«Θαμπώνει» το… κόσμημα του Κουτσολιούτσου

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie Group (FFG) έπειτα και από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας και των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, λόγω μη παροχής αιτούμενων στοιχείων και παρεμπόδισης ελέγχου, στο πλαίσιο των ενεργειών της για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών της εισηγμένης.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η ενεργοποίηση της σχετικής νομοθεσίας βρίσκεται εν γνώσει της Κυβέρνησης, καθώς η υπόθεση της FFG έχει λάβει υπερατλαντικές διαστάσεις, δεδομένης όχι μόνο της διασποράς –σε επίπεδο σημείων πώλησης– της εταιρείας παγκοσμίως, αλλά και της μετοχικής σύνθεσής της.

Η κινεζική εταιρεία Fosun, που πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της στο 16,37% κατέχοντας το δεύτερο κατ’ όγκο εταιρικό χαρτοφυλάκιο μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου και δεν έχει ακόμα λάβει εξηγήσεις από τη διοίκηση της FFG μετά την αποστολή inquiry letter, εκφράζει ανησυχίες, καθώς μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Folli Follie είναι ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Qian Jiannong, και η πιθανή ποινική δίωξη από την ΕτΚ ενδέχεται να τον οδηγήσει εκτός εταιρείας.

Θυμίζεται ότι η εταιρεία διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 64,3 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας αρκετά μεγάλη διείσδυση στην ελληνική αγορά όχι μόνο μέσω της Folli Follie (πάνω από 200 εκατ. ευρώ) αλλά και των εταιρειών Thomas Cook και της Club Med που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, ενώ επίσης συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα υπό τη Lamda Development για τις επενδύσεις στο Ελληνικό και έχει ήδη υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της Ασφαλιστικής Μονάδας Εθνικής Ασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Βόμβα…

Η υπόθεση έσκασε σαν βόμβα στις αρχές του Μαΐου, όταν το αμερικανικών συμφερόντων Hedge Fund Quintessential Capital Management QCM, ποντάροντας στην πτώση της τιμής της, όχι απλά διατύπωσε αμφιβολίες και κατηγόρησε ως κατασκευασμένα τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου της Follie Follie, με αποτέλεσμα η εταιρεία να υποστεί απώλεια κεφαλαιοποίησης άνω των 600 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο μόνο συνεδριάσεις, αλλά προέβη και σε έρευνες. Αναζήτησαν τα σημεία πώλησης της εταιρείας, όπου διαπίστωσαν ότι «πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς, ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει 630».

Πέραν αυτού η QCM έθεσε σοβαρό ζήτημα της αξιοπιστίας των ελεγκτικών εταιρειών, καθώς διαπίστωσε ότι διενεργείται τόσο για τη μητρική εταιρεία όσο και για ολόκληρο τον όμιλο από μια μικρή εγχώρια εταιρεία, ενώ στην Κίνα από μια τοπική ελεγκτική εταιρεία, ενώ διατύπωσε ανησυχίες και για τη δυνατότητα της Folli Follie να αποπληρώσει τον δανεισμό της.

Η υπόθεση οδηγήθηκε αρμοδίως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ξεκίνησε άμεσα ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος από την Ernst&Young, ώστε μεταξύ άλλων να διαπιστωθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια της εταιρείας, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες ζήτησαν ήδη την ενεχυρίαση μετοχών ή άλλων παγίων στοιχείων της Folli Follie, παρ’ ότι ο τραπεζικός της δανεισμός εξυπηρετείται κανονικά. Κάποια από αυτά είναι το ποσοστό που διακρατεί η εισηγμένη στην ελβετική εταιρεία Dufry (το οποίο σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση του 2017 αποτιμάται στα βιβλία της εισηγμένης έναντι 152,4 εκατ. ευρώ), το ποσοστό ύψους 47% που κατέχει στη θυγατρική Αττικά Πολυκαταστήματα, αλλά και ακίνητα.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε προβεί στη σύναψη δύο ομολογιακών δανείων πραγματοποιώντας διεθνείς εκδόσεις, ενώ ο τραπεζικός της δανεισμός σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση του 2017 ανέρχεται σε 111,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 47,059 εκατ. ευρώ για τη μητρική εταιρεία, που εδρεύει στην Ελλάδα.

Το επόμενο βήμα ήταν η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεν εταιρεία να ισχυρίζεται ότι το ζήτησε προκειμένου να προστατευθεί η μετοχή από «συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων», τη δε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δηλώνει ότι ενεργοποίησε την εντολή προς το Χρηματιστήριο διότι η εταιρεία με επιστολή της δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις.

Η υπόθεση ταρακούνησε γερά το ελληνικό Χρηματιστήριο, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών κατηγορεί ευθέως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν προστάτευσε ως όφειλε τους επενδυτές και προανήγγειλε την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ η οικογένεια Κουτσολιούτσου δήλωσε ότι θα στραφεί εναντίον της QCM για κερδοσκοπικά παιγνίδια σε βάρος της μετοχής της, «μετρώντας φίλους και εχθρούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα