«Θαυματοποιοί δεν υπάρχουν»

Στους ώμους ενός τεχνοκράτη με «κρύο αίμα» που επιλέγει –όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν– να εργάζεται πολύ και να μιλάει λίγο και στοχευμένα πέφτει και επισήμως το βάρος του μεγάλου στοιχήματος της ελληνικής οικονομίας που ακούει στο όνομα αποκρατικοποιήσεις. Και λέμε επισήμως καθώς την περασμένη Τρίτη εγκρίθηκε από στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός του Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου ως (νέου) προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, του τρίτου κατά σειρά αναλαμβάνει τα ηνία του Ταμείου σε διάστημα μόλις 7 μηνών.

Όσο δε για το προτέρημά του να μιλάει στοχευμένα το απέδειξε ήδη. «Αν κάποιος έχει τρία σπίτια και είναι σε δυσκολία δεν σκέφτεται να περιμένει για το μέλλον μήπως και ανέβει η τιμή τους. Το θέμα είναι να εκτιμήσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή τη στιγμή που μιλάμε», ήταν τα πρώτα λόγια της ομιλία του Κ. Μανιατόπουλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα περί «ξεπουλήματος» δημόσιας περιουσίας που ακούγονται συχνά-πυκνά από τα στόματα στελεχών της αντιπολίτευσης.

Χωρίς παχιά λόγια («θα κάνω ό,τι μπορώ») και με γνώση της πραγματικότητας (παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή εποχή για πωλητές), ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προέκρινε ως πρωταρχικό στόχο του Ταμείου την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που ως φυσική συνέπεια θα έχει την ελάφρυνση των βαρών που έχουν επωμιστεί οι πολίτες.

«Το ρήμα “ξεπουλώ” το έχουμε βγάλει πλήρως απ’ τη λογική μας. Στην έννοια ωστόσο του “αξιοποιώ”, υπάρχει και η ιδιωτικοποίηση, αν και όχι μόνον αυτή», διευκρίνισε ο κ. Μανιατόπουλος, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις-παρατηρήσεις των βουλευτών Νάντιας Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ) και Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ) ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μεταξύ 1999-2008 είχαμε 90% αύξηση της αξίας των ακινήτων. Σήμερα η αξία τους δεν έχει μειωθεί τόσο. Άρα το “ξεπούλημα” και το “πούλημα” είναι θέμα συγκυρίας».

Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Το να περιμένω το αύριο, σημαίνει να πέσει η αξία ή να αυξηθεί. Αν κάποιος, όμως, έχει τρία σπίτια και είναι σε δυσκολία, δεν σκέφτεται να περιμένει για το μέλλον μήπως και ανέβει η τιμή τους. Το θέμα είναι να εκτιμήσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή τη στιγμή που μιλάμε. Με την καλύτερη δυνατή γνώση του μέλλοντος, αλλά χωρίς μελλοντολογίες και αφορισμούς».

Ό,τι περνάει από το χέρι του…

Σύμφωνα με τον κ. Μανιατόπουλο ο λόγος για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ δεν πήγε έως τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά του είναι κατά βάσιν η δύσκολη οικονομική συγκυρία που δεν ευνοεί τους πωλητές, καθώς «η αγορά είναι εν υπνώσει». Και επειδή «θαυματοποιοί δεν υπάρχουν» –όπως είπε με έμφαση–, υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, με μία… εξαίρεση: «Ένα δεν θα κάνω. Να μην κάνω τίποτα, για να μην κάνω λάθος», υποσχέθηκε ο νέος επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι των δανειστών της να ολοκληρώσει μέχρι το 2020 ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 24 δισ. ευρώ, και υπό αυτό το πρίσμα ο Κ. Μανιατόπουλος δήλωσε ότι στόχος είναι εφαρμογή του προγράμματος με αποτελεσματικότητα και χρονοδιάγραμμα, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος και να διαφυλαχθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα