Θετική αποτίμηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ολλανδία

Θετική η πρώτη κυβερνητική αποτίμηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολλανδία με την οποία ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκίνησε από το Παρίσι και συνεχίστηκε στο Βερολίνο.

Η διμερής συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και η διευρυμένη με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, διήρκησε περίπου δύο ώρες και συζητήθηκαν όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ η ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο Επενδυτικό Forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια των επαφών:

-Εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. .

-Διαπιστώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η πρώτη αρχή, η αλληλεγγύη, αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή της υπευθυνότητας αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη – μέλη της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών (Frontex), αλλά και την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου.

-Καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.

-Τονίστηκε η σημασία δράσεων μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή η οποία εκτός από πρόκληση συνιστά και ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον επενδύσεις και στην «κυκλική οικονομία».

Διαβάστε επίσης