Θερμό επεισόδιο Κίνας – Ινδίας: Oι Ινδοί ισχυρίζονται, μονομερείς ενέργειες στα σύνορα με τα Ιμαλάια

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά τις συγκρούσεις στα Ιμαλάια τον Ιούνιο του 2020

Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Πεκίνο ότι προσπαθεί να «αλλάξει μονομερώς το στάτους κβο» στα αμφιλεγόμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια, μετά τις αντιπαραθέσεις της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσαν τραυματισμούς και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με την Ινδία.

Ο κινεζικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του σήμερα πως Ινδοί στρατιώτες διέσχισαν «παράνομα» τα αμφιλεγόμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια και παρεμπόδισαν τα στρατεύματα του Πεκίνου.

Προηγουμένως, το Πεκίνο είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση “σταθερή” στα σύνορά του με την Ινδία, καλώντας την να «διατηρήσουμε μαζί την ειρήνη και την ηρεμία της (…) συνοριακής περιοχής».

Η αντιπαράθεση, την οποία ανέφερε χθες, Δευτέρα, η ινδική πλευρά, σημειώθηκε μετά τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ινδία κοντά στα σύνορα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά τις συγκρούσεις στα Ιμαλάια τον Ιούνιο του 2020, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 Ινδών και τουλάχιστον τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών.

Τα σύνορα των δύο χωρών, ένα μέρος των οποίων βρίσκεται σε ύψος 4.000 και πλέον μέτρων και δεν έχουν ποτέ οριστεί επακριβώς, αποτέλεσε αντικείμενο ενός πολέμου το 1962.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ επιβεβαίωσε πως τα ινδικά και τα κινεζικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μια αντιπαράθεση στις 9 Δεκεμβρίου στο ινδικό κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές (βορειοανατολικά).

«Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού [ο κινεζικός στρατός] προσπάθησαν να αλλάξουν μονομερώς το στάτους κβο παραβιάζοντας τη Γραμμή Αποτελεσματικού Ελέγχου», δήλωσε ο Ρατζνάθ Σινγκ, αναφερόμενος στο ντε φάκτο σύνορο. «Μια συμπλοκή έλαβε χώρα στη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης. Ο ινδικός στρατός εμπόδισε θαρραλέα τον κινεζικό στρατό να εισβάλει στο έδαφός μας και ανάγκασε (τους Κινέζους στρατιώτες) να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ορισμένοι στρατιώτες των δύο πλευρών τραυματίστηκαν στη συμπλοκή».

Διευκρίνισε πως «κανείς από τους στρατιώτες μας δεν είναι νεκρός, και κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά».

Ινδική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο AFP πως τουλάχιστον έξι Ινδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, που πρόσκειται στον ινδικό στρατό, το συμβάν προκάλεσε «ελαφρείς τραυματισμούς» στα δύο στρατόπεδα.

Οι Κινέζοι στρατιώτες προσέγγισαν τη ζώνη που βρίσκεται κοντά στα ντε φάκτο σύνορα όπου έχει συμφωνηθεί ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν θα περιπολεί, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, προκαλώντας μια «σταθερή και αποφασιστική» αντίδραση των Ινδών στρατιωτών, σύμφωνα με την πρώτη πηγή.

Σύμφωνα με τον Σινγκ, το συμβάν ήταν στην ημερήσια διάταξη μιας συνάντησης στις 11 Δεκεμβερίου μεταξύ των τοπικών διοικητών των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού δήλωσε σήμερα πως τα κινεζικά στρατεύματα “παρεμποδίστηκαν από τον ινδικό στρατό ο οποίες διέσχισε παράνομα τη Γραμμή” αποτελεσματικού ελέγχου. “Τα μέτρα αντίδρασής μας ήταν επαγγελματικά, κλασικά και σταθερά και σταθεροποίησαν την κατάσταση επί του εδάφους”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν είχε αρνηθεί προηγουμένως να σχολιάσει το συμβάν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «σταθερή στο σύνολό της».

«Οι δύο πλευρές διατηρούν πάντα έναν απρόσκοπτο διάλογο για το θέμα των συνόρων μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών οδών, αναμένουμε πως η ινδική πλευρά θα προχωρήσει στην ίδια κατεύθυνση με την Κίνα» είπε.

Το Πεκίνο κάλεσε το Νέο Δελχί «να εφαρμόσει με σοβαρότητα τη σημαντική ομοφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο ηγέτες, να σεβαστεί αυστηρά το πνεύμα των συμφωνιών και των συνθηκών που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές, να διατηρήσει συνολικά την ειρήνη και την ηρεμία της συνοριακής περιοχής Κίνας-Ινδίας».

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές τις οποίες επικαλούνται ινδικά ΜΜΕ, 300 μέλη του κινεζικού στρατού ενεπλάκησαν στο συμβάν και οι τραυματίες ήταν περισσότεροι στην κινεζική πλευρά.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως μια άλλη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στα ινδικά και τα κινεζικά στρατεύματα στα τέλη Νοεμβρίου στη Λαντάχ (βορειοδυτικά), κοντά στο σημείο όπου εκτυλίχθηκε το συμβάν του Ιουνίου του 2020, χωρίς να γνωρίζει αν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ο κινεζικός στρατός έχει αυξήσει τις δραστηριότητές του στη Λαντάχ και μια «ενδεχόμενη» παραβίαση του εναέριου χώρου από τις κινεζικές αεροπορικές δυνάμεις έλαβε χώρα στην ίδια ζώνη.

Τον περασμένο μήνα, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ινδίας-ΗΠΑ στο ινδικό κρατίδιο Ουταραχάντ (βόρεια), στα σύνορα με την Κίνα, είχαν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Ήδη πριν από την αντιπαράθεση του Ιουνίου του 2020, η Ινδία προσέγγιζε στρατηγικά τους Δυτικούς, εμβαθύνοντας τη συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι χώρες αυτές, τις οποίες ενώνει η ανησυχία απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, έχουν συμπήξει την τετραμερή συμμαχία για την ασφάλεια, “Quad”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα