Την κωλοτούμπα πολλοί αγάπησαν, τον κωλοτούμπα, όμως;

Η πολιτική συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων δεν ήταν ποτέ το… φόρτε του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του

Η πολιτική συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων δεν ήταν ποτέ το… φόρτε του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του. Άλλη μία επιβεβαίωση της διαπίστωσης ήρθε την Τρίτη, με τη διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Τόσο… ρεαλιστικές και κοστολογημένες ήταν οι ΣΥΡΙΖΑϊκές προτάσεις, που χώρεσαν σε αυτές και 60% κούρεμα του βασικού χρέους του οφειλέτη και μείωση του ΦΠΑ στο 6% για ένα εξάμηνο, αλλά και κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου με πλήρη προστασία της κύριας κατοικίας. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες γαλαντομίες δεν είδε η ελληνική οικονομία την περίοδο της κυβερνητικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, είδε υπερφορολόγηση στο πλαίσιο ενός τρίτου σκληρού και αριστερής διαπραγμάτευσης μνημονίου, αφού ο λογαριασμός δεν έβγαινε και οι θεσμοί δεν σήκωναν και πολλές-πολλές μαγκιές.

«Τώρα, δηλαδή, βγαίνει ο λογαριασμός;» θα αναρωτηθεί δικαίως κάποιος. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που καθισμένη στα «ασφαλή» έδρανα της αντιπολίτευσης μπορεί να υπόσχεται και να καταγγέλλει ανέξοδα ό,τι θέλει. Το έκανε ήδη και σε διάστημα 48 ωρών σε ακόμη δύο θέματα: στην ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων και στις νομοθετικές προβλέψεις της Κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Ξεκινώντας από το πρώτο, η Κουμουνδούρου αλλάζει θέση με ρυθμό πολυβόλου από όταν το θέμα πρωτοσυζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβρη του 2019. Τότε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριζε ότι οι υποψήφιοι από την ομογένεια πρέπει να ορίζονται υποχρεωτικά στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, ενώ επιπλέον ζητούσε να ελέγχονται οι αιτήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού και της συνολικής εκλογικής διαδικασίας από διακομματική επιτροπή, καθώς και να ανανεώνονται κάθε χρόνο και όχι ανά δεκαετία οι εκλογικοί κατάλογοι.

Ήρθε όμως η νυν αρμόδια τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, να ανατρέψει την πάγια θέση του κόμματος, δηλώνοντας σε συνέντευξή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τους περιορισμούς (σ.σ. «άδικους και υποτιμητικούς» τούς χαρακτήρισε) εφόσον επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας. Το άκρως τρελό και ΣΥΡΙΖΑϊκό παζλ συμπληρώθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άδειασε την τομεάρχη του καταθέτοντας πρόταση τροπολογίας στο σχετικό νομοσχέδιο Βορίδη, ζητώντας να ΜΗΝ προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και να εκλέγονται μόνο 4 βουλευτές Επικρατείας από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Τα ίδια τραγελαφικά υποστηρίζει η Κουμουνδούρου και για τα εργασιακά. Αυτήν τη φορά, το «κόκκινο πανί» είναι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, που κατηγορείται από τους συντρόφους τού Αλέξη Τσίπρα ότι δήθεν επιδιώκει να κάνει λάστιχο το 8ωρο προς όφελος της πλουτοκρατίας. Ξεχνούν, βεβαίως, να πουν ότι η ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας είναι κάτι που ίσχυσε κατά κόρον την τετραετία 2015-2019 και ότι ο δείκτης ανεργίας έπεσε με σωρεία εργαζομένων να αρκούνται σε θέσεις υποαμοιβόμενης ημιαπασχόλησης.

Εύλογα, κάπου εδώ, μπαίνει το ερώτημα του τίτλου: την κωλοτούμπα πολλοί αγάπησαν, με τον πρωταθλητή της κυβίστησης τι γίνεται; Αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο το εκλογικό σώμα, όταν θα έρθει η ώρα. Πόσο κοντά είναι, τώρα, αυτή η ώρα πολλά λέγονται, ειδικά μετά την προαναγγελία Βορίδη για κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στο υπάρχον νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων.

Ακόμη περισσότερα λέγονται για το αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτολμήσει να προσφύγει πρόωρα στη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό που με σιγουριά μπορεί να ειπωθεί είναι ότι δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που καλοβλέπουν τις πρόωρες κάλπες έχοντας στο μυαλό τους και τις κυβιστήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως λένε ακόμη μία ήττα δύσκολα θα την αντέξει ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό κρατήστε το…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα