Θετική έκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού ο Χατζησωκράτης

«Η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι θετικό γεγονός, έστω και αν άργησε. Έστω και αν η αύξηση θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από 1-1-2017» ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει και τις παρενέργειες που η αύξηση αυτή συνεπιφέρει».

Ο κ. Χατζησωκράτης σημείωσε ότι «απαιτείται η μέριμνα για τη μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, μια και αυτές καθορίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό» και τόνισε πως «το γενικό ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αποκτάει σήμερα επείγουσα προτεραιότητα με τη συγκεκριμένη μείωση-κατάργηση της επιπλέον εισφοράς του 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ».

«Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται μία μείζον θεσμική παρέμβαση. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το θεσμικό πλαίσιο του 2013 (Ν. 4172/13) για να είναι αυτή που καθόρισε με υπουργική απόφαση την αύξηση. Πολιτικά κατανοητό στη συγκυρία αυτή. Όμως αυτό δεν πρέπει να συνεχίζεται. Απαιτείται μία θεσμική τομή. Η κυβέρνηση οφείλει να τροποποιήσει τον νόμο, εισάγοντας άμεσα την αποκλειστική ευθύνη για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους-ανταγωνιστές, μέσα από την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αποδείξει ότι έχουν την υπευθυνότητα και τη μέριμνα για τις αντοχές της οικονομίας» υποστήριξε ο κ. Χατζησωκράτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα