Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους

Προ των πυλ΄ών είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Ειδικότερα, πακέτο με τέσσερις ρυθμίσεις οφειλών ετοιμάζει η κυβέρνηση για περισσότερους από 4 εκατ. οφειλέτες με οφειλές περισσότερα από 150 δισ. ευρώ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη σε έως 120 δόσεις, αποφεύγοντας τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, το οικονομικό επιτελείο κάνει τους τελευταίους υπολογισμούς, ώστε να είναι έτοιμο να αντικρούσει με στοιχεία πιθανές ενστάσεις των δανειστών κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Οι ρυθμίσεις θα έχουν «έκτακτο» χαρακτήρα και εξετάζεται η χρονική τους ισχύ να είναι από τρεις έως έξι μήνες.

Στόχος των αρμοδίων είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Απριλίου.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα αφορούν:

Οφειλές, ύψους 104 δισ. ευρώ, στην εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, περιορισμένο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 18 δισ. ευρώ, των επιχειρήσεων στο πρώην ΙΚΑ με «κούρεμα» στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 20 δισ. ευρώ, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με επανυπολογισμό και «κούρεμα» της βασικής οφειλής έως

Οφειλές σε δήμους ακόμη και με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις και αποπληρωμή σε έως και 100 δόσεις.
Η ρύθμιση που θα συζητηθεί με τους δανειστές προβλέπει:

Αυστηρά εισοδηματικά όρια, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τους δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας στον νέο νόμο Κατσέλη, ήτοι 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 8.500 για τη σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το ύψος των καταθέσεων για εκείνον που θα υποβάλει αίτηση να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία, εκτός της πρώτης κατοικίας, θα αποκλείονται από τη ρύθμιση.

Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 (για λίγους, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές), με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κυμαίνεται στα 30 με 50 ευρώ.

Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής, αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει ακόμη και την πλήρη διαγραφή.

Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Ενταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως και τα τέλη του 2017. Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα επιδιωχθεί η ένταξη και των οφειλών του 2018.

Ακόμη, εξετάζεται η αλλαγή της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα -και προβλέπει αποπληρωμή σε έως 24 δόσεις- σε έως 48 δόσεις, υπό τηνπροϋπόθεση ότι οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Εφορία

Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στα πρότυπα του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, θα περιλαμβάνει η ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις στην εφορία, εφόσον λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.

Ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων

Την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ σε ρύθµιση σε έως 120 δόσεις επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η βασική οφειλή δεν θα αποµειώνεται, καθώς αφορά εισφορές των εργαζοµένων, ωστόσο προτείνεται η απαλλαγή έως και 100% από τις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ πληρωµής.

Ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών
Στη νέα ρύθµιση θα µπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 22.000 του πρώην ΕΤΑΑ και περίπου 356.000 αγρότες, ενεργοί και µη ασφαλισµένοι. Ο µηχανισµός αυτός οδηγεί σε αποµείωση της οφειλής κατά 60-65%. Υπό συζήτηση είναι το όριο των 50.000 ευρώ οφειλή για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

Οφειλές σε δήµους

Σε έως 100 δόσεις θα µπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε δήµους και τα νοµικά τους πρόσωπα οι ενδιαφερόµενοι, µε ταυτόχρονη απαλλαγή έως και 100% σε προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιµα. Η ρύθµιση είχε κατατεθεί στο πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο αποσύρθηκε προκειµένου να ενταχθεί στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών µαζί µε τις υπόλοιπες προωθούµενες ρυθµίσεις

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα