Θα βγει ο Αλέξης νικητής;

Ημέρα ψηφοφορίων η σημερινή για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το παιχνίδι της ζωής του. Αν υπερψηφιστεί η πρόταση για διάλυση εδώ και τώρα των συνιστωσών γίνεται «ηγέτης» και δείχνει πως εκείνος κάνει κουμάντο. Αν πάλι όχι, το μέλλον είναι δυσοίωνο για τον ίδιο και για το κόμμα του.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξαν με την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε ως έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες το Μνημόνιο και τη Δημοκρατία, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμπεριφορά των βουλευτών της Χ.Α στη Βουλή την Παρασκευή. Κατηγόρησε, επιπλέον, τη ΝΔ, ότι εξαφάνισε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και ότι κράτησε ίσες αποστάσεις από τους νοσταλγούς του Χίτλερ την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο. Σχετικά με το εσωτερικό του κόμματος, σημείωσε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Ολομέλεια μετά την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλου ήταν «αποκαλυπτικά», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «φλερτάρει πλέον αδιάκριτα» με την ακροδεξιά.

«Η Χρυσή Αυγή επεχείρησε να προκαλέσει μέσα στο κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη συζήτηση για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εξαφανίστηκε. Εξαφανίστηκε με ευθύνη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και επομένως του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν ήταν εκεί καν ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να επιβεβαιώσει αυτά που ήρθε να πει ο κ. Ρουπακιώτης, δηλαδή ότι δεν συμβαίνει κάτι, το νομοσχέδιο είναι καθ’ οδόν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Η ομάδα μονταζιέρας της Ν.Δ. προσπάθησε ακόμα και τη στιγμή της αποκάλυψης των νεοναζί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, το προεδρείο της βουλής, και τους νοσταλγούς του Χίτλερ», πρόσθεσε.
Έκανε επίσης λόγο για διαδοχικά «ακροδεξιά ολισθήματα» του πρωθυπουργού: «Τρεις μέρες πριν, εβδομήντα βουλευτές της πλειοψηφίας, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία της μυστικής ψηφοφορίας συνέδραμαν τους φασίστες στην προσπάθειά τους να άρουν την ασυλία του Π. Τατσόπουλου και να τον μηνύσουν για έκφραση πολιτικής γνώμης. Παλιότερα ο γραμματέας της ΝΔ, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε αρνηθεί να ψηφίσει την άρση ασυλίας του Κασιδιάρη για κάτι εντελώς διαφορετικό: για βιαιοπραγία εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την εξαγγελία απεργίας της ΟΛΜΕ μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυβερνητική «φάμπρικα επιστρατεύσεων», διαπίστωσε ότι «υπάρχει κόσμος με διάθεση και αποφασιστικότητα να αντισταθεί» και μίλησε για την ανάγκη μιας συνδικαλιστικής στρατηγικής «που δεν θα χειραγωγείται από τις κατεστημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες», αλλά συγχρόνως «θα δημιουργεί στέρεες συμμαχίες με την κοινωνία».

«Τη φάμπρικα των επιστρατεύσεων και της συνταγματικής εκτροπής θα τη τσακίσουμε. Την επόμενη φορά που θα το επιχειρήσουν η απεργία θα είναι πολιτική και διαρκής (…) Ας το λάβουν υπόψη τους όσοι νομίζουν ότι μπορεί να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεπουλά με ταχείς ρυθμούς την δημόσια περιουσίας» και πως «το κάνει για να εμφανίσει κάποια οικονομικά αποτελέσματα στην τρόικα, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο με εξαιρετικά επιθετικές διαθέσεις».

Σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, μίλησε για «πομπώδεις όσο και αβέβαιες επενδυτικές εκστρατείες» που κατά βάθος αποσκοπούν στη μετατροπή «ολόκληρης της χώρας σε μια Τεράστια Ειδική Οικονομική Ζώνη», την ώρα που η Ελλάδα βιώνει «συνθήκες πρωτοφανούς κοινωνικής δυστυχίας». Στην πραγματικότητα, το όραμα της κυβέρνησης είναι η κινητοποίηση της οικονομίας, η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια Τεράστια Ειδική Οικονομική Ζώνη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Για τον αντίκτυπο πρόσφατων δηλώσεων του ιδίου στον ρ/σ Κόκκινο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ουδέποτε επιτέθηκε στις συνιστώσες. «Αν έκανα επίθεση, ήταν επίθεση φιλίας προς τα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επίθεση στις συνιστώσες», συμπλήρωσε.

Θέλει ένα κόμμα
Ως προς τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις. «Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό μας πρέπει να είναι δημιουργική, πολιτική και ιδεολογική. Όχι αντιπαράθεση παγιωμένων εσωκομματικών μηχανισμών αλλά ιδεολογικών ρευμάτων ανοιχτών που δε λειτουργούν με δικούς τους κανόνες και εσωτερικές ιεραρχίες», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και πρόσθεσε ότι ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση. Τώρα όμως, είπε, είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

Επισήμανε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα. Άλλες να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δε μπορεί και δε θα θέλαμε να μην είναι πλουραλιστικός, τόνισε.

Η πρόταση του Αλ.Τσίπρα είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων. Σήμερα, υπογράμμισε, η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δεν χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών, αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από τη δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος. Όπως είπε, αυτό δεν βοηθά στο βάθεμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, αλλά στο να διαιωνίζεται μια εικόνα εσωτερικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

Πάντως, από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας δεν φαίνεται να υιοθετείται η θέση κατάργηση ξεχωριστών ψηφοδελτίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα