Τι ζητά ο Μητσοτάκης από τους δανειστές

O γερμανικός Τύπος επικεντρώθηκε στην Ελλάδα και στα όσα ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους δανειστές, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης… υποσχέθηκε περισσότερες θέσεις εργασίας, φιλικές προς τις επιχειρήσεις», γράφει το γερμανικό δίκτυο «N-tv».

«Για τις προγραμματισμένες επενδύσεις, ωστόσο, χρειάζεται επίσης περισσότερη οικονομική ευχέρεια και (για το λόγο αυτό) ζητά παραχωρήσεις από τους πιστωτές της Ελλάδας», προσθέτει.

«Η νέα συντηρητική ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους πιστωτές της μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού προγραμματίζεται φέτος και το επόμενο έτος, όπως είχε προγραμματιστεί, στο 3,5%, και από το 2021 και μετά , να μειωθεί περίπου στο 2%, δήλωσε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης .

«Το περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό πρέπει να επιτευχθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», εξηγεί το επίμαχο δημοσίευμα.

Reuters: «H Ελλάδα ζητά από τους δανειστές να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους»

Στο ίδιο μήκος κύματος με το γερμανικό δίκτυο «n-tv» κινείται και το πρακτορείο Reuters στην γερμανική του έκδοση: «H Ελλάδα ζητά από τους δανειστές της να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους», είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου.

«Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδος ζητά από τους δανειστές της μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους.

Το περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό πρέπει να επιτευχθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», γράφει το Reuters και προσθέτει: «Η υπερχρεωμένη χώρα συμφώνησε με τους δανειστές της να δημιουργήσουν μέχρι το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της χώρας…».

Tο Reuters υπενθυμίζει ότι, η Ελλάδα είχε χάσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές το 2010 εξαιτίας ενός πολύ υψηλού ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Έκτοτε», όπως σημειώνει το επίμαχο δημοσίευμα, «υποστηρίχθηκε από δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αντάλλαγμα όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ ζήτησαν πολλές μεταρρυθμίσεις.

Το καλοκαίρι του 2018, τα μνημόνια ολοκληρώθηκαν . Παρά το γεγονός αυτό, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο της μεταρρύθμισης στη χώρα και ζητούν επανειλημμένως περισσότερη ταχύτητα σε ορισμένους τομείς».

Διαβάστε επίσης