Θεσσαλονίκη – Δικογραφία «μαμούθ» για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

Στελέχη φαρμακευτικής εταιρίας οι 13 κατηγορούμενοι

Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι μεταξύ μελών του κυκλώματος που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις ζημιώνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι διάλογοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 3.370 σελίδων που σχηματίστηκε εις βάρος των μελών του κυκλώματος και διαβιβάστηκε στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, μαζί με τους 13 συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Στο κύκλωμα, εκτός των 13 συλληφθέντων, εμπλέκονται ακόμη 173 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 113 είναι γιατροί ενώ 40 από αυτούς υπηρετούν σε κέντρα Υγείας 16 νομών και ακόμη 15 σε νοσοκομεία.

Μάλιστα, ακόμη δέκα φαρμακοποιοί και στελέχη τριών φαρμακευτικών εταιρειών κατηγορούνται στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται ένας δήμαρχος και δύο διευθυντές νοσοκομειακών κλινικών.

Το κύκλωμα διακινούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσω ΚΤΕΛ σε δέματα που περιείχαν δεσμίδες χαρτονομισμάτων των πενήντα ευρώ, για να παραδοθούν κάθε μήνα σε γιατρούς που συνταγογραφούσαν παράνομα σε ΑΜΚΑ ανυποψίαστων ασθενών, μεταξύ των οποίων και δεκάδες Ρομά.

Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, έχουν καταγράψει δεκάδες μεταφορές χρημάτων από την Αθήνα στην περιφέρεια.

Ακολουθούν οι διάλογοι:

-«Εντάξει, λέω όποιος δεν έκανε λαμογιές, έπεσε μου λέει… τι εννοείς, λέω, λαμογιές;».

– «Συνταγές οι οποίες δεν είναι κανονικά να πάνε σε ασθενή».

-«Ε αφού εκτελούνται».

-«Χθες ήταν ένα ΑΜΚΑ από Γλυφάδα, έβγαινε Γλυφάδα ο ασθενής, ένα έβγαινε Αμαλιάδα, το άλλο έβγαινε Πάτρα, δεν ξέρω που διάολο έβγαινε».

-«Μπλέξαμε».

-«Τι ρε;».

-«Με τα ΑΜΚΑ κάτι παίχτηκε».

-«Τι;».

-«Με πήρε ο γιατρός τηλέφωνο από Αθήνα ότι τον πήρε μια καρδιολόγος από την Αμαλιάδα και ότι φάνηκαν τα δικά μας φάρμακα ότι έχουν γραφτεί εκεί εν αγνοία του ασθενή».

-«Μοιράζω χρήματα, έχω γίνει και ταχυδρόμος τώρα, τρέχω και μοιράζω».

-«Πάω στο γιατρό να δώσω τα πολλά, να φύγουν τα πολλά. Πήγα έδωσα επάνω τώρα στο Καλέντζι, επάνω στον γιατρό για να πάω στον άλλο γιατρό να δώσω να φύγουν, άμα φύγουν τα πολλά από πάνω μου μετά εντάξει».

-«Σου έστειλα εννιά χιλιάρικα, αυτό ήθελα να σου πω».

-«Μμμ, ωραία καλά έκανες, μπράβο».

-«Σου έστειλα ένα εννιαράκι ωραίο και ζεστό».

Ταυτόχρονα, αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της δικογραφίας για τη διενέργεια εικονικών εμβολιασμών, την πώληση πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και αρνητικών rapid test με κεντρικό πρόσωπο, ιατρικό επισκέπτη στη Μεσσηνία και κατηγορούμενους έναν φαρμακοποιός, δύο γιατρούς, μία νοσηλεύτρια και έναν ιδιώτη. Οι τιμές κυμαίνονταν από 50 έως 700 ευρώ.

Οι τιμές των πλαστών πιστοποιητικών ανέρχονταν στα παρακάτω ποσά:
  • Αρνητικό rapid test 50 έως 250 ευρώ
  • Πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού 500 – 700 ευρώ
  • Πιστοποιητικό νόσησης 200 – 400 ευρώ

Η απολογία των 13 συλληφθέντων στον ανακριτή Θεσσαλονίκης ορίσθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα