
Θεοδωρικάκος: «Μικρή ανάσα» οι μειώσεις τιμών για τα νοικοκυριά – «Ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος»
Τι ανέφερε ο υπουργός για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων
Στην πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, την πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά προσφέρουν, όπως είπε, μια «μικρή ανάσα» στα νοικοκυριά.
Η πρωτοβουλία για τις μειώσεις τιμών θα ισχύσει για συνολικά τέσσερις μήνες, έως το τέλος του έτους. Για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, κατόπιν των εισηγήσεων του οικονομικού επιτελείου.
Για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ
Σχολιάζοντας τον όρο «συμφωνία κυρίων» που χρησιμοποιείται για τις τιμές στα ράφια, ο υπουργός δήλωσε:
«Δεν είναι συμφωνία κυρίων. Επιβάλαμε πλαφόν κερδών στις επιχειρήσεις σε σχέση με το 2025 και λάβαμε μέτρα, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο. Όταν ηρέμησαν τα πράγματα, αποσύραμε το πλαφόν και ζητήσαμε πάγωμα τιμών για δύο μήνες και μετά μια πρωτοβουλία μείωσης τιμών για 4 μήνες. Σε σχέση με τον Ιούλιο, οι τιμές στα τρόφιμα είναι -2,3% από τον Ιούνιο και -0,4% από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ο μικρότερος πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρωζώνη. Και στον Αύγουστο, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως είναι 0,2% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, στην πρωτοβουλία έχουν ενταχθεί 1.740 κωδικοί προϊόντων, με τη μέση μείωση της τιμής να διαμορφώνεται μεταξύ 9% και 9,5%.
«Στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών έχουν ενταχθεί 1740 κωδικοί, μέσος όρος μείωσης τιμής 9-9,5%. Έχω ζητήσει από την κ. Τσαγγάρη την διοικήτρια της νέας Αρχής Προστασίας για την Εποπτεία της Αγοράς, να υπολογίσει τι σημαίνει για την οικογένεια αυτή η μείωση. Είναι μια μικρή ανάσα για τα νοικοκυριά και τους πολίτες, που δοκιμάζονται από φαινόμενα πολύ υψηλού κόστους ζωής, που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, ύστερα από δύο πολέμους και την κρίση της πανδημίας».
Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες, ο υπουργός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη, συνδέοντας τις πληθωριστικές πιέσεις με τις διεθνείς εξελίξεις.
«Ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος. Αν ο πόλεμος και στα δύο μέτωπα συνεχιστεί, οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν. Έχει μειωθεί πάρα πολύ σοβαρά η εισροή πετρελαίου στην Ευρώπη, έχουν κλείσει 8 μεγάλα διυλιστήρια, η Ρωσία, μετά τα ουκρανικά πλήγματα στα διυλιστήρια πλέον εισάγει πετρέλαιο από τη Μ. Ανατολή μέσω Τουρκίας και τα Στενά του Ορμούζ είναι κλειστά».
Για την αγορά καυσίμων και την επιδότηση του ντίζελ, ανέφερε:
«Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ είναι διπλάσια από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Εδώ υπάρχει η επιδότηση στο ντίζελ, που θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο».
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Σε ερώτηση για το αν εξετάζονται νέες παρεμβάσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε:
«Τις αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός, με τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου. Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ενδυναμώσει ως ελεγκτικός μηχανισμός, κάνει μια σειρά παρεμβάσεις. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πρωτοβουλία, με αποτελέσματα για τους καλοπροαίρετους ανθρώπους. Τα 30-40-50 ευρώ το μήνα για τις οικογένειες είναι μια ανάσα. Δεν λύσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας».
Σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αυξήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι οποίες ακολούθησαν από μειώσεις, ο υπουργός αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η εικόνα αυτή δεν αφορά μεγάλο αριθμό προϊόντων.
«Μπορεί να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, αλλά θα υπήρχε πρόβλημα αν αφορούσε πολύ μεγάλο αριθμό κωδικών. Ιούλιο και Αύγουστο ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν μειωμένος, άρα αυτό συνολικά δεν έχει συμβεί. Είναι πολύ μικρότερο ως θέμα από αυτό που παρουσιάζουν κάποιοι. Από τη μία, θα υπήρχε πρόβλημα να πανηγύριζε η κυβέρνηση, κάτι που δεν κάνουμε, αλλά υπάρχει και η αντίπερα όχθη, που θέλει να διαβάλει και να εξολοθρεύσει κάθε τι θετικό που γίνεται. Η αλήθεια δεν είναι ποτέ τόσο απόλυτη, ούτε ως προς το άσπρο, ούτε ως προς το μαύρο».
Για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο Αιγαίο και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές για τους καταναλωτές, ο υπουργός ανέφερε:
«Τα πράγματα καθορίζονται από την προσφορά και την ζήτηση. Πλαφόν στις τιμές και διατίμηση είναι ο άλλος τρόπος ελέγχου, αλλά όπου εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα, οι οικονομίες διαλύθηκαν».
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε παράλληλα στο δημοσιονομικό κόστος μιας πιθανής μείωσης του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι θα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια εσόδων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε, το μέτρο θα αφορούσε τόσο τους Έλληνες καταναλωτές όσο και τους τουρίστες.
Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της παραγωγικότητας της οικονομίας για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
«Αν θέλουμε να δούμε συνολικά το κόστος ζωής, πρέπει να δούμε την παραγωγικότητα της οικονομίας».
Αναφερόμενος στη βιομηχανία, την οποία χαρακτήρισε «απαραίτητο κλάδο», σημείωσε:
«Συνεπεία της αύξησης της παραγωγικότητας, θα έλθουν καλύτεροι μισθοί. Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, τον οποίο και ακολουθούμε».