Θεού θέλοντος και… Σόιμπλε επιτρέποντος η συμφωνία

Υπό τον φόβο του Βερολίνου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, με την Αθήνα να στοχεύει στο πρώτο κείμενο ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εκείνο που μένει να φανεί είναι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τελικά διαφορετικούς σκοπούς.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου
 
Η ημερομηνία-κλειδί, οπότε θα φανεί αν μια συμφωνία των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι δυνατή πριν από τις 20 Αυγούστου, είναι η ερχόμενη Δευτέρα, 10 Αυγούστου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Η ίδια πηγή αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε και η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της Ε.Ε. (EFC), όπου, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δεν αναμενόταν να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά έγινε μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η Μ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας. Συμπλήρωσε, επίσης, πως δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή την ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. Την ίδια ώρα, όμως, την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εγκαίρως φέρεται να έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως διαδίδει σε δημοσίευμά της η γερμανική «Suddeutsche Zeitung».

«Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα. Αυτή είναι και η αιτία που ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ. δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου δανείου-«γέφυρας», λέγοντας πως είναι καλύτερη λύση από «μια μισοτελειωμένη συμφωνία». Όλα αυτά συμβαίνουν μετά το σαφές μήνυμα που έστειλαν από την Αίγυπτο οι Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου και οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται, προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.

Τα «αγκάθια»
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να σκοντάφτουν σε συγκεκριμένα σημεία, με την κυβέρνηση να δείχνει διατεθειμένη σε υποχωρήσεις. Οι δημοσιονομικές προβλέψεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι τράπεζες μαζί με τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό είναι τα κρίσιμα ζητήματα. Το κορυφαίο ζήτημα είναι η ύφεση, όπου όλα δείχνουν ότι θα φτάσει το 3,3% για το 2015 με πρωτογενές έλλειμμα 1%. Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις εκτιμήσεις τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα καθορίσουν το πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα ώστε να φθάσουμε στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι μάλλον ουτοπικός. Επιπλέον, οι δυο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στο ποιος θα έχει τον έλεγχο και τη διοίκησή του και το εάν θα περάσουν στη δικαιοδοσία του και οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κατ’ επέκταση τα «κόκκινα δάνεια» είναι άλλο ένα μελανό σημείο που πρέπει να επιλυθεί και μάλιστα το συντομότερο, έτσι ώστε να μην ενεργοποιηθεί (στο τέλος του 2015) η κοινοτική οδηγία για το bail in, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κούρεμα καταθέσεων. Εξέλιξη που δεν επιθυμεί ούτε και η πλευρά των δανειστών. Στο ασφαλιστικό φαίνεται να έχει βρεθεί σημείο επαφής με δεδομένη πλέον την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Για τα εργασιακά, οι δανειστές πιέζουν στην κατάργηση της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, την προώθηση των ομαδικών απολύσεων αλλά και την αλλαγή καθεστώτος στις απεργίες και τις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά το φορολογικό, οι δανειστές εμμένουν για αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 τον χρόνο από το 4% στο 6%, αλλά και στην αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%, ενώ ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για το πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο καθεστώς της φορολόγησης των αγροτών. Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ έχει κλειδώσει ο στόχος για έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα