Την ευθύνη η Αστυνομία, την αποζημίωση το κράτος

Ενώ στη Νέα Σμύρνη ακόμη… ψάχνουν τον οπαδό του ΠΑΟΚ που έριχνε στο ψαχνό φωτοβολίδες ευθείας βολής

Η βία στα γήπεδα αποτελεί τη βασική αιτία που οι φίλαθλοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό καθηλωμένοι στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, αποφεύγοντας να πάνε στα γήπεδα. Ειδικά στα ντέρμπι η παρουσία οικογενειών περιορίζεται στο ελάχιστο, καθώς τα ποσοστά πρόκλησης επεισοδίων αυξάνονται.

Η λύση «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι», που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια με την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, χαρακτηρίζεται… εκτάκτου ανάγκης. Σε αγώνες μάλιστα όπως ο τελικός Κυπέλλου που είναι επιβεβλημένη η παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων, τα επεισόδια έχουν εξελιχθεί σε… αναγκαίο κακό. Στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο υπήρξαν τραυματισμοί φιλάθλων, αλλά ευτύχημα είναι πως από τις φωτοβολίδες ευθείας βολής που εκτοξεύθηκαν κυρίως από οπαδούς των «ασπρόμαυρων», δεν βρήκε κάποια στόχο.

Λίαν προσφάτως πάλι οπαδός του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη εκτόξευσε φωτοβολίδες ευθείας βολής προς τους φιλάθλους του Πανιώνιου στη Νέα Σμύρνη. Ήταν μάλιστα μπροστά από την κερκίδα που είχαν καταλάβει οι οργανωμένοι του «δικέφαλου» και στη συνέχεια φυγαδεύτηκε. Οι περίφημες κάμερες ασφαλείας δεν είχαν την απαιτούμενη… απόδοση, ενώ και ο συντονισμός της Αστυνομίας αποδείχθηκε ανεπαρκής να συλλάβει τον δράστη που θα μπορούσε να είχε μετατραπεί κάλλιστα σε δολοφόνο.

Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τον ρόλο της Αστυνομίας στα γήπεδα, ήλθε μια απόφαση καταπέλτης από το 11ο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο που έδωσε απαντήσεις σε πολλά ζητήματα και πλέον θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, το δικαστήριο υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιώσει φίλαθλο του Παναθηναϊκού που τραυματίστηκε στον αγώνα πρωταθλήματος της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ που έγινε στις 29.12.2004, στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», με το ποσό των 47.000 ευρώ.

Ο λόγος; Η πλημμελής αστυνόμευση από την ΕΛ.ΑΣ., που είχε την ευθύνη των μέτρων τάξης του παιχνιδιού.

Η απόφαση σταθμός 2811/2018 εκδόθηκε από το 11ο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για φίλαθλο που τραυματίστηκε από την εκτόξευση σπασμένου νιπτήρα από άγνωστο φίλαθλο του ΠΑΟΚ, που του προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη με εξόρυξη του αριστερού του ματιού.

Το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε υπόχρεο σε αποζημίωση, γιατί η υπεύθυνη Αστυνομική Αρχή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής των επεισοδίων και του αποτελέσματος. Στον παθόντα επιδικάσθηκε συνολική αποζημίωση 47.000 ευρώ, εκ των οποίων 7.000 για τις δαπάνες θεραπείας του, 30.000 ευρώ για χρηματική του ικανοποίηση λόγω της ηθικής του βλάβης που υπέστη λόγω της βαρύτητας του τραυματισμού του και 10.000 ευρώ εφ’ άπαξ αποζημίωση, λόγω της αναπηρίας του που επιδρά στο ατομικό, κοινωνικό και επαγγελματικό του μέλλον. Πρωτόδικα στον φίλαθλο είχε επιδικασθεί για τις ίδιες ακριβώς αιτίες ποσό 22.000 ευρώ. Ωστόσο τόσο ο παθών, όσο και το Ελληνικό Δημόσιο έκαναν έφεση με την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης να είναι καταπέλτης για τις ευθύνες του κράτους, όταν η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

Την ιστορική απόφαση έλαβαν η εφέτης Διοικητικού Δικαστηρίου Αικατερίνη Καρφάκη (πρόεδρος), με τους εφέτες Παύλο Ζαμπετίδη (εισηγητής) και Ελευθερία-Μαρία Λούστα.

Πλέον με βάση το δεδικασμένο ανοίγει ο δρόμος αποζημίωσης φιλάθλων που τραυματίζονται στα γήπεδα.

Ο τραυματισμένος φίλαθλος, ενώ παρακολουθούσε τον αγώνα από τη θύρα 7 του γηπέδου εκσφενδονίστηκε ένα βαρύ συμπαγές αντικείμενο που τον χτύπησε στην αριστερή πλευρά του προσώπου του και κυρίως στο αριστερό μάτι, μεταφέρθηκε δε αιμόφυρτος στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Εν συνεχεία διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου νοσηλεύτηκε και ακολούθως εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.», ενώ εν τέλει έχασε λόγω του τραυματισμού την όραση από το αριστερό του μάτι.

Το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι «ο τραυματισμός του φιλάθλου οφείλεται σε απρόσμενο γεγονός, το οποίο δεν θα μπορούσε να αποτραπεί, καθώς η Ελληνική Αστυνομία είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των αθλητικών αποστολών, των φιλάθλων, των κτιρίων, την τήρηση της τάξης και την αποτροπή έκνομων ενεργειών κατόπιν σύσκεψης με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό διατέθηκαν αυξημένες και ικανές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ενήργησαν με ετοιμότητα, επιχειρησιακή αρτιότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα».

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα, λίγο πριν και κατά την έναρξη του αγώνα, ήταν σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, μεμονωμένα και μικρής έκτασης, ενώ επιθετικότερες ενέργειες των οργάνων του, όπως για παράδειγμα το να προωθηθούν οι παραταχθείσες ειδικές δυνάμεις εντός των κερκίδων και να προβούν στη σύλληψη των τυχόν δραστών θα προκαλούσε πιθανώς γενικευμένες αντιδράσεις από τους φιλάθλους και εντονότερα επεισόδια.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι ο φίλαθλος ευθύνεται με βαρύτατη αμέλεια, καθώς δεν αποχώρησε από τον αγώνα, ούτε μερίμνησε να μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο του γηπέδου, μολονότι βρισκόταν στην κερκίδα από την οποία ξεκίνησαν και προέρχονταν κατά κύριο λόγο τα επεισόδια. Δεδομένου δε ότι ήταν έμπειρος φίλαθλος, η άγνοια και ο εφησυχασμός του, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, είναι εξόχως αδικαιολόγητη, ενόψει μάλιστα «των γνωστών σε όλους και τακτικά επαναλαμβανόμενων φαινομένων βανδαλισμού και χουλιγκανικής συμπεριφοράς από οπαδούς σε πλείστες αθλητικές εκδηλώσεις».

Την ευθύνη η Αστυνομία

Το δικαστήριο έκρινε ότι:

«Επειδή, ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας, ήταν αναγκαίος και επιβεβλημένος ο ενδελεχής σωματικός έλεγχος των φιλάθλων για την έγκαιρη αποτροπή εισαγωγής στο γήπεδο επικίνδυνων αντικειμένων, κατά τη διεξαγωγή δε του αγώνα, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχρεούνταν, να είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη και η σωματική ακεραιότητα όλων των παρευρισκομένων φιλάθλων.

»Εν προκειμένω, τα όργανα του Δημοσίου κατά πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων, καθώς δεν προέβησαν σε αποτελεσματική έρευνα των εισερχομένων φιλάθλων και στην φύλαξη των εγκαταστάσεων του γηπέδου, αφού εκσφενδονίστηκαν μεταξύ των οπαδών τα προαναφερόμενα αντικείμενα (πέτρες, κέρματα, κομμάτια από νεροχύτες κ.τ.λ.), τα οποία οι οπαδοί των αντιπάλων ομάδων είτε έφεραν μαζί τους κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, είτε απέσπασαν από τις εγκαταστάσεις του γηπέδου. Εξάλλου, όπως αποδεικνύεται από το σύνολο των προσκομισθέντων εγγράφων, αν και τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει πριν από την έναρξη του αγώνα, τα όργανα του Δημοσίου δεν απέτρεψαν με αποτελεσματικό τρόπο την κλιμάκωσή τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκατεσσάρων φιλάθλων και του εκκαλούντος , ο οποίος υπέστη βαριά σωματική βλάβη στον αριστερό οφθαλμό του.

»Τέλος, δεν προσκομίστηκαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι ο εκκαλών μπορούσε να μετακινηθεί με ασφάλεια από τη θέση του και εν πάση περιπτώσει το σημείο της κερκίδας 7 που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές από τη ρίψη των διαφόρων αντικειμένων. Συνεπώς, τα όργανα του Δημοσίου παρέλειψαν, κατά παράβαση της ανατεθειμένης σ’ αυτά αποστολής, να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των φιλάθλων, μεταξύ των οποίων και ο εκκαλών. Η πλημμελής δε αυτή άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών οργάνων, κατά την εκτέλεση της διατεταγμένης υπηρεσίας τους, τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με το ζημιογόνο αποτέλεσμα, δηλαδή, τον τραυματισμό του εκκαλούντος και συνεπώς θεμελιώνεται, αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση του τελευταίου».

 

 

Στην ιστορική του απόφαση το Διοικητικό Εφετείο αναδεικνύει τις ευθύνες της αστυνομίας με βάση τον νόμο 3262/2004, όπου ορίζεται ότι: «1. Η αρμοδιότητα για την τήρηση της τάξης κατά τις αθλητικές συναντήσεις εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία ή στο Λιμενικό Σώμα, εφόσον η αθλητική συνάντηση διεξάγεται σε περιοχή δικαιοδοσίας του. Οι διοργανώτριες αρχές αθλητικών εκδηλώσεων, τα εκάστοτε διαγωνιζόμενα αθλητικά σωματεία, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε., οι σύνδεσμοι φιλάθλων και γενικά οι αθλητικοί φορείς υποχρεούνται να συνεργάζονται με την αρμόδια αστυνομική αρχή και να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις και αποφάσεις της, ιδίως για θέματα που αποβλέπουν στην εξασφάλιση ομαλής τέλεσης μιας αθλητικής συνάντησης, στη μετακίνηση, προσέλευση και αποχώρηση των φιλάθλων, στον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων στους διαγωνιζομένους, στον καθορισμό των θέσεων των οπαδών τους στις κερκίδες και των μεταξύ τους κενών τμημάτων και γενικά στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει στην περιοχή, της δικαιοδοσίας της το κατά την κρίση της.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι: «1. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης ή πετοσφαίρισης της ανώτατης κατηγορίας εθνικού πρωταθλήματος, τοποθετούνται ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας των χώρων και των προσώπων που ευρίσκονται σε αυτούς. Με αυτά πραγματοποιείται η λήψη, αποθήκευση, επεξεργασία και αναπαραγωγή εικόνας ή εικόνας και ήχου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη μιας αθλητικής συνάντησης. 2. Αποκλειστικός σκοπός της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι η αντιμετώπιση πράξεων βίας και αξιόποινων εν γένει πράξεων με αφορμή αθλητικές συναντήσεις… 3. Η χρήση και η λειτουργία των ανωτέρω συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας, καθώς και η ευθύνη της επεξεργασίας και φύλαξης των δεδομένων που αυτά παράγουν, ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα