Τη Δευτέρα η κλήρωση για εισαγγελέα στη Novartis

H εισαγγελέας του 5μελούς Ανακριτικού Συμβουλίου ΑΠ –«κόκκινο πανί» για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη– αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, κάτι που επεδίωξε το πολιτικο-δικαστικό κατεστημένο με απίστευτες καθυστερήσεις

Αύριο Δευτέρα, θα γίνει η κλήρωση για τη «χηρεύουσα» θέση του εισαγγελέως της 5μελούς Ανακριτικής Επιτροπής που ερευνά τις τυχόν ευθύνες του Δημ. Παπαγγελόπουλου και πιθανών συμμετόχων σε αυτές.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 11 μήνες, η κληρωθείσα εισαγγελέας ΑΠ, κα Βασιλική Θεοδώρου, δεν θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει την πρότασή της στο 5μελές Ανακριτικό Συμβούλιο, αφού η ανακρίτρια κα Αλεβιζοπούλου δεν έχει περατώσει το ανακριτικό της έργο…

Η Βασιλική Θεοδώρου ήταν εκείνη που με μία καταπελτώδη εισήγησή της απέρριψε την προσφυγή του Δημ. Παπαγγελόπουλου που είχε υποβάλει μέσω του δικηγόρου του κ. Τσοβόλα για ακύρωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Όπως ήταν φυσικό, η κα Θεοδώρου ήταν το «κόκκινο πανί» για όλο εκείνο το πολιτικο-δικαστικό κατεστημένο –«πλυντήριο» θα λέγαμε εμείς– που δεν επιθυμούσε, παρά τα όσα της έχουν καταλογίσει ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, να αντικρίσει την κα Τουλουπάκη στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου.

Έτσι, με αυτήν τη «λογική», κατά πρωτοφανή τρόπο στα δικαστικά χρονικά, η κα Αλεβιζοπούλου «απαγόρευσε» στην κα Θεοδώρου να υποβάλει –παρουσία της ανακρίτριας– ερωτήσεις στους εξεταζόμενους μάρτυρες.

Δεν υπήρχε εισαγγελέας στις ανώτερες και στις ανώτατες βαθμίδες που να μην αναρωτήθηκε, «πώς γκέγκεν αυτό;», σύμφωνα με τη γνωστή έκφραση απορίας του ποδοσφαιριστή Όγκονσότο, σε κάποια απείρου κάλλους διαιτητική απόφαση…

Το 5μελές Ανακριτικό Συμβούλιο χρειάστηκε περίπου έναν μήνα για να συνεδριάσει και να αποδεχθεί τη θέση της κας Αλεβιζοπούλου. Πρέπει να είμαστε επιεικείς επειδή το παραπάνω Συμβούλιο συνήλθε τον Δεκέμβριο του 2020, και πιθανόν τα μέλη του –η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 3-2– να ήταν απασχολημένα με τη σχεδίαση των εορταστικών τους παρουσιάσεων.

Όπως είναι φυσικό, μπορεί μεν οι «ενδιαφερόμενοι» να ανοίγουν σαμπάνιες για την αποχώρηση της κας Θεοδώρου, έχουν όμως και κάποια αγωνία –δεν θα λέγαμε «μικρή»– για το ποιος εισαγγελέας θα κληρωθεί στη θέση της.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι για τη θέση αυτή, θεωρητικά, είναι οι παρακάτω 10, αλλά με κάποιου είδους κωλύματα για ορισμένους εξ αυτών:

1) Πλειώτας Βασίλειος (νυν προϊστάμενος Εισαγγελίας ΑΠ)

2) Παπαγεωργίου Δημήτριος

3) Ελένη Μετσοβίτου-Φλουρή

4) Αριστέα Θεοδόση

5) Ιωάννης Προβατάρης

6) Όλγα Σμυρλή

7) Ισίδωρος Ντογιάκος

8) Αναστασία Δημητριάδου

9) Δημήτριος Ασπρογέρακας

10) Βασίλειος Παπαδάς

Εξ αυτών, δεν θα είναι υποψήφιος ο Βασίλειος Πλειώτας, δεδομένου ότι έχει ήδη κληρωθεί ως αναπληρωματικός εισαγγελέας από την αρχική κλήρωση (Ιούλιος 2020), αφού η κλήρωση θα γίνει για την αντικατάσταση του τακτικού εισαγγελέως και όχι του αναπληρωματικού.

Έτερος εισαγγελέας που αναμένεται να μην είναι υποψήφιος είναι ο αντεισαγγελέας ΑΠ Δημήτριος Παπαγεωργίου. Οι λόγοι είναι πολλοί…

Κατ’ αρχάς, ο Δημ. Παπαγεωργίου ήταν ο αρχικός επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ήταν αυτός που είχε εγκρίνει την πρόταση της κας Τουλουπάκη για την προστασία των κουκουλοφόρων μαρτύρων Μάξιμου Σαράφη και Κατερίνας Κελέση.

Βεβαίως, η κα Τουλουπάκη είχε αποκρύψει από τον επόπτη της τα στοιχεία για τα οποία οι παραπάνω κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες δεν δικαιούντο προστασίας. Αυτό άλλωστε ήταν και το γεγονός που ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ευάγγελος Ζαχαρής με το πόρισμά του η κα Τουλουπάκη διώκεται κακουργηματικά για κατάχρηση εξουσίας.

Πέραν των παραπάνω, όταν του ανετέθη η έρευνα για τα πειθαρχικά παραπτώματα της κας Τουλουπάκη, είχε δηλώσει κώλυμα, με αποτέλεσμα να εξαιρεθεί.

Υπάρχουν και άλλης μορφής κωλύματα, μικρού ή μεσαίου μεγέθους, αλλά αυτά θα δημοσιοποιηθούν εάν κάποιος εκ των παραπάνω υποψηφίων τα εκθέσει αρμοδίως.

Βέβαια, όλοι οι προαναφερθέντες ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί διαθέτουν όλα τα προσόντα για να ερευνήσουν την υπόθεση, ώστε οι Έλληνες πολίτες να μάθουν επιτέλους την αλήθεια για τη σκοτεινή αυτή σκευωρία.

Ας μην ξεχνάμε τη θαρραλέα στάση του Ισίδωρου Ντογιάκου, που μαζί με τον εισ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη απήλλαξαν την κοινωνία από το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Ο εισ. Δημήτρης Ασπρογέρακας χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες, ενώ έχει διατελέσει και εποπτεύων εισαγγελέας του ΣΔΟΕ.

Η εισ. Όλγα Σμυρλή έχει ανακηρυχθεί ως προστάτιδα των ζώων, χαρακτηρισμός που την έφερε πολύ κοντά στην πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας του ΑΠ, κα Ξένη Δημητρίου. Κατά συνέπεια, αν κληρωθεί και χρειασθεί μία ανεξάρτητη εισαγγελική γνώμη στην υπόθεση Novartis, το τηλέφωνο της κας Δημητρίου είναι πάντα ανοιχτό…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα