Τι είπε ο Τσιόδρας στο Ωνάσειο για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Οι κοινωνίες δεν θα μπορούν να ωφεληθούν από ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού νωρίτερα από 12 με 18 μήνες, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας πως «αν και κάποιες δόσεις εμβολίου μπορεί να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο δεν θα φτάσουν ούτε για μία χώρα».

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε το Ωνάσειο Ίδρυμα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχολίασε πως οι περισσότεροι επιστήμονες «βλέπουν» την προοπτική για ευρεία χορήγηση ενός εμβολίου σε 12 με 18 μήνες μακριά.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τουλάχιστον δύο εμβόλια στην Κίνα εξετάζουν DNA και RNA, τεχνικές προκλινικά ή ψευδόσωματίδια τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία. Επίσης 8 από τα εμβόλια που μελετώνται έχουν περάσει σε φάση κλινικών μελετών, ενώ μερικά δοκιμάζονται και στους ανθρώπους από τις 15 Μαΐου.

Σε δοκιμαστική φάση είναι και ένα εμβόλιο από το Πεκίνο που είχε ερευνηθεί και για τον ιό Έμπολα και το εμβόλιο της Moderna που έχει πάρει και μια πρώτη έγκριση έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό FDA. Για το τελευταίο ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δείχνει κάποια αποτελέσματα σε μελέτη εθελοντών οι οποίοι εμφάνισαν αντισώματα αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.

Διαβάστε επίσης