Θα υπάρξει αντίδραση της Τρίπολης για τα 12 μίλια με τη στήριξη της Τουρκίας

Πρωτοβουλίες και κινητικότητα της έκπτωτης κυβέρνησης της Λιβύης στην Τρίπολη, με την υποστήριξη της Άγκυρας προαναγγέλλει η «Γενί Σαφάκ»

Μετά το casus belli από τον Τσαβούσογλου, ο τουρκικός Τύπος, διατηρεί σήμερα, τους υψηλούς τόνους στο θέμα της  ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης, με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ να προαναγγέλλει «πρωτοβουλίες» από πλευράς της Τρίπολης.

Όπως αναφέρεται, στην τουρκική εφημερίδα, που επικαλείται «πηγές»,  το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση της Τρίπολης θα ξεκινήσει πρωτοβουλία κατά της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο, βασισμένη στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το δημοσίευμα σημειώνει δε, πως «η Άγκυρα αναμφίβολα δεν θα αρνηθεί την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική της υποστήριξη στη Λιβύη σε αυτή την ένταση».

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις

Ειδικότερα, σε άρθρο του Γιαχιά Μποστάν,  υποστηρίζεται ότι η θέση της Άγκυρας όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη είναι ξεκάθαρη και αφορά στην ανατολική ακτή του νησιού μόνο.

«Η άποψη της Άγκυρας για το θέμα είναι ξεκάθαρη. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει επέκταση στα 12 μίλια και συμπεριλάβει την ανατολική ακτή του νησιού της Κρήτης και κάνει ένα βήμα που θα επηρεάσει το Αιγαίο, αυτό θα σημαίνει αιτία πολέμου για την Τουρκία. Το 1995, ελήφθη μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτή η στάση έχει κοινοποιηθεί ξεκάθαρα στα εμπλεκόμενα μέρη -πριν και ξανά. Με βάση αυτό το γεγονός, η Ελλάδα αναμένεται να περιορίσει την απόφασή της μόνο στη νότια ακτή του νησιού, που αφορά στη Λιβύη».

Την ίδια ώρα,  η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές, αναφέρει, σύμφωνα με το sigmalive, ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση της Τρίπολης θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες κατά της Αθήνας για την «προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο».

«Θα στηρίξει η Αγκυρα»

«Η Άγκυρα αναμφίβολα δεν θα αρνηθεί την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική της υποστήριξη στη Λιβύη σε αυτή την ένταση. Θα είναι χρήσιμο να παρακολουθείται στενά η διπλωματική κίνηση που θα πραγματοποιηθεί στη γραμμή Τρίπολη-Άγκυρα τις επόμενες ημέρες», συστήνει ο συγκεκριμένος αρθρογράφος.

«Σύμφωνα με μια από τις πηγές μου», συνεχίζει ο Γιαχιά Μποστάν, «η ελληνική διπλωματία δεν είναι διατεθειμένη να λύσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Τα παραπάνω θέματα αποφεύγονται σε όλες τις διμερείς συναντήσεις. Η Αθήνα λέει ότι μπορεί να συζητήσει μόνο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Άγκυρα. Αυτό κάνει τις διαπραγματεύσεις ατελέσφορες. Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία βρίσκει την ελληνική διπλωματία κλειστή στην επικοινωνία, παράλογη και αποκομμένη από την πραγματικότητα. Με όποιον και να μιλήσω στην Άγκυρα, βλέπω ότι έχει πλέον χαθεί η πεποίθηση ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν με διπλωματικά μέσα.

Τα μακροπρόθεσμα θέματα θέτουν το πλαίσιο για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ οι βραχυπρόθεσμες τρέχουσες εξελίξεις δίνουν τον τόνο για την ένταση», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, «ρίχνοντας την ευθύνη» για την επικρατούσα ένταση στις εκλογές στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα