«Θετική αλλαγή για την αγορά και τους καταναλωτές»

Πρεμιέρα κάνει από αύριο, Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, τον οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτηρίζει ως θετική αλλαγή σε συνάρτηση και τη με θεσμοθέτηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο.

«Για πρώτη φορά εκπτώσεις τον Νοέμβριο. Τώρα δεν θα έχουμε εκπτώσεις δυο φορές, αλλά τέσσερις φορές ετησίως. Για να κινηθεί κάπως η αγορά και να επωφεληθούν οι καταναλωτές από χαμηλότερες τιμές. Γιʼ αυτό θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Χατζηδάκης σε σημερινή εκδήλωση ενόψει της έναρξης της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου.

Πάντως, στάθηκε και στις διαφορετικές απόψεις που έχουν ακουστεί καθώς υπάρχουν πλευρές, οι οποίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Δεν πειράζει. Η γκρίνια θα ξεχαστεί. Αυτό που θα μείνει, θα είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, για την αγορά, για τους καταναλωτές», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ορίσει δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους. Μία το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και μία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου για τις ενδιάμεσες περιόδους θα γίνει από αύριο Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου και οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα οι τακτικές εκπτώσεις, διαρκούν:

– Τον χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

– Το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων εκτός από την παλιά και τη νέα τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τις Κυριακές, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, όπως επίσης τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έμποροι επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης