Θερμά λόγια-φόρος τιμής για τον αείμνηστο Αβέρωφ από τον Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός προλόγισε διαδικτυακή εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή του μεγάλου Ηπειρώτη πολιτικού

Με την… υπογραφή του ενημερωτικού ιστότοπου Lastpoint.gr πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (22/4) ένα μεγάλο διαδικτυακά το αφιέρωμα στην ιστορική διαδρομή του αείμνηστου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Αβέρωφ.

Σε αυτόν τον ξεχωριστό διάλογο μνήμης του LastPoint.gr σημαίνοντα πρόσωπα  όπως  ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εξιστόρησαν διάφορες πτυχές της ζωής του Ηπειρώτη πολιτικού, μιλώντας ταυτόχρονα και για τον άνθρωπο, τον συγγραφέα, τον συλλέκτη, τον Βλάχο, Ευάγγελο Αβέρωφ.

Από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις όλων των ομιλητών ξεχώρισε το άνοιγμα της εκδήλωσης που έγινε δια στόματος του Αντ. Σαμαρά. Ο Μεσσήνιος πολιτικός χαρακτήρισε τον εαυτό του τυχερό που γνώρισε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, καθώς όπως είπε «μας δίδαξε όλους την αγάπη του για την πατρίδα» ως «ασυμβίβαστος πατριώτης που ήταν», «δίδαξε πάθος για τις ρίζες», ενσαρκώνοντας το πρότυπο ενός ανθρώπου «που ήταν και κοσμοπολίτης αλλά και ντόπιος αγρότης».

Ο Αντώνης Σαμαράς ψηλάφισε και στιγμές της καθημερινότητας του Ευάγγελου Αβέρωφ και στάθηκε σε δύο σημεία:

>>Στην εγγύτητά του προς τους απλούς πολίτες οι οποίοι πολλές φορές τον περίμεναν από πολύ πρωϊ έξω από το σπίτι του για του μεταφέρουν τις αγωνίες τους, με τον μεγάλο Ηπειρώτη  να τείνει πάντοτε ευήκοον ους στα προβλήματά τους.

>>Στην ολύμπια ψυχραιμία με την οποία ο Ευάγγελος Αβέρωφ αντιμετώπιζε ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις, αρκούμενος απλώς στην διαπίστωση το πόσο δυσάρεστη μπορεί να ήταν μία περίσταση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε δύο από τα πολλά πολιτικά παράσημα που η Ιστορία έχει καταχωρίσει στα… κιτάπια της για τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Το πρώτο είναι η στήριξη που έδειχνε πάντα στην νεολαία. Απόδειξη ότι ήταν εκείνος που έβαλε στα ευρωψηφοδέλτια της Ν.Δ. το 1984 τον νεαρό τότε Άκη Γεροντόπουλο (σ.σ. ήταν μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης του Lastpoint) που εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνος ιδεολογικού της ΟΝΝΕΔ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

Τo δεύτερο και μείζον; Η αδιαπραγμάτευτη στάση συναίνεσης που κρατούσε ο Ευ. Αβέρωφ όταν επρόκειτο για τα εθνικά θέματα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός θυμήθηκε την εντολή που πήρε το 1982 από τον τότε αρχηγό της παράταξης να υπερασπιστεί στο State Department μία θέση που στήριζε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μία εποχή που τα πολιτικά πνεύματα ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαιτέρως οξυμένα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα