Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στο Σωτηρία, οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Την ημερομηνία αυτή, κι εφόσον όλα προχωρήσουν βάσει του τρέχοντος σχεδίου, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer όπου στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν 50 υγειονομικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Επιπλέον, 50 υγειονομικοί θα εμβολιαστούν και στον νοσοκομείο Ευαγγελισμός εφόσον έχουν έρθει τα εμβόλια στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο στη χώρα μας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμα αν αυτό θα γίνει την πρώτη ή τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, στα νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη καταφτάσει εντολή που ζητά από το προσωπικό να προβεί σε δηλώσεις για το αν επιθυμεί να εμβολιαστεί, παρότι δεν έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση τους, όπως ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό, το οποίο ονομάστηκε «Ελευθερία», προβλέπει ότι κατά προτεραιότητα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί.

Ακολουθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι υπέργηροι και, έπειτα, ο γενικός πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 στην ΕΕ θα ξεκινήσει στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε με ένα tweet η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέρχεται στις 21 Δεκεμβρίου για να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι θα δώσει την έγκρισή της για την διάθεση του εμβολίου εντός των επομένων δύο ημερών, έπειτα από μελέτη της γνωμοδότησης του EMA και την διαβούλευση με τα 27 κράτη μέλη.

Την ίδια ώρα, ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter απάντηση σε όσους υποστήριξαν ότι η εταιρεία έχει προβλήματα παραγωγής. «Η Pfizer δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 και καμία αποστολή δεν έχει καθυστερήσει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο FDA ενέκρινε ομόφωνα (20-0 ψήφοι) την άδεια να χορηγηθεί στους πολίτες των ΗΠΑ το εμβόλιο της Moderna, κάτι που πλέον αναμένεται να συμβεί την άλλη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων απ’ όσα έχουμε δει ως τώρα», είπε ο Δρ. Στίβεν Πέργκαν, μέλος της επιτροπής και ειδικός σε θέματα εμβολιασμού του Κέντρου Ερευνών Φρεν Χάτσινσον στο Σιάτλ. «Πρόκειται για αξιοθαύμαστο επιστημονικό επίτευγμα» είπε με την σειρά του ο Δρ. Τζέιμς Χίλντρεθ για το φάρμακο. «Το να έχουμε δύο εμβόλια μέσα στον Δεκέμβριο είναι εντυπωσιακό επίτευγμα» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του FDA Στίβεν Χαν, αναμένεται εντός της ημέρας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και από την Δευτέρα να βγει το εμβόλιο στην αγορά.

Όπως σημειώνει η USA Today, το εμβόλιο της Moderna προορίζεται να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ενήλικους ασθενείς. Θεωρήθηκε πιο ασφαλές να μην χρησιμοποιηθεί σε ανήλικους καθώς δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να δουν αν είναι ασφαλής η χορήγησή του σε αυτούς, ενώ εκτός λίστας εμβολιασμού είναι και οι έγκυες, αλλά και όσες γυναίκες θηλάζουν, αλλά και άτομα με ασθένειες όπως HIV. Συνολικά στις έρευνες του Moderna μετείχαν 30.000 εθελοντές, με το εμβόλιο να έχει αποδειχθεί 94% αποτελεσματικό. Να τονιστεί πως στην ΕΕ η έγκρισή του αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου καθώς τότε θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα