Θερμά επεισόδια Πεκίνου – Ουάσινγκτον

Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα με τις κυβερνήσεις Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ να διατάσσουν εκατέρωθεν το κλείσιμο προξενείων

Έχοντας ενεργοποιήσει τα αντι-κινεζικά «αντίμετρα» στη Βρετανία τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την κλιμάκωση της πολεμικής του εναντίον της χώρας του «Κίτρινου Δράκου» στο αμερικανικό έδαφος.

Επικαλούμενη το γνωστό επιχείρημα περί κατασκοπικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έστειλε τελεσίγραφο 72 ωρών στην κυβέρνηση Σι Τζινπίνγκ να βάλει… λουκέτο στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον του Τέξας. Αναφερόμενος στην εξέλιξη ο εκπρόσωπος του σινικού ΥΠ.ΕΞ., Γουάνγκ Γουένμπιν, είπε ότι η χώρα του ειδοποιήθηκε την Τρίτη ότι θα πρέπει να κλείσει το προξενείο και συμπλήρωσε ότι τοπικά ΜΜΕ στην πόλη του Χιούστον μετέδιδαν πληροφορίες σε αυλή του προξενείου καίγονταν έγγραφα. Σημειωτέον ότι τις ίδιες πληροφορίες ανακύκλωσε δημοσίως και ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι στο προξενείο του Χιούστον «έκαιγε μια φωτιά», προσθέτοντας: «Υποθέτω έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό».

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αφενός οι ΗΠΑ δεν μοιάζουν διατεθειμένες να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, αφετέρου η Κίνα δεν δείχνει να μένει με σταυρωμένα τα χέρια και προαναγγέλλει αντίποινα. Για να γίνει αντιληπτό το ψυχροπολεμικό πινγκ-πονγκ που παίζεται μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αξίζει να υπογραμμιστεί η «υπόδειξη» του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ότι μετά από το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον δεν αποκλείεται να πάρει σειρά το προξενείο της Κίνας στο Σαν Φραντσίσκο.

Από την πλευρά της η Κίνα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, διαψεύδει τα καταγγελλόμενα κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι με την απροσδόκητη απαίτησή της να κλείσει το κινεζικό πρακτορείο στο Χιούστον προχώρησε σε «κλιμάκωση άνευ προηγουμένου». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΞ. Κίνας, Χουά Τσουν Γινγκ, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δέχεται «απειλές» για «τοποθέτηση βομβών» αλλά και κατά της ζωής του προσωπικού της εξαιτίας των «συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, προέτρεξε την Ουάσινγκτον να «ανακαλέσει αυτήν τη λαθεμένη απόφασή της» και διεμήνυσε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σθεναρά» αντίποινα. Τελικά, η ρελάνς του Πεκίνου έγινε χθες Παρασκευή με την κινεζική κυβέρνηση να διατάσσει το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην κινεζική μεγαλούπολη Τσενγκντού. Όπως υπογραμμίστηκε στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠ.ΕΞ., η απόφαση αυτή αποτελεί «μια νόμιμη και απαραίτητη απάντηση στα παράλογα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ».

Και σε βρετανικό έδαφος ο πόλεμος

Όπως προαναφέρθηκε πλέον ο εμπορικός πόλεμος της Δύσης με την Κίνα, είχε μεταφερθεί και σε βρετανικό έδαφος, αφού το Λονδίνο υιοθέτησε τις κορώνες της Ουάσινγκτον και της διακυβέρνησης Τραμπ ότι ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Huawei λειτουργεί ως κατασκοπευτικό δίκτυο του Πεκίνου εκτός των σινικών συνόρων.

Αυτής της μεταστροφής είναι αποτέλεσμα η απόφαση που ανακοίνωσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και η οποία αφορά τον αποκλεισμό του παγκόσμιου «γίγαντα» των telecoms από το βρετανικό δίκτυο 5G.

Το επίμαχο θέμα είχε συζητηθεί προηγουμένως στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Τζόνσον με τον υπουργό Όλιβερ Ντόουντεν, που έχει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Πολιτικής, του Πολιτισμού, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Αθλητισμού, να διευκρινίζει στη συνέχεια από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι από το τέλος του 2020 θα απαγορευθεί η αγορά νέων εξοπλισμών Huawei, ενώ οι υφιστάμενοι εξοπλισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2027.

Η απάντηση της Huawei, που φυσικά αρνείται ότι διεξάγει κατασκοπεία, είχε την αναμενόμενη δόση απογοήτευσης αλλά και την πολιτική… μπηχτή ότι «το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο πολιτικοποιήθηκε εξαιτίας της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής και όχι για λόγους ασφαλείας».

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση Τζόνσον δεχόταν το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Τραμπ προκειμένου να πειστεί να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη Huawei, αλλά το Λονδίνο ανθίστατο. Μάλιστα, στην αρχή του 2020 η κυβέρνηση της Βρετανίας αγνόησε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και έδωσε άδεια στον κινεζικό κολοσσό να κατασκευάσει έως το 35% της απαραίτητης μη στρατηγικής υποδομής για την ανάπτυξη του νέου δικτύου 5G της χώρας. Ωστόσο οι όποιες αντιρρήσεις των Βρετανών κάμφθηκαν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα