ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ: Όλοι θεωρούν εαυτόν κερδισμένο

Τι αναφέρουν τα κομματικά επιτελεία για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών και τα όσα είπαν την Τετάρτη το βράδυ

Τηλεμαχία ήταν και πάει. Όσοι από τους αναποφάσιστους παρακολούθησαν το debate των έξι πολιτικών αρχηγών μάλλον έχασαν την ώρα τους κι απώλεσαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον θρίαμβο της Ίντερ επί της Μίλαν στο «derby della Madonnina», αυτή τη φορά στον ημιτελικό του Τσάμπιον Λιγκ. Και πολύ δύσκολα θα έλαβαν την απόφαση ποιο κόμμα να προτιμήσουν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι πολιτικοί αρχηγοί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν περισσότερο κοίταξαν πως θα περιχαρακώσουν όσους ήδη έχουν αποφασίσει να τους ψηφίσουν. Δηλαδή ενδιαφέρθηκαν πρωτίστως να μην δεχθούν γκολ, παρά να βάλουν. Σε ποδοσφαιρικούς όρους προτίμησαν για κόουτς τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το συντηρητικό και προσεκτικό του παιχνίδι στον Παναθηναϊκό, παρά τον πιο μπρουτάλ Ματίας Αλμέιδα και την επιθετική άμυνα που εφάρμοσε στην ΑΕΚ.

Ο κάθε αρχηγός επιχείρησε να αναδείξει τα δικά του θετικά σημεία και να κρύψει τις αδυναμίες του. Και στο τέλος όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι. Κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις τους μετά το τέλος της τηλεμαχίας. Όπως και στα non paper των κομμάτων που αποτιμούσαν την τηλεοπτική μονομαχία των κομμάτων.

Αναμφίβολα, όπως ήταν και αναμενόμενο τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο των άλλων τεσσάρων πολιτικών αρχηγών. Αυτό που έμεινε στο τέλος της ημέρας ήταν δύο πράγματα: Πρώτον το αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα θόλωσε ακόμη περισσότερο, καθώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας του είπε κατάμουτρα ότι «η Προοδευτική διακυβέρνηση είναι μία μούφα», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επί της ουσίας ξεκίνησε τους αποκλεισμούς προσώπων, αναφερόμενος και στην καταδίκη του Νίκου Παππά με ομόφωνη απόφαση από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και στην επιλογή του διοικητή του νοσοκομείου Σαντορίνης από τον Παύλο Πολάκη. Όλοι θυμόμαστε ότι επέλεξε ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ. Και δεύτερο στην επόμενη Βουλή, όποιος και εάν είναι ο νικητής θα έχουμε και νέα Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Εξάλλου το σύνταγμα επιτρέπει πλέον να συστήνεται μόνο και με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Και με την φράση του ο Νίκος Ανδρουλάκης «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή για τις υποκλοπές» έδειξε αυτή την κατεύθυνση.

Στα υπόλοιπα τώρα. Δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις από τους δύο (Μητσοτάκης-Τσίπρας) το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Διότι ναι μεν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε στο 3%, όμως στην ειδική κατηγορία των τροφίμων, ναι μεν υποχώρησε κι αυτός ο δείκτης, αλλά εξακολουθεί να κινείται σε διψήφια ποσοστά (11,8%). Μάλιστα σε ό,τι αφορά γαλακτοκομικά και αυγά κινείται στο 19,1%, στα έλαια και τα λίπη στο 16,2%, στο ψωμί και τα δημητριακά στο 13,8%, ενώ στα κρέατα 12%.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στα προγράμματα που τρέχουν όπως το «market pass» και το «καλάθι του νοικοκυριού», τα οποία όμως δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αναδείξει τις δικές του προτάσεις για εξάλειψη του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα. Η αλήθεια είναι ότι το ΦΠΑ ανέρχεται στο 6% και ακόμη και εάν καταργηθεί, οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν στο επιθυμητό επίπεδο.

Επίσης δεν πήραμε καμία απάντηση το τι θα συμβεί την επαύριον των εκλογών, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεν μπορεί το πρώτο κόμμα, που με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι η Νέα Δημοκρατία, να πιάσει ένα ποσοστό που θα αγγίξει το 48%. Ο κάθε αρχηγός ναι μεν έδειξε ανοιχτός σε συνεργασίες, αλλά και απροθυμία να προχωρήσει σε υποχωρήσεις. Ένα debate που επιβεβαίωσε την αδυναμία των πολιτικών να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν συνθέσεις και συμπράξεις για την κοινή πρόοδο.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά προγράμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το κόστος και το μόνο που έμεινε είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατατεθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να καστολογηθούν. Όμως την ίδια ώρα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του τόνισε πως «προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι αν τα κοστολογήσουμε ορθά, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο». Όπως επίσης οι δημοσιογράφοι δεν ρώτησαν τους αρχηγούς για την ανοιχτή επιστολή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ (που πέρασε και από το Οικονομικών), του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος σε ρόλο Κασσάνδρας προέβλεψε πως εάν δεν δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή θα κινδυνεύσουμε με νέα προβλήματα.

Οι επιδιώξεις και τα αποτελέσματα

Οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στην τηλεμαχία με συγκεκριμένο σχέδιο και η βασική τους επιδίωξη ήταν να αποφύγουν το μεγάλο λάθος, το οποίο θα δημιουργούσε προβλήματα στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Με βάση τα όσα ακούστηκαν την Τετάρτη το βράδυ σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις, ο χαμένος της βραδιάς ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό διότι απέτυχε να εμφανιστεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της κεντροαριστεράς, κάτι ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ απέτυχε να αποσπάσει ένα νεύμα για την περιβόητη Προοδευτική Διακυβέρνηση, την οποία και γκρέμισε με εκκωφαντικό τρόπο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος την χαρακτήρισε ως «μούφα», ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα του ζήτησε να μην «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη την διάρκεια της τηλεμαχίας ενδιαφέρθηκε να αποφύγει το μεγάλο λάθος, αλλά και να περάσει το προφίλ του φιλελεύθερου μετριοπαθούς κυβερνήτη που εκπέμπει σιγουριά στον πολίτη για την επόμενη ημέρα. Σε αυτή του την επιδίωξη πέτυχε τον στόχο του, καθώς απέφυγε την ευθεία αντιπαράθεση. Προτίμησε το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι και ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά και οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι μόνιμες. Δηλαδή προσέφερε όραμα στους πολίτες για όλη την επόμενη τετραετία.

Επίσης ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα, ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω στην θωράκιση των συνόρων. Κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε κι ένα βήμα παραπάνω λέγοντας «να γίνεται με ευρωστρατό και με κοινούς εξοπλισμούς η φύλαξη των συνόρων».

Το μόνο λάθος που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στο θέμα των υποκλοπών, όπου μάλλον το επιτελείο του δεν ανέμενε ότι θα πάρει τόσο έκταση, παραδέχθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα. Όμως η συγκεκριμένη απάντηση του πρωθυπουργού έχει πολλές αναγνώσεις. Η μία είναι ότι δεν πληροφορήθηκε μόνο ότι δόθηκε άδεια από την αρμόδια εισαγγελέα για την παρακολούθηση και αντέδρασε αποπέμποντας Δημητριάδη και Κοντολέων, αλλά και ότι του γνωστοποιήθηκε και το περιεχόμενο των υποκλοπών των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη. Ήταν φανερό ότι ο πρωθυπουργός με το συγκεκριμένο θέμα ένιωσε αμηχανία. Κατάφερε να το ξεπεράσει υπενθυμίζοντας πως επί ημερών του η χώρα ήταν ασφαλής, παρά τις διαδοχικές κρίσεις και αυτό δεν είναι αμελητέο επιχείρημα για τους μεσαίους και τους συνταξιούχους.

Συνολικά ο πρωθυπουργός θύμισε στους περισσότερους τον προπονητή της Ίντερ, Σιμόνε Ινζάγκι, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο του μεγάλου ημιτελικού με την Μίλαν κι έχοντας υπέρ του το 2-0 από το πρώτο ημίχρονο παρέταξε την ομάδα του με στόχο να παγώσει το παιχνίδι των αντιπάλων και να περνάει ο χρόνος. Κι αυτό έγινε. Και ο Ινζάγκι και ο Μητσοτάκης σε διαφορετικά γήπεδα πέτυχαν το στόχο τους. Ο Ινζάγκι έχει στο μυαλό του τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Κωνσταντινούπολης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πώς θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Πήγε περίπατο το αφήγημα

Ο Αλέξης Τσίπρας, που στις δημοσκοπήσεις θεωρείται ο χαμένος των εκλογών, προσήλθε στην τηλεμαχία με σκοπό να προκαλέσει και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Όμως δεν κατάφερε το στόχο του, πρωτίστως διότι ασχολήθηκε με την τερατολογία. Ακόμη και οι εν δυνάμει σύμμαχοι του δεν συμφωνούσαν με την ρητορική του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «Όρμπαν» τον πρωθυπουργό, ενώ αντιθέτως ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εξόχως προσεκτικός τονίζοντας πως «το πόρισμα της PEGA, της εξεταστικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εκφράζει τις ανησυχίες της μήπως η Ελλάδα ακολουθήσει το δρόμο της Ουγγαρίας».

Επίσης παρουσίασε τη χώρα ως διαλυμένη, κάτι για το οποίο δεν συμφώνησε κανένας από τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακόμη και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ βρέθηκε σε δύσκολη θέση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπενθύμισε ότι και με το 34% η επιχείρηση είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Επί της ουσίας ο κ. Ανδρουλάκης γκρέμισε το αφήγημα του Τσίπρα για την ΔΕΗ, δείχνοντας διαβασμένος, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε περισσότερο σα να εξηγούσε ένα δικό του κόσμο. Σε όλα τα οικονομικά μέτρα ο κ. Τσίπρας είχε ως πανάκεια σε όλα τα οικονομικά ζητήματα της χώρας την φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Κάτι που θυμίζει το οικονομικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ το 2010-212 όταν υποστήριζε ότι το ελληνικό κράτος θα γεμίσει τα ταμεία με δεκάδες δισεκατομμύρια από τις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ– Ρηνανίας Παλατινάτου κ.α.). Οι λίστες ήρθαν, αλλά το ελληνικό κράτος τελικά κατάφερε να εισπράξει ούτε πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το μυαλό στην επόμενη τετραετία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε με ένα ξεκάθαρο στόχο στην τηλεμαχία: Να αναδείξει τον εαυτό του ως τον ηγέτη της επόμενης ημέρας. Όχι για τις τωρινές εκλογές, αλλά για αυτές που θα έρθουν μετά από δύο, τρία, ή και τέσσερα χρόνια. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του προεξοφλούν πως ο κ. Τσίπρας θα ηττηθεί σε αυτές τις εκλογές κι θα ξεκινήσει το ξήλωμα της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά. Έτσι ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε να περάσει το προφίλ του ανθρώπου που έρχεται έχοντας ευρωπαϊκό αέρα, ρεαλιστικές προτάσεις και ότι είναι ένας ηγέτης που βλέπει μακριά. Οι απαντήσεις του για την ΔΕΗ έδειξε ότι όντως κινείται σε διαφορετική ρότα. Είπε: «Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει ακόμα στο Δημόσιο, οπότε αυτό διορίζει τον πρόεδρο και καθορίζει την πολιτική της, αν θα ήθελε αυτή να έχει φιλική πολιτική προς τον καταναλωτή. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να διασυνδεθεί με τις επενδύσεις στο δίκτυο, ήταν καταστροφική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς το φυσικό αέριο και την εξάρτησή μας, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Να κάνουμε ένα καλό δίκτυο με προτεραιότητα σε αγρότες, κτηνοτρόφους, δήμους, μεταποιητές». Το μήνυμα προς την κοινωνία ότι έμαθα από την Ευρώπη ήταν ξεκάθαρο.

Φυσικά πέταξε και τις δύο ατάκες της τηλεμαχίας. Η μία για το θέμα των υποκλοπών, όπου είπε πως «κάποιοι πρέπει να μπουν φυλακή», αλλά όταν ρωτήθηκε ποιοι πρέπει να μπουν φυλακή, προτίμησε να μην δώσει σαφή απάντηση. Προτίμησε να το αφήσει φλου προκειμένου να αιωρείται ακόμη και το ενδεχόμενο του Ειδικού Δικαστηρίου. Σίγουρα πάντως όλα δείχνουν νέα εξεταστική επιτροπή. Η δεύτερη ήταν όταν υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι διόρισε διοικητή νοσοκομείου ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ.

Τέλος οι επιδιώξεις του κ. Ανδρουλάκη για το μέλλον φάνηκαν και από την ατάκα «δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ». Το μήνυμα προς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους ήταν παραπάνω από σαφές, ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Οι υπόλοιποι

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε με έμφαση πως το ΚΚΕ δεν μπαίνει καν σε μια κουβέντα διαχείρισης έχοντας όμως θολό σημείο την συμμετοχή του λαού και σε ποιο βαθμό σε ένα μελλοντικό σενάριο ριζικής μεταβολής. Η παγίδευση στο μοντέλο του θυμόσοφου ήταν στα αρνητικά της παρουσίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αν και τα σήματα που ήθελε να αποστείλει στο κοινό του πήγαν και με το παραπάνω. Περισσότερο κέρδισε τις εντυπώσεις ο κ. Κουτσούμπας όταν μετά το τέλος της τηλεμαχίας έκανε τις καθιερωμένες δηλώσεις στο προαύλιο της ΕΡΤ λέγοντας τις δύο γνωστές ατάκες που έχουν γίνει viral «το αυτοί είναι» και το «αυτοί είμαστε».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε μία και μόνη στόχευση. Το πώς θα αποφύγει διαρροές προς άλλα ακροδεξιά εξωκοινοβουλευτικά σχήματα και το πώς θα προσεγγίσει τους ορφανούς πρώην  ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μετά και την απαγόρευση του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη έχουν μείνει χωρίς κόμμα.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε την ίδια στόχευση, αλλά από την αριστερά της αριστεράς. Δηλαδή όλους αυτούς που έφυγαν το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν εντάχθηκαν στο ΚΚΕ. Απέφυγε τις τεράστιες προκλήσεις, ίσως διότι γνώριζε πως τον περίμεναν στην γωνία. Ουκ ολίγες φορές έβγαζε μία βαρεμάρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα