ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: “Μία πόλη κάτω από την πόλη”

Ένα νέο σχέδιο για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και την ιστορία της πόλης με την εμφάνιση ενός νέου συγκοινωνιακού μέσου, του Μετρό, παρουσιάζει η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Σε άρθρο της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια, οι ανασκαφές που έγιναν κάτω από την επιφάνεια της γης προκειμένου να κατασκευαστεί το Μετρό έριξαν φως στο κεντρικό δρόμο γύρω από τον οποίο είχε αναπτυχθεί η Θεσσαλονίκη, στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου. Ο δρόμος με την ονομασία «Decumanus maximus» είχε πλάτος 16 μέτρα, ήταν μαρμαροστρωμένος, με κιονοστοιχίες σε κάθε πλευρά, μεγαλοπρεπής και εντυπωσιακός.

Επικαλούμενη τις σχετικές αναφορές των αρχαιολόγων, η κ. Πατουλίδου τονίζει ότι οι ανασκαφές έφεραν στο φως νέες πληροφορίες για το πώς ο Γαλέριος ανάπλασε το κέντρο διοίκησης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, καθώς και στοιχεία για την πολεοδομική και διοικητική αναδιοργάνωση που επιχείρησε ο Μέγας Κωνσταντίνος, πριν τελικά αποφασίσει να ιδρύσει την Νέα Ρώμη στο Βυζάντιο και να χτίσει εκεί την Κωνσταντινούπολη, ως έδρα της νέας αυτοκρατορίας. Παράλληλα «o Ιουστινιανός πραγματοποίησε μεγάλα έργα στην Θεσσαλονίκη, αντάξια της Κωνσταντινούπολης που επιβεβαιώνουν το πόσο ισότιμη και ισάξια ήταν με την πρωτεύουσα της νέας αυτοκρατορίας και γιατί κάποιοι, ιστορικοί και λόγιοι, την αποκαλούσαν και Συμβασιλεύουσα».

Με αφορμή τη σχετική αυτή επισήμανση, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο και πολλά υποσχόμενο τουριστικό project με την ονομασία «η πόλη κάτω από την Πόλη» ή «η Θεσσαλονίκη κάτω από την Εγνατία Οδό, δηλαδή τον δρόμο που ένωνε στους Ρωμαϊκούς Χρόνους τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη και διέσχιζε τη Θεσσαλονίκη». Σημειώνει, μάλιστα, ότι για το σχέδιο αυτό προετοιμάζονται οι τουριστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης