Τι είπε ο Μητσοτάκης με τους υπουργούς του πίσω από κλειστές πόρτες για το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά την χθεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού με τους κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο έγινε κατά πληροφορίες μία επισκόπηση του περίπλοκου όσο και εύθραυστου σκηνικού.

Μεταξύ Συμπληγάδων, αλληλο – αντικρουόμενων επιδιώξεων των κεντρικών παικτών της Γηραιάς Ηπείρου και των δικών της συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλείται να ισορροπήσει η Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Μεταναστευτικό/Προσφυγικό καθώς και η τουρκική παραβατικότητα, έτσι, όπως εκφράζεται εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αποκτούν νέα διάσταση, σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία. Το ζήτημα της στρατηγικής και των επί μέρους χειρισμών, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τέθηκαν κατά πληροφορίες σε σύσκεψη, που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτοπούλο.

Η προοπτική, εξάλλου, της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας τόσο για την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία, όσο και για την επιθετικότητα, που επιδεικνύει στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να εξεταστούν στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, αλλά και στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, ο οποίος κατά πληροφορίες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές, που έχει τα τελευταία 24ωρα με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Κατά την χθεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού με τους κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο έγινε κατά πληροφορίες μία επισκόπηση του περίπλοκου όσο και εύθραυστου σκηνικού, που διαμορφώνεται ανάμεσα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις για τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σχηματοποιήθηκε και το πλαίσιο, με το οποίο θα προσέλθει η Αθήνα στην κρίσιμη, όπως εξελίσσεται Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η ελληνική στρατηγική οφείλει να κινηθεί με σύνεση ανάμεσα στην… απροθυμία του Βερολίνου να ανάψει το πράσινο φως για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω του Προσφυγικού και στο επισπεύδον Παρίσι, που υιοθετεί σκληρή στάση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, κάτι, που φάνηκε και από την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση γαλλοκυπριακής ναυτικής άσκησης στο επίμαχο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία Total.

Διαβάστε επίσης