Τη σκόνη του Μητσοτάκη βλέπει ο Τσίπρας

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων κατά την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς μετά το lockdown εκφράζει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση.

Ένας στους δύο θεωρεί πως τα αυστηρά μέτρα είναι αποθαρρυντικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ζητά την άρση τους.

Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εξακολουθούν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών, με τη ΝΔ να λαμβάνει υπερδιπλάσια ποσοστά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 22,5 μονάδες.

Εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό (37%) όσων πιστεύουν πως ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα εργαστηρίου της Κίνας.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.105 ατόμων άνω των 17 ετών στο διάστημα από 3 ως 6 Μαϊου, για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση. Στο ερώτημα αν ενθαρρύνουν την επαναλειτουργία της αγοράς τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη λειτουργία των καταστημάτων (αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών στα καφέ και στην εστίαση, πλήθος πελατών ανά κατάστημα κλπ), το 51% απάντησε αρνητικά και το 45% θετικά, ενώ δεν απάντησε το 4%.

Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (49%) ζητά την άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη λειτουργία της αγοράς, του τουρισμού και των μετακινήσεων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Στον αντίποδα, το 42% θεωρεί πως τα μέτρα είναι απαραίτητα για την έλεγχο της νόσου και πρέπει να ισχύσουν, ακόμα και αν αυτό στοιχίσει τη δουλειά του ή την επιχείρησή του.

Στην ερώτηση για την προέλευση του κορωνοϊού, το 37% απαντά πως πρόκειται για ιό που ξέφυγε από εργοστάσιο της Κίνας και το 36% ότι μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο. Το 27% δεν τοποθετείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 56% των ερωτηθέντων, έναντι 20% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και 24% που απαντά «κανέναν από τους δύο».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το 42,6% θα ψήφιζε ΝΔ αν είχαμε εθνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, έναντι 20,1% που θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ.

Το 6,4% θα επέλεγε το Κίνημα Αλλαγής, 4,6% το ΚΚΕ, 4,5% την Ελληνική Λύση, 3% το ΜεΡΑ25 και 5,8% άλλο κόμμα. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 11%, ενώ 2% θα επέλεγαν άκυρο/λευκό ή δεν απάντησαν.

Διαβάστε επίσης