Θετικά μέτρα για το 2022

Θα συνεχιστεί το πάγωμα στην εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση στον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξει και νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Της Λεώνη Κανανλάρι

Μπορεί να μένουν άλλες 15 ημέρες για την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για το 2021 (11-19 Σεπτεμβρίου), όμως το Μαξίμου καίγεται για να υπάρχει επιτυχία σε αυτό το μεγάλο στοίχημα, καθώς είναι η πρώτη έκθεση σε όλη την Ευρώπη που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, παρά την έξαρση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δ».

Ο πρωθυπουργός εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών και της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και την πιθανότητα νέου μεταναστευτικού κύματος λόγω Αφγανιστάν, επιθυμεί με την παρουσία του στη ΔΕΘ να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την επιστροφή στην κανονικότητα και στον ενάρετο κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης. Εξάλλου, σε όλες τις συσκέψεις αυτές τις ημέρες στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε έβγαλε εκτός κάδρου την κυβερνητική παρουσία στη ΔΕΘ, ζητώντας να τρέξουν κανονικά όλες οι συναντήσεις των υπουργών του οικονομικού κύκλου με τους παραγωγικούς φορείς. Ενώ και ο ίδιος θα έχει συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων για να ακούσει τις προτάσεις τους και να ανταλλάξει απόψεις.

Ήδη η επεξεργασία των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ακόμη κρατούνται μυστικά τα θετικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κάποιες εξαγγελίες έχουν κλειδώσει. Όπως, για παράδειγμα, ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν θα υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης και το 2022. Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που ίσως επεκταθεί και στους συνταξιούχους.

Επίσης, θεωρείται δεδομένη και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Σίγουρα θα υπάρξει μείωση κατά δύο ποσοστιαίων μονάδων (από 24% σε 22%) στον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Επίσης αναμένεται να υπάρξει και περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ, δίχως ακόμη να έχει αποφασιστεί το ύψος της νέας μείωσης. Όμως πολύ δύσκολα θα υπερβεί το 6%.

Τα καλά νέα για την οικονομία

Στα θετικά σημάδια για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων καραντινών που αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ, ενώ ας μη λησμονούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισέλθει στα δημόσια ταμεία και 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (ήδη η Ελλάδα έχει λάβει προκαταβολή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ).

Κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά και κάποιον άσσο στο μανίκι σε ό,τι αφορά και σε άλλες παροχές. Όμως θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί από τον προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, ενώ πρέπει να υπάρχει «κάβα» και για την πανδημία, καθώς ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει νέο lockdown, αλλά ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά εάν συνεχιστούν τα κρούσματα να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Βέβαια, ως αντίβαρο έρχονται τα καλά νέα από τον τουρισμό, καθώς το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος θα κλείσει με περισσότερες αφίξεις από ό,τι το εξαιρετικό ίδιο διάστημα του 2019. Αυτά τα μηνύματα από τον τουρισμό δικαιώνουν τους αναλυτές που προέβλεπαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μόνο όσοι ε΄χουν εμβολιαστεί θα εισέρχονται στους χώρους της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

 

Μόνο με εμβολιασμένους

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ, η είσοδος (τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους επισκέπτες) θα επιτραπεί μόνο σε εμβολιασμένους, ή νοσήσαντες και κατέχοντες τα σχετικά πιστοποιητικά. Η 85η ΔΕΘ θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, δηλαδή καλύπτοντας όλα τα Περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, εκτός από το Περίπτερο 5, πλην βέβαια με μεγαλύτερες αποστάσεις σε σύγκριση με τις προ πανδημίας Εκθέσεις, οπότε νομοτελειακά ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2019. Λόγω πανδημίας θα είναι μειωμένες οι συμμετοχές από το εξωτερικό, ιδίως από την Ασία, ενώ και πολυεθνικές θα μετάσχουν μέσω των εδώ αντιπροσώπων.

Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης θα βρεθεί το Περίπτερο 13, όπου θα στεγαστούν οι συμμετοχές των διαφόρων Περιφερειών, που θα φέρουν στη ΔΕΘ σημαντικές εταιρείες των περιοχών τους και θα προβάλουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, ενώ θα δοθεί επίσης έμφαση στην Τεχνολογία-Καινοτομία στα Περίπτερα 12 και 17 και φυσικά –όπως σε όλες τις τελευταίες διοργανώσεις– στις start-ups εταιρείες. Στα Περίπτερα 2 και 3 θα αναπτυχθεί η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ενώ στο 16 και στο 8 θα αναπτυχθεί η συμμετοχή του ΕΒΕΘ και του ΕΕΘ αντίστοιχα. Η φετινή διοργάνωση θα επιδιώξει να συνεισφέρει στον επαναπροσδιορισμό των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, να τονώσει την ιστορική της μνήμη και να φέρει κοντά τον πολίτη με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες, τις καινοτομίες, αλλά και την ελληνική παραγωγή.

 

Και το φόρουμ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα φιλοξενηθεί από τη ΔΕΘ και το Φόρουμ, όπου θα ανταλλάξουν απόψεις η πολιτική ηγεσία με την επιχειρηματική κοινότητα, θίγοντας όλα τα κρίσιμα θέματα που έχουν αναδειχθεί μέσα στην πανδημία, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ».

Εκτός από την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα και την αντίστοιχη ομιλία και συνέντευξη Τύπου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο 18-19 του ερχόμενου μήνα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά θεματικά πάνελ διάρκειας μιάμισης ώρας, στα οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης, για να συζητήσουν σχετικά με τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί για τις προοπτικές μιας σύγχρονης Ελλάδας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα