Τι (ΔΕΝ) μας είπε ο κ. Τσιόδρας…

Μετά το «καλό» υπάρχει και το «καλύτερο». Μπορεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό στη χώρα μας να ανέκοψαν σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοσή του, αλλά υπάρχουν στοιχεία για να ενεργοποιούνταν νωρίτερα

Τους διθυράμβους που ακούει εντός και εκτός συνόρων ο εθνικός μας –πλέον– λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ούτε στα όνειρά του δεν θα μπορούσε να τους σκεφτεί, όταν καθόταν στα αμφιθέατρα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Μάλιστα μόλις πριν από μερικές ημέρες η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» του έπλεξε το εγκώμιο γράφοντας ότι «χάρη σε αυτόν, οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο».

Ανεξαρτήτως δημοσιογραφικών (μακάβριων) υπερβολών, η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες έφτασαν να «συνομιλούν» όχι με τον Χάρο αλλά με τον 55χρονο επιστήμονα μέσω τηλεόρασης, αφού κάθε απόγευμα ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δημοσιοποιεί την ημερήσια αναφορά με τις απώλειες και τους «λαβωμένους» του αόρατου πολέμου με τον κορωνοϊό.

Το ίδιο έκανε ο κ. Τσιόδρας και πριν από μερικές ημέρες, συγκεκριμένα τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν στο κατώφλι των 700, αλλά και ότι πλέον οι εκτιμήσεις για τον πραγματικό αριθμό των «βουβών» κρουσμάτων εκτιμάται μεταξύ 8.000-10.000 κρουσμάτων.

Εδώ είναι, όμως, που αρχίζουν οι αναρωτήσεις, οι οποίες εύλογα αναφύονται από την παράθεση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων. Διότι 5 ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 18 Μαρτίου, ο ίδιος άνθρωπος, ο κ. Τσιόδρας, ισχυριζόταν ότι τα πραγματικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 2.000 έως 3.000 επικαλούμενος τις προβολές που κάνουν τα μοντέλα πάνω στα οποία δουλεύει ειδική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την καθηγήτρια Βάνα Σύψα, από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής.

 Κάπου υπάρχει(;) λάθος

Με απλή… μπακαλίστικη αριθμητική η τελευταία εκτίμηση είναι 3-4 φορές πιο δυσοίωνη από την προηγούμενη. Γιατροί δεν είμαστε –κι ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε– αλλά η λογική λέει ότι κάποιο από τα δύο νούμερα είναι λάθος. Τι άλλαξε, άραγε, μέσα σε πέντε 24ωρα και οι εκτιμήσεις επιδεινώθηκαν σε τέτοιο βαθμό; Άλλαξε η μεθοδολογία και τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται; Μεταβλήθηκε η τάση διασποράς των κρουσμάτων στην κοινότητα; Ή μήπως άλλαξε η επικοινωνιακή διαχείριση της επιδημιολογικής πραγματικότητας στο επίπεδο των αριθμών που ανακοινώνονται;

Αν συμβαίνει το πρώτο, εικάζουμε ότι είναι κάτι που θα είχε συμπεριλάβει ο κ. Τσιόδρας στις ενημερώσεις του. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε την αποδοτικότητα των μέτρων προστασίας.

Όμως τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας δεν δείχνουν κάποια επιδείνωση ώστε να μπορούσε να εκτιμηθεί η αύξηση των κρουσμάτων πέντε φορές μεγαλύτερη από την προ 5 ημερών ανακοινωθείσα.

Στις 18/3 είχαμε:   418 κρούσματα

5 θανάτους

79 νοσηλευόμενους

13 διασωληνωμένους

Εκτίμηση:      2.000-3.000 κρούσματα

 

Στις 23/3 είχαμε:   695 κρούσματα

17 θανάτους

114 νοσηλευόμενους

35 διασωληνωμένους

Εκτίμηση:      8.000-10.000 κρούσματα

 

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν δικαιολογούν τη δημόσια εκτίμηση του κ. Τσιόδρα. Πιθανόν να έγιναν με σκοπό να πειθαρχήσουν οι πολίτες υπό τον διογκωμένο φόβο της μετάδοσης.

Καλά τα μέτρα, όμως θα μπορούσαν να ληφθούν νωρίτερα

Ο πρόσφατα υπουργοποιηθείς Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι, παρά τις ενστάσεις πολλών, η κυβέρνηση έθεσε σε αυστηρή καραντίνα τους επαναπατρισμένους Έλληνες από Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία, έχοντας διακόψει τις πτήσεις από τις αντίστοιχες χώρες.

Το ερώτημα είναι αν αυτό έγινε εγκαίρως, και δεν το θέτουμε τυχαία. Οι σταθεροί αναγνώστες της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης της «Α» θυμούνται ότι περίπου 10 ημέρες πριν καν αποφασιστεί η καθολική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων στις 11 Μαρτίου, χτυπούσαμε το καμπανάκι για την επιστροφή στην πατρίδα χιλιάδων φοιτητών από τη χειμαζόμενη λόγω κορωνοϊού Ιταλία.

Δεν ξέρουμε τι μέτρα είχαν ληφθεί τότε. Ξέρουμε όμως πως όταν στις 24 Φεβρουαρίου 2020  το ελληνικό υπουργείο Παιδείας υπάκουσε στην εισήγηση του ΕΟΔΥ και συνέστησε την αναστολή των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, στη γειτονική χώρα ήδη πραγματοποιούσαν πολυήμερη εκδρομή μαθητές 10 ελληνικών σχολείων, εκ των οποίων δύο σχολεία επέστρεψαν το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ξέρουμε, επίσης, ότι στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε για το θέμα στο υπουργείο Υγείας, οι επιστήμονες απεφάνθησαν πως δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές αυτούς (σ.σ. όπως και έγινε όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα), καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Εμείς απλώς να σημειώσουμε ότι οι ανταποκρίσεις εκείνων των ημερών από έγκυρα διεθνή ΜΜΕ όπως η Ντόιτσε Βέλε επέμεναν ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ιταλία, οι γείτονες κατέγραφαν από τότε τα περισσότερα κρούσματα του COVID-19 στην Ευρώπη και πως μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες θετικοί στον ιό βρέθηκαν Ιταλοί που ζουν σε πέντε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, από τη Ρώμη μέχρι το Τορίνο και από το Βένετο μέχρι τη Λομβαρδία.

Μάλιστα, η «Α» με ανάρτησή της στις 4/3/2020 είχε προειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ για τον κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός από τους επαναπατρισθέντες μαθητές. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν σήμερα γνωρίζουμε πόσοι από τους μαθητές αυτούς ήταν φορείς του ιού και σε πόσους από το περιβάλλον τους (οικογένεια, φίλοι) μεταδόθηκε ο ιός.

Με αεροπλάνα και βαπόρια…

Σήμερα είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι η μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας έχει ως αφετηρία την Ιταλία. Η απαγόρευση όμως των πτήσεων από και προς την Ιταλία έγινε στις 9/3/2020, για τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας (Εμίλια Ρομάνα, Πιεμόντε, Λομβαρδία, Βένετο) και στις 14/3/2020 για όλα τα αεροδρόμια της Ιταλίας.

Στο χρονικό διάστημα των πτήσεων μέχρι τις 14/3/2020 ανακοινώσεις για το εάν έγιναν τεστ για τους επιβαίνοντες δεν ενθυμούμεθα να έγιναν. Όμως όταν στις 25/3/2020 με δύο πτήσεις από τη Μαδρίτη για Βαρκελώνη επέστρεψαν 260 Έλληνες, οι 21 βρέθηκαν φορείς του ιού και μαζί με τους υπόλοιπους τέθηκαν σε καραντίνα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο:

1] Γιατί δεν απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από και προς την Ιταλία, αφού ήδη στις 3/3/2020 στην Ιταλία είχαμε 12.462 κρούσματα και 827 θανάτους;

2] Γιατί δεν υποβλήθηκαν σε τεστ οι χιλιάδες ταξιδιώτες που μπήκαν στην Ελλάδα πριν από τις 14/3/2020;

Το γεγονός ότι προ μηνός, και συγκεκριμένα στις 12/2/2020 ο ουσιαστικά μονοπωλιακός αερομεταφορέας στη χώρα μας, η Aegean μέσω του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κ. Ευτύχιου Βασιλάκη, είχε εγκαινιάσει παρουσία του πρωθυπουργού τη δρομολόγηση 5 νέων τελευταίου τύπου αεροσκαφών, έπαιξε κάποιον ρόλο στην καθυστέρηση απαγόρευσης των πτήσεων από και προς την Ιταλία;

Όσον αφορά την ατμοπλοϊκή συγκοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, οι επιβάτες των πλοίων που αφήχθησαν μέχρι σήμερα στην Πάτρα πέρασαν ποτέ από μοριακό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι φορείς ή όχι; 

Περί συνωμοσιολογίας το ανάγνωσμα

Όλα τα παραπάνω μπορεί στα αυτιά κάποιων να ακούγονται ως ανεπίτρεπτη συνωμοσιολογία, είναι όμως η ίδια η παραδοχή του κ. Τσιόδρα ότι η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα υποκαταγράφεται σημαντικά (όπως συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο), με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να έχουν μεγάλο «φορτίο» αβεβαιότητας. Οπότε, αντί να καταγγέλλονται επιστήμονες ως διασπορείς fake news επειδή στέλνουν σε κυβερνητικούς φορείς –όπως είπε ο έγκριτος λοιμοξιολόγος– επιστολές έκφρασης των ανησυχιών τους μη γίνουμε Ιταλία, ίσως να ήταν φρονιμότερο να εξηγηθεί επαρκώς και όχι με μισόλογα, γιατί π.χ. δεν γίνονται  εκτεταμένα τεστ στην Ελλάδα.

Η απάντηση που έχει δώσει επί του προκειμένου ο κ. Τσιόδρας είναι ότι οι εγχώριες υγειονομικές αρχές ακολουθούν τις διεθνείς οδηγίες και εφαρμόζουν το μοντέλο που θέλει το τεστ ελέγχου για κορωνοϊό να γίνεται οπωσδήποτε σε όλους τους νοσηλευόμενους αλλά μόνο δειγματοληπτικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ανεξάρτητα με την περίφημη παρότρυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «test, test, test» ή τις διαφωνίες για το αν η Ελλάδα έχει επάρκεια αντιδραστηρίων και μόνο το ομολογημένο μικρό εύρος της δειγματοληψίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πρόγνωση για την περαιτέρω επέλαση του ιού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα θα έχει μορφή πιθανολόγησης με μικρό ποσοστό επιτυχούς πρόβλεψης.

Όπως και να ’χει, είναι ανακουφιστική η αποστροφή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει» κι ότι τα στελέχη της δεν διαπραγματεύονται «το δικαίωνα των Ελλήνων πολιτών, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, να ξέρουν την αλήθεια». Αρκεί, βεβαίως, να μη θεριέψει η κρίση που δικαίως έχει αναγορευτεί σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Διότι οι πολεμικές περιστάσεις επιβεβαιώνουν συχνά το δόγμα Τσόρτσιλ ότι «στον πόλεμο, η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που πάντα πρέπει να συνοδεύεται από μια σωματοφυλακή από ψέματα».

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ IAPOSPI.GR ΣΤΙΣ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

 Χιλιάδες φοιτητές από Ιταλία σε Ελλάδα…

Το λουκέτο των σχολείων στους γείτονές μας αναγκάζει χιλιάδες Έλληνες φοιτητές να έλθουν στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Κλείστε σχολεία και πανεπιστήμια», λέει ο Μόσιαλος

Ο φόβος φυλάει τα έρημα, που λέει η ελληνική παροιμία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο φόβος αυτός καθαυτός αρχίζει και φουντώνει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε μονοψήφιο αριθμό. Αυτό που φαίνεται να έχει αρχίσει να αυξάνει την ανησυχία είναι η εξέλιξη της υγείας του τελευταίου ασθενούς που εντοπίστηκε στην Πάτρα (πρόκειται για έναν 66χρονο που νοσηλεύεται στη μονάδα αρνητικής πίεσης) που μοιάζει πιο επίφοβη από τα υπόλοιπα κρούσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το απόγευμα της Τετάρτης ένας από τους πλέον ειδικούς στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, επέμεινε στην ανάγκη να κάνει η Ελλάδα άμεσα αυτό που δεν έκανε από την πρώτη στιγμή η Ιταλία, δηλαδή να κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες συγχρωτισμού υγιών ανθρώπων με πιθανούς ξενιστές του κορωνοϊού. Αν μάλιστα σκεφτεί κάποιος ότι μετά το αντίστοιχο μέτρο που πήραν οι γείτονες Ιταλοί, στην Ελλάδα αναμένονται κάποιες χιλιάδες φοιτητές, γίνεται εντονότερη ανάγκη να παρθούν έστω και καθ’ υπερβολήν προφυλάξεις.

Ακόμα και γι’ αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Μόσιαλος είπε σήμερα ότι χαμένες εκπαιδευτικές ώρες δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα μπροστά στο γενικότερο καλό στη δημόσια υγεία, ειδικά δε όταν αυτές οι εκπαιδευτικές ώρες μπορούν να αναπληρωθούν με σχετικά εύκολους τρόπους (διδασκαλία εξ αποστάσεως, επέκταση του σχολικού έτους αν χρειαστεί και με χρήση της δημόσιας τηλεόρασης με προγράμματα διδασκαλίας τις πρωινές ώρες).

Φυσικά, αν τα κρούσματα παρουσιάσουν έξαρση, η λήψη και άλλων μέτρων θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Κλειστοί χώροι, γήπεδα, μέσα συγκοινωνίας θα πρέπει να αποφεύγονται και ίσως ληφθούν σκληρές αποφάσεις από τους κυβερνώντες, απαραίτητες όμως για το σύνολο του πληθυσμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει και πολλές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε οι προσβεβλημένοι σε μεγάλο βαθμό να έχουν τις πρέπουσες ιατρικές φροντίδες.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ IAPOSPI.GR ΣΤΙΣ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση στηρίζει τις επενδύσεις και τους Έλληνες επιχειρηματίες»

Μήνυμα με αποδέκτες τον κόσμο των επιχειρηματιών και των επενδύσεων απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της εταιρείας Aegean για την παραλαβή του πρώτου εκ των 46 αεροσκαφών τύπου Airbus 320, ο οποίος επεσήμανε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις και τη σωστή επιχειρηματικότητα.

Ο πρωθυπουργός -μεταξύ άλλων- επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις επενδύσεις και τους Έλληνες επιχειρηματίες να λάβουν μέρος στην επανεκκίνηση της χώρας επενδύοντας και στους Έλληνες εργαζόμενους.

«Θα στηρίξουμε κάθε τολμηρή πρωτοβουλία καταργώντας τη γραφειοκρατία τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι επενδύσεις στη χώρα από τους Έλληνες επιχειρηματίες θα τύχουν της συμβολής της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο της Aegean στις αεροπορικές συγκοινωνίες τονίζοντας πως στην πράξη μετατρέπεται στον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας συνεχίζοντας μια παράδοση 100 ετών. 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα