Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων

Μετά από τον θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου, Μάνου Αντώναρου, η νόσος των λεγεωνάριων χτυπά ξανά, με τον αγαπημένο ηθοποιό Άκη Σακελλαρίου, να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα δίνοντας τη δική του μάχη με τον θάνατο.

Με αφορμή τα κρούσματα της νόσου, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας, η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella. Η θνητότητα της νόσου ανέρχεται περίπου στο 5–10%.

Τα πρώτα συμπτώματα, ξεκινούν με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Επίσης περίπου το ένα τρίτο των ασθενών παρουσιάζει διάρροια ή έμετο, ενώ περίπου οι μισοί ασθενείς παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά από τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Η διάγνωση της συγκεκριμένης αναπνευστικής λοίμωξης γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις και οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, 

Μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν από Legionella είναι τα άτομα, που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και όσοι έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με χρόνιες ασθένειες, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι. 

Το ευτύχημα είναι ότι η νόσος των λεγεωνάριων δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ούτε με χρήση αερόψυκτων κλιματιστικών συσκευών.

Πώς θα προφυλαχθείτε 

Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται κυρίως στη φύση, στα περισσότερα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα σε όλα τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το νερό αποτελεί κομβικό παράγοντα για “γεννηθεί” και να μεταδοθεί η νόσος των λεγεωνάριων, για την πρόληψη εμφάνισής της απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης, ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα.

Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει μεγάλη έμφαση στον έλεγχο αλλά και την πρόληψη της νόσου, ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης της νόσου των Λεγεωναρίων. Αλλά στέλνοντας ενημερωτικές επιστολές προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, καθώς και τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα