Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Οι εκλογές στην Τουρκία, πάντως, δεν αναβλήθηκαν λόγω σεισμών και θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, όπως δήλωσε ο Ερντογάν

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις της συμμαχίας έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης για την επιλογή υποψηφίου κοινής αποδοχής, που θα αναμετρηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε τέλος στα σενάρια αναβολής των εκλογών, λόγω των σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την προκαθορισμένη ημερομηνία της 14ης Μαΐου.

Περίπου έξι ώρες διήρκησε η σύσκεψη που διοργάνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Μαρτίου.

Μεταξύ των πιθανών αντιπάλων του Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές ξεχωρίζουν τα ονόματα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και άλλων δύο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και του δημάρχου Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.

Ο «Ρομπέν των δικαστηρίων»

Λιγότερο προβεβλημένος μεταξύ των τριών πιθανών αντιπάλων του Ερντογάν, καθώς ο ίδιος αποφεύγει να εκτίθεται στα μέσα ενημέρωσης, είναι ο 67χρονος Μανσούρ Γιαβάς, δικηγόρος στο επάγγελμα, το οποίο άσκησε για 13 χρόνια αποκτώντας την προσωνυμία «Ρομπέν των δικαστηρίων», μιας και υπερασπιζόταν απόρους χωρίς να πληρώνεται.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική – αρχικά με το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) – ξεκίνησε από τη γενέτειρά του, το Μπεϊπαζαρί, το οποίο μετέτρεψε σε μια 10ετία από υποανάπτυκτη περιφέρεια της Αγκυρας, σε τουριστικό προορισμό. Το 2019, υπό τη σημαία του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έγινε δήμαρχος της Αγκυρας, καταφέρνοντας ένα καίριο πλήγμα στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ο παλιός που δεν θέλει να κάνει στην άκρη

Παρά τις αντιδράσεις της Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτιδας του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi Parti), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θεωρούνταν από πολλούς το φαβορί για να λάβει το χρίσμα της αντιπολίτευσης και να διεκδικήσει την προεδρία από τον Ερντογάν. Εν τούτοις η καταδίκη Ιμάμογλου λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων.

Αναλυτές προβλέπουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του κεμαλικού CHP θα παραγκωνιστεί μπροστά στη δυναμική που έχει πλέον ο Ιμάμογλου.

Μέχρι στιγμής, ο 74χρονος πολιτικός, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται να κάνει στην άκρη, προβάλλει αντίσταση.

Οι διώξεις τον κάνουν ήρωα

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 52χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ήδη ήρωας στα μάτια των οπαδών του, ένα θύμα πολιτικής δίωξης, που ο Ερντογάν επιχειρεί να εξοντώσει πάση θυσία.

Η καταδικαστική απόφαση εναντίον του μπορεί να μην τον στείλει στη φυλακή, όμως αναλυτές προεξοφλούν ότι η έφεση που θα ασκήσει θα απορριφθεί και ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαδικασίες, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Η νίκη του στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, για τον οποίο κάποτε ο Ερντογάν είχε πει πως «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», ήταν το πιο ηχηρό ράπισμα κατά του Τούρκου προέδρου προσωπικά.

Παράλληλα, κλόνισε τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση μεγάλης μερίδας των πολιτών πως οι εκλογές στη χώρα αποτελούν μια απόλυτα στημένη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα