Θρύλος: Παίρνει τίτλο, αλλά ρετάρει… Τι φταίει;

Το Κόπα Άφρικα, το ραμαζάνι, ο κορωνοϊός και τα άλλα εμπόδια που έβαλαν φρένο στην ομάδα του Μαρτίνς

 

Του Νίκου Συνοδινού

 

O Ολυμπιακός για μια ακόμη σεζόν, παίρνει περίπατο το πρωτάθλημα. Ωστόσο η διανυόμενη περίοδος συνοδεύεται από γκρίνια και τη διαπίστωση πως οι ερυθρόλευκοι παίζουν μέτριο ποδόσφαιρο για δε κάποιους… δεν βλέπονται.

Η διαφορά που έχει αποκτήσει η ομάδα του Πειραιά από τον δεύτερο του βαθμολογικού πίνακα ΠΑΟΚ, είναι 11 βαθμοί, επτά αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Super League 1. Ο Ολυμπιακός έχει συγκεντρώσει 70 βαθμούς σε 29 αγώνες και ο Δικέφαλος του βορρά  59 πόντους.

Αν και η τελευταία τετράδα αγώνων έδειξε πως πρέπει να βελτιωθούν τα πράγματα το καλοκαίρι, οι ερυθρόλευκοι διατηρούν σταθερά μια απόσταση ασφαλείας από τον βασικό διώκτη τους και οδεύουν στην κατάκτηση του 3ου σερί πρωταθλήματος και 47ου στην ιστορία τους. Παράλληλα δε έχουν ως στόχο να πανηγυρίσουν ένα ακόμη νταμπλ, ξεπερνώντας πρώτα το εμπόδιο του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά.

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς την περασμένη σεζόν ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας διαφορά 26 βαθμών (90 έναντι 64 του ΠΑΟΚ) και πρόπερσι η τελική απόσταση ήταν 19 πόντοι (91 έναντι 73 του Δικέφαλου του βορρά). Πλέον η διαφορά μικραίνει και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός παρακολουθεί τις προσπάθειες του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη.

Ο στόχος μιας καλής Ευρωπαϊκής πορείας δεν επιτεύχθηκε για την ερυθρόλευκη αρμάδα που είχε αναπάντεχα μέτρια εικόνα και εκτός των τειχών.

Πλέον δεν μπορεί κανείς να δικαιολογεί αυτό τον Ολυμπιακό. Δεν φταίει ούτε η διαιτησία, ούτε ο αγωνιστικός χώρος, ούτε η ατυχία, ούτε ο κακός καιρός. Οι επιλογές έγιναν από τους αρμόδιους σε επίπεδο συνεργατών κι επιτελείων, αλλά και το σημαντικότερο ποδοσφαιριστών.

Ο Ολυμπιακός έχει παρουσιάσει προβλήματα. Ένα απ’ αυτά είναι στις στατικές φάσεις. Το 44% των γκολ που έχουν δεχθεί οι Πειραιώτες είναι από στατικές φάσεις, ποσοστό μεγάλο από τη στιγμή που οι πρωταθλητές διαθέτουν ψηλά κορμιά και έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του στις εναέριες μονομαχίες.

Ο Πορτογάλος τεχνικός αναμένεται να δουλέψει σε αυτόν τον τομέα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πόσο δε μάλλον όταν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έχει αναβληθεί και μπροστά είναι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στις 17 Απριλίου, στη Λεωφόρο.

Ο τραυματισμός του Φορτούνη

Σημαντικό ρόλο στην άσχημη εικόνα του Ολυμπιακού, εκτιμάται πως έπαιξε ο τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη που ουσιαστικά έχασε τη σεζόν, καθώς επέστρεψε για λίγα λεπτά μόλις την περασμένη Κυριακή. Ο Φορτούνης θα είχε στην πλάτη του τόσο γκολ, όσο και ασίστ και θα γέμιζε τον χώρο που πρωτίστως «πονάει» ο Ολυμπιακός.

Η συνταγή δεν χάλασε όμως μόνο εκεί. Ο Ολυμπιακός έχει ρίξει βάρος σε ποδοσφαιριστές από την Αφρική. Η απουσία τους στο Κόπα Άφρικα, έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην αποδιοργάνωση της ομάδας. Οι ερυθρόλευκοι είχαν 5 παίκτες, τους Αγκιμπού Καμαρά (Γουινέα), Ονιεκούρου (Νιγηρία), Κούντε (Καμερούν), Σισέ (Σενεγάλη) και Ροντρίγκες (Πράσινο Ακρωτήρι) στη διοργάνωση. Μόνο η Μετς είχε περισσότερους σε όλη την Ευρώπη και ισάριθμους η Σεντ Ετιέν. Πλέον ήλθε και το Ραμαζάνι και το… γλυκό έδεσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κόντρα στην ΑΕΚ παίκτες όπως ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο Μαντί Καμαρά και ο Κένι Λαλά δεν έκαναν καλό ματς. Η μέτρια παρουσία τους όπως και των Αγκιμπού Καμαρά, Γιαν Εμβιλά και Παπέ Σισέ, οφείλεται σε έναν βαθμό και στην έναρξη του Ραμαζανιού. Κατά τη διάρκειά του, οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να φάνε μέχρι τη δύση του ηλίου, κάτι που σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών κατάφεραν να φάνε για πρώτη φορά την Κυριακή στο ημίχρονο του αγώνα, κάτι που εξηγεί και τον λόγο που ο Εμβιλά παρουσιάστηκε ανεβασμένος.

Το Ραμαζάνι διαρκεί μέχρι την πρωτομαγιά, με τις πρώτες ημέρες να είναι συνήθως οι δυσκολότερες για τους ποδοσφαιριστές, καθώς στη συνέχεια ο οργανισμός συνηθίζει.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα με τον κορωνοϊό που αντιμετώπισαν κάποιοι παίκτες του Ολυμπιακού –με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Εμβιλά- οι οποίοι προσβλήθηκαν απ’ τον ιό.

Οι «χαμένοι» δανεικοί

Ο Ολυμπιακός έχασε μέρος της δύναμής του και από ποδοσφαιριστές που παραχώρησε δανεικούς και θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά αν έμεναν στο Ρέντη. Πρώτος και καλύτερος ο Αχμέντ Χασάν. Το πρόσημο στα 2,5 χρόνια παρουσίας του (σε δύο δόσεις) στους Πειραιώτες είναι θετικότατο. Ο Αιγύπτιος έχει 38 γκολ και 7 ασίστ σε 95 ματς στο λιμάνι. Τη φετινή σεζόν, μετρά 30 ματς με 8 γκολ συν 4 ασίστ στην τουρκική Κόνιασπορ.

Στα συν της περίπτωσης Χασάν είναι ασφαλώς το γεγονός ότι με τον Ελ Αραμπί συνεργάζεται αρμονικά. Αφενός δεν είναι ο παίκτης, ο οποίος θα αποτελέσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, όντας εναλλακτική λύση. Αφετέρου, ακόμα και στην ίδια ενδεκάδα (είτε στο αρχικό σχήμα ή κατά τη διάρκεια του αγώνα) κουμπώνει πολύ καλά με τον Μαροκινό άσο. Κάτι το οποίο δεν έχει ισχύσει στην κοινή παρουσία Ελ Αραμπί με Τικίνιο, αφού η συνύπαρξη τους στον αγωνιστικό χώρο δεν τη λες και ιδανική.

Ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς θα ήταν επίσης χρήσιμος. Έκανε κοιλιά την περασμένη σεζόν με 35 συμμετοχές (14 βασικός) με τον Ολυμπιακό, αλλά χωρίς να σημειώσει κάποιο γκολ, ενώ μοίρασε δύο ασίστ. Η αμέσως προηγούμενη ήταν πολύ πιο γεμάτη με 31 ματς (13 ως βασικός), 6 γκολ και 2 ασίστ, έχοντας κερδίσει πολλούς πόντους. Φέτος, τα πάει εξαιρετικά με τη Λεγανές (ομάδα της Segunda Division), έχοντας ήδη 31 συμμετοχές (17 ως βασικός), 5 γκολ και 3 ασίστ. Ο Ονιεκούρου για τον οποίο δαπανήθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ είναι απογοητευτικός, ενώ σε πολύ ρηχά νερά έχει κινηθεί ο Ρόνι Λόπες. Χίλιες φορές Ραντζέλοβιτς από κάθε άποψη.

Βλέποντας τα πεπραγμένα των εξτρέμ του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν, σκέφτεσαι ότι ο Σέρβος θα ήταν… όαση στο φετινό ρόστερ. Αφού μόνο ο Μασούρας, ο οποίος κινείται κάτω από τα δικά του στάνταρ και ο Γκάρι Ροντρίγκες (που βγάζει συχνά τραυματισμούς) έχουν δώσει πράγματα με συνέπεια. Αν τον βάλει ξανά σε καλούπι ο Μαρτίνς και ο ίδιος ο Ραντζέλοβιτς αποδεχθεί τον ρόλο του ως game changer, όπως είχε συμβεί τη σεζόν 2019-20, τότε θα βγουν κερδισμένοι και οι δύο σε περίπτωση που συνεργαστούν ξανά. Χειρότερος από τον Ονιεκούρου δεν θα είναι και σίγουρα δεν θα είναι λιγότερος ζημιογόνος οικονομικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα