Τυφώνας Μακρόν σαρώνει τη Γαλλία

Περισσότερη Ευρώπη, ενδυναμωμένη πάνω σε διαφορετικές και στέρεες βάσεις, είναι το όραμα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με τη θριαμβευτική νίκη του κατάφερε να ανακόψει το κύμα του λαϊκισμού και της διάσπασης μετά την αναταραχή που έφεραν, τόσο το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, όσο και η άνοδος στην εξουσία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Έχοντας εγκαίρως διαχωρίσει τη θέση του τόσο από τον Φρανσουά Ολάντ και αποχωρώντας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, ο Μακρόν προέβαλε το προφίλ του κεντρώου ευρωπαϊστή και έναν νέο δρόμο για την άσκηση της πολιτικής με νέες ιδέες, ως σοβαρό αντίβαρο στον λαϊκισμό, τον αντιευρωπαϊσμό και την ξενοφοβία της Μαρίν Λεπέν. Υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος, ο Μακρόν είναι έτοιμος να πει στους Γάλλους ότι πρέπει κι αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του συμφώνου σταθερότητας, αλλά ταυτόχρονα να επιδιώξει την ανάκαμψη της χώρας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που εκμεταλλεύτηκε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και έφτασε να κερδίσει μία στις τρεις ψήφους των πολιτών.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς έχει δεσμευτεί να μεταβάλει τον γαλλογερμανικό άξονα σε μια δύναμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στο εσωτερικό του επιτελείου του 39χρονου πολιτικού υπάρχουν τρία στρατόπεδα: Αυτοί που επιθυμούν μια επιθετική αντιμετώπιση της Μέρκελ, όσοι ζητούν μια φιλική αλλά ξεκάθαρη σχέση, και αυτοί που απλά προτείνουν να ακολουθηθεί ο δρόμος που θέλει να χαράξει το Βερολίνο. Ο Μακρόν έχει δείξει ότι θα επιλέξει τη μέση οδό, αλλά τα σημαντικά ποσοστά που πέτυχε η Μαρίν Λεπέν στον β΄ γύρο των εκλογών έχουν φουντώσει την αντιπαράθεση για το πια τακτική θα πρέπει να επικρατήσει.

Αλλαγές στην Ευρωζώνη
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico.eu, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι διατεθειμένος να προτείνει πολύ βαθιές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη. Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του ξεκαθάρισε ότι ζητά δημοσιονομικούς και κοινωνικούς κανόνες, που θα φέρουν πιο κοντά τις χώρας μέλη και θα αποσοβήσουν τους κινδύνους για νέες κρίσεις στο μέλλον, όπως η υιοθέτηση της ιδέας των ευρωομολόγων, τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, έναν κοινό προϋπολογισμό και μια κοινοβουλευτική συνέλευση μόνο για τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Συνεργάτης του νεοεκλεγέντος προέδρου είπε στο Reuters ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση με το Βερολίνο για την αύξηση των επενδυτικών δαπανών, αλλά και για αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων. Οι σύμβουλοί του λένε ότι αυτή η συζήτηση έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο δεν μπορεί να καθυστερήσει για να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές στο τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά πρέπει να γίνει τώρα.

Μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό
Στο εσωτερικό της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το δημοσιονομικό σύμφωνο που ο προκάτοχός του δεν εφάρμοσε. Επίσης, ο κ. Μακρόν έχει δεσμευτεί να προωθήσει νέες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα του Eurogroup, ελπίζοντας σε μείωση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Προεκλογικά είχε πει ότι απέναντι στον προστατευτισμό της οικονομίας, η καλύτερη προστασία της οικονομίας είναι η σωστή εκπαίδευση των Γάλλων σε εργασίες που θα είναι αξιοποιήσιμες στον νέο κόσμο που δημιουργείται. Τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης, αλλά τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να ελέγχεται, και θεωρεί ορθή την πολιτική της μετανάστευσης. Υποστηρίζει τον διαχωρισμό του γαλλικού κράτους από τις θρησκείες και παράλληλα την παροχή διασφαλίσεων από το κράτος για την ανεξιθρησκία.

Ανακατατάξεις
Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι προκαλούν σεισμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας. Ήδη το Κίνημα του Μακρόν θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές με υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες, η Δεξιά ελπίζει σε ανάκαμψη μετά την αποτυχία του Φιγιόν να εισέλθει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Αριστερά του Μελανσόν θεωρεί βέβαια την άνοδό της, ενώ οι σοσιαλιστές ετοιμάζονται για μία νέα βαριά ήττα.

Ήδη ο Μανουέλ Βαλς (πρωθυπουργός του Ολάντ) έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα του Μακρόν, ενώ ο επίσημος υποψήφιος Μπενουά Αμόν δήλωσε ότι θα ιδρύσει νέο δικό του κόμμα, δεχόμενος επίθεση φιλίας από τον Μελανσόν. Ακόμη και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν περνάει κρίση, καθώς στον δεύτερο γύρο απέτυχε να πιάσει το 40%, που ήταν ο στόχος.

Τα πάντα εξαρτώνται από τον νέο πρόεδρο, καθώς από την κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα φανούν και τα ρήγματα που θα προκαλέσει στα άλλα κόμματα. Ο κεντρώος αυτοπροσδιορισμός του  επιτρέπει κάθε είδους ανοίγματα προς τα αριστερά και τα δεξιά του – όπου ήδη πολλοί μεγαλόσχημοι κυρίως των Σοσιαλιστών και δευτερευόντως των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν «παρόντες». Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για το Κίνημα του Μακρόν. Κι αυτό διότι αναμένεται να πρωτεύσει με ένα ποσοστό που θα ξεπεράσει το 25%. Στη δεύτερη θέση ισοψηφούν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ρεπουμπλικάνοι με 22%. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν θα πάρει το 13%, ενώ οι Σοσιαλιστές (όσοι απομείνουν) θα καταλήξουν στο 8%, με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «En Marche!» («Εμπρός») του Μακρόν μπορεί να κερδίσει 249-286 έδρες στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κεντροδεξιά αποσπά 200-210 έδρες, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 15-25 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν 15-25 έδρες και οι Σοσιαλιστές 28-43 έδρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα