Tη μεταφορά αρμοδιοτήτων ζήτησε ο Πατούλης

Σε δύο πάνελ του φόρουμ των Δελφών μετείχε ο περιφερειάρχης Αττικής, για την περιφερειακή διακυβέρνηση και τον ιατρικό τουρισμό

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Διττή ήταν η παρουσία του Γιώργου Πατούλη στο Delphi Economic Forum. Ο περιφερειάρχης Αττικής μετείχε συζήτησης με αντικείμενο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση , υποστηρίζοντας πως «ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις με επιτελικό κράτος και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Ενώ αργότερα ανέπτυξε κάτι για το οποίο πασχίζει εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή την ανάπτυξη του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Στο πάνελ για την περιφερειακή διακυβέρνηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι, παρά τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση δεν έχει ουσιωδώς εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα το κεντρικό κράτος να έχει ακόμα τον απόλυτο έλεγχο και να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες ερήμην τους: «Δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση ότι έχουμε ήδη περάσει στο μοντέλο του επιτελικού κράτους και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Εδώ και δεκαετίες όλοι μιλάμε για την αποκέντρωση, και αποκέντρωση δεν γίνεται».  Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το προσωπικό τους, την κτιριακή υποδομή και τον εξοπλισμό τους, καθώς –κυρίως– και τους απαιτούμενους πόρους.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, που θα προσφέρει στις Περιφέρειες τη δυνατότητα για μεγαλύτερη παρέμβαση στη χάραξη και εφαρμογή των πολιτικών επί της δημόσιας υγείας, αξιοποιώντας την καλή γνώση των δυνατοτήτων και των ελλείψεων σε τοπικό επίπεδο και κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας.

«Εδώ και δεκαετίες όλοι μιλάμε για την αποκέντρωση, και αποκέντρωση δεν γίνεται», υποστήριξε ο περιφερειάρχης

Για τον τουρισμό υγείας

Ο περιφερειάρχης Αττικής και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μετείχε και σε τραπέζι υπό τον τίτλο «Θεματικός τουρισμός και αναπτυξιακές προοπτικές», όπου αναφέρθηκε στον τουρισμό υγείας. Στο πάνελ συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, «ο τουρισμός υγείας δύναται να προσφέρει τα μέγιστα, όπως αποδεικνύουν και τα πορίσματα διεθνών ερευνών, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ιδανικός προορισμός, ασφαλής και με σημαντικά πλεονεκτήματα». Μάλιστα, αναφέρθηκε διεξοδικά στα πλεονεκτήματα της χώρας σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιατρών εντός και εκτός συνόρων, τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, τις ουσιαστικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς και τις διεθνώς πιστοποιημένες δομές.  Υπογράμμισε μάλιστα ότι  σήμερα στην Ελλάδα εφαρμόζονται αυστηρά διεθνή πρότυπα, ενώ υπάρχουν ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδίως στις υπηρεσίες γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το συγκριτικά χαμηλό κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας και διαμονής σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα, τον μεσογειακό ήλιο και την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, καθιστά τη χώρα ως ιδανικό προορισμό για τον διεθνή τουρίστα υγείας, επεσήμανε ο κ. Πατούλης, και πρόσθεσε ότι από πλευράς πολιτείας λαμβάνονται ολοένα και περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού υγείας. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει αρχίσει  διάλογος με το ΥΠ.ΕΞ. για την καθιέρωση μιας βίζας υγείας, που θα διευκολύνει την είσοδο του διεθνούς τουρίστα στη χώρα, την παραμονή και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

«Μην εθελοτυφλούμε και μη χάνουμε τη στόχευση: Ο Τουρισμός Υγείας είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας, αφού μπορεί συνολικά να προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 13,6 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 173.000 νέες θέσεις εργασίας  σε διάστημα πέντε  ετών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος πρόσθεσε πως «ως πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας – Elitour, θεωρώ πως είμαστε πλέον έτοιμοι να δημιουργήσουμε μία προοπτική στον τουρισμό μας».

Βάσει και της εμπειρίας του ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, ο κ. Πατούλης έθεσε ως στρατηγική κατεύθυνση «το να καταγράψουμε και να ιεραρχήσουμε τους στόχους κάθε Περιφέρειας, κάθε Δήμου με βάση τη γεωγραφική του θέση, τις ιατρικές του δομές, το σύνολο των παροχών του. Έτσι θα έχουμε σαφή εικόνα από μία Ελλάδα χαρτογραφημένη στις υπηρεσίες υγείας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το κέρδος που θα προκύψει για την οικονομία της χώρας: «Ίσως να είναι και η μεγάλη ευκαιρία που θα δώσουμε στα παιδιά μας που εργάζονται στο εξωτερικό για να επιστρέψουν και να απασχοληθούν με επιτυχία στην Ελλάδα μας».

Με τον κ. Πατούλη συμφώνησε και ο κ. Αποστολόπουλος, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι τα ιδιωτικά κέντρα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, ενώ υπενθύμισε πως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αρωγοί του ΕΣΥ.

Τέλος, να αναφερθεί το θερμό τετ-α-τετ που είχε ο κ. Πατούλης στο περιθώριο της παρέμβασής του στο φόρουμ με τον υφυπουργό Επικρατείας Θόδωρο Λιβάνιο, καθώς από την εποχή που ο κ. Λιβάνιος ήταν υφυπουργός Εσωτερικών είχαν άψογη συνεργασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα