Τηλεδιασκέψεις Κουμουτσάκου με Γερμανούς αξιωματούχους για μεταναστευτικό και πανδημία

117 αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους 73 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας με τα μέλη της πυρηνικής οικογένειάς τους και 44 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης για το Ανόβερο

Ημέρα συνεχών τηλε-διαβουλεύσεων με Γερμανούς αξιωματούχους ήταν η 10η Νοεμβρίου για τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Βασικό μενού των συζητήσεων του ¨Έλληνα υπουργού ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων συνολικά και ιδιαίτερα κατά την πανδημία που πλήττει την Ευρώπη και τον συνολικά τον πλανήτη. Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι ενέργειες της γερμανικής Προεδρίας για τη διαπραγμάτευσή του.

Από την πλευρά τους ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας, Τόμας Ρέιχελ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας, Γκρέγκορ Γκίζι, τόνισαν στον Γ. Κουμουτσάκο ότι η κοινή γνώμη στη Γερμανία έχει συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως κράτος-μέλος πρώτης γραμμής και σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία για τη μετέγκατασταση προσφύγων και μεταναστών έγινε θετικά δεκτή.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Γερμανός ΥΠ.ΕΣ. συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για το σθένος που υπέδειξε και τη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στη Λέσβο έπειτα από τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας», χαρακτηρίζοντας τη διαχείριση «υποδειγματική».

Σημειώνεται ΄ότι το πρωί της  Τετάρτης 117 αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους 73 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας με τα μέλη της πυρηνικής οικογένειάς τους και 44 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αναχώρησαν για το Ανόβερο στο πλαίσιο της εφαρμογής του διμερούς ελληνογερμανικού προγράμματος μετεγκαταστάσεων, που υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία συνεχίζεται, παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που προξενεί η έξαρση της πανδημίας», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος και εξήρε «την άψογη συνεργασία των κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπηρεσιών, που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα κατ’ εφαρμογήν της αρχής της αλληλεγγύης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα