Τιμολόγηση-σκάνδαλο (ο ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτική εταιρεία)

Στις 18-2-2018 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β΄ 532) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τον καθορισμό τιμής αποζημίωσης στα εγκεκριμένα από τον  Οργανισμό σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Στη σελίδα 6852 του συγκεκριμένου ΦΕΚ και με αύξοντα αριθμό 62 εγκρίνεται το σκεύασμα ειδικής διατροφής με την επωνυμία DELICAL CREAMY DESSERT και Κωδικό ΕΑΝ 3401297274070, που αφορά την εντερική σίτιση ενηλίκων και καθορίζεται τιμή αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το ποσό των 9,70 ευρώ ανά σκεύασμα.

Τη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου την υπογράφει, αντί του προέδρου αυτού,  ο αντιπρόεδρος κ. Π. Γεωργακόπουλος, ο οποίος έχει αποκτήσει αναγνωρισιμότητα  για τις πολλές δημόσιες τοποθετήσεις  του, ειδικά στα κομματικά έντυπα του κυβερνητικού κόμματος, σχετικά με το ηθικό πλεονέκτημα που «κουβαλάει» ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια και τα μέλη του σε σχέση με το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Έτσι μας δίδεται η δυνατότητα να ρωτήσουμε κατ’ αρχάς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού εξέδιδε την παραπάνω απόφαση, είχε λάβει υπόψη του προηγούμενο έγγραφο του Οργανισμού, το οποίο αυτήν τη φορά είχε υπογράψει ο πρόεδρος αυτού κ. Σ. Μπερσίμης; Το έγγραφο αυτό  είχε ημερομηνία 7-1-2016 και Αρ. Πρωτ. ΔΒ4Γ/Γ55/40/οικ.304 και μεταξύ άλλων όριζε  επί λέξει τα εξής: «Επίσης σχετικά με τις τιμές αποζημίωσης, βάσει της  προαναφερθείσης Υπουργικής Απόφασης, όπως διαμορφώνονται σύμφωνα με τις τιμές που προκύπτουν  από τη βάση δεδομένων  του Παρατηρητηρίου Τιμών, όταν αυτή αναφέρεται στις τιμές του ελεύθερου εμπορίου του άρθρου 24 του Ν.3846/2010 (ΦΕΚ α΄ 66) ή εκτός αν με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έχουν ορισθεί χαμηλότερες κατ’ εφαρμογή τής παρ.4 του άρθρου 32 του ίδιου Νόμου».  Αν κάποιος εισέλθει στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου  τιμών της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου Υγείας  ακόμη και σήμερα (εμείς έχουμε αντίγραφο της 3-5-2018) θα διαπιστώσει ότι το σκεύασμα ειδικής διατροφής   με την επωνυμία DELICAL CREAMY DESSERT έχει τιμολογηθεί από τις 19-1-2011 στο ποσό των 1,47 ευρώ.!!!

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται έτσι το συμπέρασμα ότι τα μεν δημόσια νοσοκομεία της χώρας προμηθεύονται το συγκεκριμένο σκεύασμα στην τιμή των 1,47 ευρώ αλλά ο  ΕΟΠΥΥ, το αποζημιώνει στο ποσό των 9,70 ευρώ, δηλαδή περίπου 6,5 φορές περισσότερο!!!. Ίσως ο Οργανισμός διά του κ. Αντιπρόεδρου του, που έχει υπογράψει την απόφαση, έχει λάβει πιο νωρίς τα μηνύματα ότι η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται για απογείωση με την επιγενόμενη έξοδο από το μνημόνιο και πρέπει να διαθέσει χρήματα στην συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία.

Οι απορίες και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν

Σε αυτήν τη φάση περιμένουμε την απάντηση του ΕΟΠΥΥ, για το θέμα  αυτό, ρωτώντας επιπλέον με ποιο ποσό έχει αποζημιωθεί  συνολικά μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα και για ποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και γιατί όλες οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καρατομηθεί ως προς τις τιμές αποζημίωσης των αντίστοιχων  προϊόντων τους και η συγκεκριμένη όχι;

Γιατί σε όλα τα ΦΕΚ αποζημίωσης των συγκεκριμένων προϊόντων που υπογράφει ο πρόεδρος δεν υπάρχει το συγκεκριμένο προϊόν παρά μόνο στο ΦΕΚ που υπογράφει ο αντιπρόεδρος;

Και βεβαίως τι αντιλήφθηκε ο πρόεδρος και δημιούργησε στις 18/4/2018 ΑΔΑ7ΧΖ00Ξ7Μ-Κ1Δ νέο τμήμα σχεδιασμού παροχών, κοστολόγησης-τιμολόγησης ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής αφαιρώντας τις αρμοδιότητες και τους χειρισμούς από τον ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ.

Σε επόμενο όμως στάδιο απαντήσεις μπορούν να δοθούν και από τον συνταγματικό επόπτη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, και κυρίως από τον κ. Παύλο Πολάκη, που συχνά-πυκνά κάνει λόγο για επίορκους διοικητικούς λειτουργούς. Προφανώς δεν εννοεί τον κομματικό συμπαραστάτη του κ. Γεωργακόπουλο

Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Αν όμως απαιτηθεί παρέμβαση αυτής της μορφής, ευελπιστούμε ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κα Τουλουπάκη, δεν θα βρει στο «κάτω συρτάρι» την υπόθεση αυτή, όπως έπραξε το 2017 με τη μήνυση εις βάρος του τότε υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή, με αποτέλεσμα ο εν λόγω υπουργός να «βγει» λάδι στην Εξεταστική της Βουλής για την Υγεία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα