Θέλει άμεση εκλογή από το συνέδριο

Σε πασαρέλα μετατράπηκαν τις τελευταίες ημέρες εγγραφής νέων μελών οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το επικείμενο συνέδριο «υποχρέωσε» τους ενδιαφερόμενους για τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θωρακίσουν την επιρροή τους. Την τιμητική τους είχαν μανάδες, θειάδες και λοιποί… άγνωστοι!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ένσταση που έχουν εκφράσει κάποιες συνιστώσες για την αυτοδιάλυσή τους. Τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί κυρίως η εκλογή προέδρου στο επικείμενο συνέδριο. Και αυτό διότι εκείνος θέλει την άμεση εκλογή από το συνέδριο, ενώ οι λοιποί προτιμούν την εκλογή από την κεντρική επιτροπή.
Για τους αμύητους, αυτό μάλλον δεν λέει πολλά. Για τους μυημένους πάλι έχει ιδιαίτερη σημασία. Το γιατί, το εξηγεί στην «Α» βουλευτής του κόμματος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Ο πρόεδρος σε ένα συλλογικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως των συνιστωσών, οφείλει να είναι ίσος μεταξύ ίσων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκλογή του μέσα από την Κεντρική επιτροπή. Αν ο πρόεδρος εκλεγεί από το συνέδριο σημαίνει πως είναι υπεράνω, ενώ για την αλλαγή του αν αυτό κριθεί σκόπιμο τότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο συνέδριο. Αυτό τον καθιστά ανεξέλεγκτο για να δρομολογήσει τις εξελίξεις όπως τις επιθυμεί».
Εν ολίγοις, ο συνομιλητής μας λέει πως ο φόβος σώζει τα έρμα. Ο ίσος πρόεδρος οφείλει να ακολουθεί το ρεύμα και να εκπροσωπεί το κόμμα. Ο υπεράνω πρόεδρος απλά κάνει ό,τι θέλει…
Όλο το τελευταίο διάστημα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου: ποιος θα εγγράψει περισσότερα μέλη στις οργανώσεις έτσι ώστε να μπορέσει να ελέγξει την εκλογή των συνέδρων.
Με δεδομένων ότι η εκλογή θα γίνει με κάλπες, όποιος έχει την δύναμη στην κάθε οργάνωση θα στείλει και τον δικό του εκπρόσωπο στο συνέδριο με στόχο να εκλεγεί ή να μην εκλεγεί από αυτό ο πρόεδρος!
Οι καταστάσεις που επικράτησαν ήταν τουλάχιστον κωμικοτραγικές με τις θειάδες και τις μανάδες να περνούν το κατώφλι των οργανώσεων κατ’ εντολή ανιψιών και παιδιών. Άνθρωποι που ούτε έξω από τις οργανώσεις δεν περνούσαν στο παρελθόν, αυτή τη φορά και μπήκαν και γράφτηκαν.
Εκείνο που μένει να φανεί τώρα είναι αν θα υπερισχύσουν οι προεδρικοί ή οι αντιπολιτευόμενοι.

Τα πρώτα σημάδια
Η τακτική αυτή έφερε τα πρώτα αποτελέσματα και φυσικά τις πρώτες γκρίνιες. Η διαμαρτυρία για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών μόνο τυχαία δεν είναι. Αντίθετα, ήρθε μετά τα σημάδια που θέλουν τους προεδρικούς να παίρνουν κεφάλι. Χαρακτηριστικό είναι πως η Σόφη Παπαδόγιαννη, στενή συνεργάτιδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Αριστερό Ρεύμα, δεν εξελέγη αντιπρόσωπος στο Συνέδριο από τους συντρόφους της στην οργάνωση Γαλατσίου, ενώ την ίδια τύχη είχε και ο Γιάννης Θεωνάς. Ο κ. Θεωνάς, ο οποίος έχει διαγραφεί από το ΚΚΕ και ανήκει στους πρωτεργάτες δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ –από το 2001 με τον χώρο διαλόγου για την ενότητα της Αριστεράς–, είδε με έκπληξη να μην εκλέγεται από την οργάνωση Σαρωνικού.
Η κ. Παπαδόγιαννη είναι το στέλεχος που αναλαμβάνει πολλές φορές την εκφώνηση της εισήγησης από την πλευρά της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο Γ. Θεωνάς είναι επικεφαλής της συνιστώσας ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς), η οποία μαζί με τον Μανώλη Γλέζο των Ενεργών Πολιτών συνυπέγραψαν το κείμενο-«φωτιά» κατά της διάλυσης των συνιστωσών στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Την ανακοίνωση-δήλωση, εκτός του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και του Γ. Θεωνά, υπογράφει και ο Αντώνης Νταβανέλλος, επικεφαλής της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά). Οι τρεις επικεφαλής συνιστωσών καλούν για άλλη μια φορά την ηγεσία του κόμματος να αποσύρει από την προσυνεδριακή διαδικασία την πρόταση για αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Μάλιστα χαρακτηρίζουν την πρόταση «αγκάθι, που ενώ δεν λύνει κανένα υπαρκτό πρόβλημα, μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση». Στην περίπτωση της κας Παπαδόγιαννη, πάντως, τόνιζαν στελέχη της μειοψηφίας, ενδέχεται να μπήκε… μαχαίρι και για προσωπικούς λόγους: η οργάνωση Γαλατσίου θεωρείται το άντρο της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος) του Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος πρόσκειται στην πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης