Θεοδωρίδου: «Ανεπαρκές το εμβόλιο χωρίς δεύτερη δόση»

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε για το πως ο πληθυσμός θα καταφέρει να "χτίσει" την κατάλληλη ανοσία - Πόσες δόσεις εμβολίων θα φτάσουν στη χώρα μας

Για την δράση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά και το πόσες δόσεις αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, αναφέρθηκαν κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό στη χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η  κυρία Θεοδωρίδου, εξήγησε γιατί οι άνω των 85 ετών είναι οι πρώτοι που εμβολιάζονται μετά τους υγειονομικούς.

Όπως ανέφερε, το εμβόλιο θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη «γνωρίζει» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει μετά από 21 μέρες, υπάρχει ετοιμότητα για πιο μακρόχρονη ανοσία.

Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Εάν κάποιος δεν πάρει την δεύτερη δόση, τότε ο εμβολιασμός θα είναι ανεπαρκής.

Πόσα εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε: «Έως τέλος Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Σύνολο από την Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις».

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι θα παραδοθούν και εμβόλια από άλλες εταιρείες, που θα βοηθήσουν στο να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία.

«Υπάρχει περίπτωση να προστεθούν κι άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων.

Σε αυτές, θα προστεθούν από την Astra Zeneca, αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως αναμένεται. Η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση τους επόμενους μήνες.

Τέλος, αναμένεται νωρίτερα η έγκριση των εμβολίων της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πιο εύκολο στην διαχείριση σαν εμβόλιο. Σταδιακά αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα