Τι ισχύει για την άδεια εργαζομένου που νοσεί με κορωνοϊό – Πότε χρειάζεται rapid test και πότε PCR

Την κατάσταση θα ξεκαθαρίσει ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός της ημέρας

Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν αναφορικά με την κάλυψη των εργαζομένων που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, καθώς τα επόμενα 24ωρα  θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα πέντε ημερών.

Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο, PCR τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας.

Μόνο PCR δέχεται ο ΕΦΚΑ

Ωστόσο, εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει μένουν έκθετοι καθώς, μετά την ΕΡΓΑΝΗ, που επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5ήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα