«Θερμό» επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ εις… μνήμην του Αντρέα!

Ένα ακόμη «θερμό» επεισόδιο ήρθε να διαταράξει τις ούτως άλλως… τρικυμιώδεις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, καθώς μία εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Μπορεί η δεκαετία του ’80, που σημαδεύτηκε από την προσωπικότητα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, να μοιάζει σήμερα αρκετά μακρινή, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν να διεκδικούν την πολιτική «κληρονομιά» του Ανδρέα. Η πρωτοβουλία από το προεδρείο της Βουλής για μία εκδήλωση στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού έδωσε τροφή για φήμες και σχόλια, σύμφωνα με τα οποία πίσω από αυτήν τη σκέψη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που απολαμβάνει ιδιαίτερα να τον παραλληλίζουν με τον αείμνηστο σοσιαλιστή ηγέτη. Η είδηση έφτασε άμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη, εκεί που το «θείο βρέφος» του Ανδρέα (σ. σ. κατά κόσμον Κώστας Λαλιώτης) κινεί ξανά τα νήματα, με τη Φώφη Γεννηματά να γίνεται έξαλλη και να κάνει λόγο στους συνεργάτες της για απόπειρα καπήλευσης του ιδρυτή του Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο λόγος που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξερράγη είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε ομιλία του πρωθυπουργού, σημαντική παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, με το κόμμα που ίδρυσε ο γιος του «Γέρου της Δημοκρατίας» να περνά σε δεύτερη μοίρα. Κάτι –που εάν τελικά γινόταν πράξη– θα έδινε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο, την ώρα που οι διεργασίες για την αναδιάταξη του χώρου προχωρούν… βραδέως.

Όταν έπεσε η ιδέα
Όλα ξεκίνησαν όταν σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διατυπώθηκε η ιδέα να γίνει στις 23 Ιουνίου εκδήλωση μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρόταση έγινε δεκτή αφού συνηγόρησαν ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, οι οποίοι ως πρώην πρόεδροι της Βουλής μετέχουν στο συμβούλιο. Άμεσα ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Παύλος Σούρλας, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, κι εκείνος στο περιθώριο της πρόσφατης συζήτησης για το Ασφαλιστικό μετέφερε την πρόταση στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Εκείνη προέτρεψε να συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα ο κ. Σούρλας με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Και κάπου εκεί το… παρασκήνιο αρχίζει να παίρνει φωτιά, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχασαν ευκαιρία να διατρανώσουν πως μια τέτοια εκδήλωση είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οικειοποιηθούν, έναντι του σημερινού ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό brand name του Ανδρέα Παπανδρέου και παράλληλα να πλευροκοπήσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχουν βρει πολιτικό σπίτι πολλά στελέχη του σοσιαλιστικού χώρου με… ένσημα στη Χαριλάου Τρικούπη (όπως οι Κουρουμπλής, Κοτσακάς, Σπίρτζης, Μπόλαρης, Κατρούγκαλος κ.ά.), με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί –με όχι και ιδιαίτερη επιτυχία– να «αντιγράψει» τη ρητορική, τις κινήσεις, ακόμα και τον τόνο της φωνής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ομιλητές να είναι οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Βούτσης και ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι όμως και η Φώφη Γεννηματά. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Κινήματος, με τον πρόεδρο της Βουλής να ανασκουμπώνεται και να δίνει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα είναι ομιλητής –στην όποια εκδήλωση μνήμης γίνει– ο κ. Τσίπρας.

Διαφορετικές εποχές…
Το δίδυμο «Ανδρέας Παπανδρέου – Αλέξης Τσίπρας» έχει αποτελέσει αντικείμενο ρεπορτάζ και για μεγάλα ξένα Μέσα, όπως ο «Guardian» και οι «Financial Times». Η αλήθεια είναι πως, παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες του νεότερου πρωθυπουργού στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, το να «μιμηθεί» τον πάλαι ποτέ σοσιαλιστή ηγέτη μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο πολιτικό «μπόι» των δύο ανδρών.

Οι εποχές είναι τελείως διαφορετικές: για παράδειγμα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με την Ελλάδα να έχει μόλις μπει στην ΕΟΚ, ο Ανδρέας μπορούσε πολύ πιο εύκολα να κερδίσει πράγματα «παίζοντας» το χαρτί του αντιευρωπαϊσμού. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Αλέξη, ο οποίος μπορεί να αντιγράψει τα επικοινωνιακά, πολιτικάντικα και ψηφοθηρικά «παιχνίδια» του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υποτάσσεται όμως σε έναν ρεαλισμό που «ματώνει» την αριστερή εικόνα του!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα