μόνο στον τελικό κάθε διοργάνωσης. Στις προηγούμενες φάσεις –διατηρείται ο  υφιστάμενος κανονισμός και– στον πάγκο έχουν δικαίωμα να κάθονται επτά παίκτες.

Η UEFA, πλέον, διευρύνει τις ηλεκτρονικές συσκευές που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μέλη της τεχνικής ομάδας. Εκτός από τον γιατρό και τους συνεργάτες του, που μπορούσαν να κάνουν χρήση μικροφώνου και ακουστικών, και τα υπόλοιπα μέλη του επιτελείου που βρίσκονται στον πάγκο μιας ομάδας θα γίνουν… γκατζετάκηδες. Θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ή/και smartphone ή/και tablet. Με την προϋπόθεση πως αυτό θα γίνεται για την ασφάλεια των παικτών ή για λόγους τακτικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα