Θεού θέλοντος και… γκάλοπ επιτρέποντος

Μετά από το ναυάγιο του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία, πολλοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η πορεία του κόμματος θα είναι προς τον γκρεμό και προέβλεψαν πως θα μείνει εκτός Βουλής. Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλλον έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στην ηγετική ομάδα για την επιλογή της αυτόνομης πορείας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη δημοσκόπηση της Prorata το Ποτάμι φαίνεται ότι πείθει με τις προτάσεις του ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, που μπορεί να το ψηφίσουν, ενώ στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η δημοφιλία του Σταύρου Θεοδωράκη παρουσιάζει αλματώδη άνοδο. Με βάση αυτά τα δεδομένα η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ποτάμι θα είναι άκρως επιθετική προς την κυβέρνηση και με τεράστιες αποστάσεις από τα παλαιά κόμματα, όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία θα υπενθυμίζει ότι αυτά τα δύο κόμματα ευθύνονται για τη χρεοκοπία, ενώ θα βάζει στο ίδιο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι είναι η νέα όψη του παλιού πολιτικού συστήματος.

Εξάλλου το στίγμα της επόμενης ημέρας για το Ποτάμι το έδωσε ο Θεοδωράκης και στη διήμερη επίσκεψή του στην Πάτρα, όπου ξεκαθάρισε προς τα μέλη του κόμματος ότι «εμείς δεν θα πάμε στη συντηρητική Ν.Δ., μπορούμε ευθαρσώς να υποστηρίζουμε κοινά πράγματα, μεταρρυθμιστικά με τον κ. Μητσοτάκη ανά στιγμές, ή με το ΠΑΣΟΚ κάποιες άλλες στιγμές, αλλά δεκανίκι των παλιών κομμάτων, των συντηρητικών κομμάτων, τα οποία έχουν δημιουργήσει τόσα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, δεν θα γίνουμε».

Αποκάλυψε επίσης ότι το Ποτάμι με μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών ετοιμάζει μια έρευνα για τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. «Μιλάμε για δισεκατομμύρια τα οποία πηγαίνουν σε ημετέρους, σε ανθρώπους που υπηρετούν το σύστημα και την κυβέρνηση, που υπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αντί να ελαφρύνουν λίγο τον μισθωτό, τον επιχειρηματία και τον συνταξιούχο. Η προτεραιότητα δεν μπορεί σ’ αυτή τη χώρα να είναι το Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αιχμές για εξαγορά
Υπαινιγμούς για εξαγορά βουλευτών του Ποταμιού από τη Νέα Δημοκρατία άφησε, εξάλλου, ο Στ. Θεοδωράκης. Με αφορμή τη διαγραφή του βουλευτή Αχαΐας, Ιάσωνα Φωτήλα, από το Ποτάμι, επειδή είχε προτείνει να απορροφηθεί το κόμμα από την Ν.Δ., ο επικεφαλής του κόμματος, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Αχαΐας, τόνισε: «Δεν υπάρχουν περιθώρια το 2016 να γυρίσουμε σε εποχές εξαγοράς βουλευτών. Αυτό που γίνεται είναι έξω από τη δημοκρατική νομιμότητα».

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν μιλάει καθόλου ρητορικά» και σημείωσε: «Όταν ένα μεγάλο κόμμα λέει σε έναν βουλευτή ενός μικρού κόμματος φύγε από το κόμμα σου, γίνε ανεξάρτητος κι εδώ θα βρεις μια στέγη, εσείς πώς θα το ονομάζατε;» Όταν ρωτήθηκε αν έχει υπάρξει τέτοια συνεννόηση μεταξύ του κ. Φωτήλα και της Ν.Δ., ο Στ. Θεοδωράκης απάντησε: «Θα δούμε στην πράξη αν έχει γίνει, τους επόμενους μήνες». Όπως είπε εξάλλου ο επικεφαλής του Ποταμιού, τα στελέχη του κόμματός του στην Αχαΐα είναι εξοργισμένα με τον Ιάσονα Φωτήλα, αφού υπήρχε προφορική δέσμευση των υποψηφίων με το Ποτάμι ότι αν εκλεγούν αλλά στην πορεία διαφωνήσουν με τα όργανα και τις αποφάσεις του κόμματος, θα παραδώσουν τη βουλευτική έδρα τους.

«Η εκλογή Τραμπ δεν είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων», λέει η Σεβαστουπόλεως
Ο Στ. Θεοδωράκης στις εκλογές των ΗΠΑ πήρε θέση υπέρ της Κλίντον, διότι –όπως υποστήριξε– ήταν η μονόφθαλμη και ανησυχούσε για πιθανή έκρηξη του λαϊκισμού. Μάλιστα γι’ αυτόν τον λόγο εξέδωσε και ανακοίνωση το κόμμα. «Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις –από την Λεπέν ως τον Φάρατζ και τον Π. Καμμένο– πανηγυρίζουν για την εκλογή Τραμπ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη γιορτάζει αυτές τις μέρες την επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου που διαιρούσε την ήπειρο επί μισό αιώνα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως επικράτησε ένας άνθρωπος που θέλει να χτίσει παντού νέα τείχη. Από το εμπόριο μέχρι τα σύνορα. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Η θέση του ότι “το ελληνικό πρόβλημα είναι υπόθεση της Γερμανίας” δείχνει πως θα πορευθεί. Οι απόψεις του εναντίον της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, κατά του ελεύθερου εμπορίου, εναντίον των μεταναστών, δεν είναι η λύση αλλά είναι το πρόβλημα. Ήρθε η ώρα να εγερθούν και να συνεργασθούν όλοι εκείνοι στην Ευρώπη που πιστεύουν στις ανοιχτές κοινωνίας.

»Ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να ξεπεράσουν εγωισμούς και εθνικισμούς και να συζητήσουν ξανά για την πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση. Αν δεν σημάνει συναγερμός τώρα, οι μέρες που θα έρθουν θα είναι σκοτεινές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η εκλογή του Τραμπ δεν είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Μάλιστα, όπως τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «τα προβλήματα της χώρας μας είναι δικά μας, είναι δομικά και αφορούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα», ενώ εκτίμησε και ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πλέον ακόμη περισσότερο στην υπόθεση του χρέους καθώς οι ΗΠΑ του Τραμπ θα απέχουν από αυτή την κουβέντα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, όμως, πήρε θέση και για την αποπομπή από το κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Φίλη. «Κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας πρέπει ν’ απολογηθεί γι’ αυτή τη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο και με κάποιους ακραίους μητροπολίτες. Προσέξτε, δεν λέω με την Εκκλησία, λέω με κάποιους ακραίους μητροπολίτες που θεωρούν ότι μπορούν να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του κράτους της παιδείας. Είναι σαφές, πανηγυρίζουν οι ΑΝΕΛ και οι νέοι υπουργοί τους, πανηγυρίζει ο κ. Καμμένος, ότι έφυγε από τη μέση ο κ. Φίλης ο οποίος ήταν δύστροπος στα θέματα της Εκκλησίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα