Τηλεμαχία ή αρένα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει κανόνες για να ακουστούν τα προγράμματα των κομμάτων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί κόντρα-Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί διάλογο όλων των αρχηγών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και μονομαχία των δύο

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία την τηλεμαχία. Όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την διενέργεια μίας τηλεμαχίας Μητσοτάκη-Τσίπρα, εκφράζοντας την βεβαιότητα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι όποιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενδιαφέρεται να αποφύγει το ντιμπέιτ, διότι ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Τουναντίον αυτός που είναι πίσω περιμένει πως και πως την τηλεμαχία προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος. Και φυσικά ελάχιστα τον ενδιαφέρει εάν η τηλεμαχία εξελιχθεί σε κλωτσοπατινάδα.

Πριν από την τηλεμαχία υπάρχει και το σχετικό παιχνίδι, όπου οι μονομάχοι προσπαθούν επί της ουσίας να αποφύγουν τον «μουντζούρη», δηλαδή αν μην θεωρηθούν υπεύθυνοι εάν τελικά δεν πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία. Ήδη στην προ Γεωργούλη εποχή ήταν το πρώτο θέμα που έθεταν όλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα βέβαια δεν γνωρίζουμε, εάν θα το επιδιώξουν, διότι πολύ λογικά οι αντίπαλοι τους θα μιλούν για τον Γεωργούλη.

Πάντως εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γιάννης Οικονόμου διαμήνυσε πως «ο πρωθυπουργός είναι ένας θεσμικός πολιτικός που σέβεται τους κανόνες. Η ελληνική κοινωνία δεν περιμένει να μάθει τώρα ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει κανέναν διάλογο με κανέναν. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση οργανωμένη με κανόνες, διαδραστική, που θα εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα, η οποία θα σέβεται τους κανόνες που πολιτικά και θεσμικά ισχύουν κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων».

Από την Κουμουνδούρου θυμίζουν πως και τον Σεπτέμβριο του 2015, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά από τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, πραγματοποιήθηκαν δύο ντιμπέιτ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ένα μεταξύ του ίδιου και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και ένα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τα πάντα θα ξεκαθαριστούν από Δευτέρα, όπου θα αρχίσει να συνεδριάζει και η Διακομματική επιτροπή, αν και από τα επιτελεία των κομμάτων κάνουν λόγο ότι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας είναι στο διάστημα μεταξύ 8-14 Μαΐου. Στην διακομματική επιτροπή θα συμμετάσχουν εκ μέρους της Ν.Δ. ο Άκης Σκέρτσος και ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της Πόπης Τσαπανίδου. Μέχρι τότε κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υψώνει τείχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπό την πίεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διεκδικεί ένα ντιμπέιτ για δύο, μια «μονομαχία» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δηλαδή, ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται αρνητικός. Ο διάβολος ωστόσο πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι «ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ μιας προεκλογικής τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πληροφορηθούν οι πολίτες τις θέσεις που έχει ο καθένας. Όπως προβλέπεται σε μια συζήτηση μεταξύ αρχηγών».

Από την Κουμουνδούρου θα πιέζουν επικοινωνιακά μέχρι την τελευταία στιγμή ζητώντας μια τηλεοπτική αναμέτρηση μόνο με τον πρωθυπουργό, ωστόσο προδιαγράφεται ότι η Ν.Δ. θα αρνηθεί το τετ α τετ, δηλώνοντας ανοιχτή στο διάλογο με όλους. Η αλήθεια είναι ότι το 2019 και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να κάνουν υποχωρήσεις, οπότε και δεν διεξήχθη τηλεμαχία. Ούτε μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, ούτε και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Τότε ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί μια τηλεμαχία, αλλά ταυτόχρονα εξέφραζε την άποψη ότι «ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους αρχηγούς, δεν είμαστε μια προεδρική Δημοκρατία στην οποία διαγκωνίζονται δύο υποψήφιοι». Και από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε την τηλεμαχία «ενδιαφέρουσα διαδικασία», καταλογίζοντας και τότε στον πολιτικό αντίπαλό του «φόβο και αλαζονεία».

Η ιστορία των ντιμπέιτ

Η πρώτη τηλεμαχία έγινε το μακρινό 1990, στις 12 Μαρτίου. Μετείχαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Παρά το πολεμικό κλίμα που υπήρχε οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια συζήτηση που θύμιζε περισσότερο ακαδημαϊκή συνάντηση. Βοήθησε σε αυτό βέβαια και το γεγονός ότι η τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο του Παντείου πανεπιστημίου και πολλές ερωτήσεις έγιναν από καθηγητές.

Η επόμενη τηλεμαχία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1996 με την συμμετοχή του Κώστα Σημίτη και του Μιλτιάδη Έβερτ. Ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. επικεντρώθηκε στα Ίμια, ενώ από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης ασχολήθηκε με την οικονομία, ενώ στο τέλος με ένα ατιδεξιό λογύδριο κατάφερε να συσπειρώσει-όπως είπαν οι επικοινωνιολόγοι-την βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε εκείνες τις εκλογές είχε λάβει μέρος και το ΔΗ.Κ.ΚΙ. του Δημήτρη Τσοβόλα.

Το 2000 η τηλεμαχία μεταξύ Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή έγινε σε αυστηρούς κανόνες με φόντο την οικονομία. Ο κ. Καραμανλής επικεντρώθηκε στο Χρηματιστήριο, ενώ ο κ. Σημίτης στην είσοδο της χώρας στον ΟΝΕ και τις προκλήσεις του ευρώ, προσπαθώντας να αποδείξει στην κοινωνία ότι είναι καλύτερος γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων. Ήταν μία ενδιαφέρουσα τηλεμαχία που ξεπέρασε το 40% σε τηλεθέαση.

Πριν τις εκλογές του 2004 στο παιχνίδι εισήλθαν και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων. Έτσι εκτός των Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου μετείχαν και οι Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Νίκος Κωνσταντόπουλος (Συνασπισμός) και Δημήτρης Τσοβόλας (ΔΗ.Κ.ΚΙ.)

Το 2007 ο Κώστας Καραμανλής ένιωσε μεγαλύτερη πίεση από τον Αλέκο Αλαβάνο (πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) και τον Γιώργο Καρατζαφέρη (ΛΑ.Ο.Σ.) παρά από τον Γιώργο Παπανδρέου. Στο πάνελ της τηλεμαχίας μετείχαν και η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και ο Στέλιος Παπαθεμελής ως αρχηγός του κόμματος Δημοκρατική Αναγέννηση. Η αναιμική παρουσία του ΓΑΠ έδωσε αέρα νίκης στη Ν.Δ.

Το 2009 άλλαξαν οι ρόλοι. Έγιναν κατ΄ αρχάς δύο ντιμπέιτ. Στο ένα με όλους τους αρχηγούς, όπου έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ήταν μεταξύ Παπανδρέου-Καραμανλή, όπου οι δύο απεύθυναν κι ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Μετά την συγκεκριμένη τηλεμαχία όλοι ήταν βέβαιοι για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, απλά δεν γνωρίζαμε την μεγάλη διαφορά.

Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια και η επόμενη τηλεμαχία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015. Μετείχαν Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Βαγγέλης Μεϊμαράκης (Ν.Δ.), Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΛΑΕ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) και Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ). Στην προσωπική τηλεμαχία ξεχώρισε η παρατήρηση του κ. Μεϊμαράκη προς τους παραγωγούς πως ο φακός τον δείχνουν ισοϋψή με τον κ. Τσίπρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα