ΜΑΥΡΩΤΑΣ: “Ο Ξανθός θα βάλει πρόστιμο στον Σπίρτζη, αρκετά μας ντουμάνιασε με την υποκρισία”

Το θέμα της πάγιας αδυναμίας εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο Βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Η πρόσφατη έκδοση εγκυκλίου από πλευράς Υπουργείου έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πράξεων της παρούσας, αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίες οδηγούν σε πρακτικά μηδενικό αποτέλεσμα. Οι παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και σε Δημόσιες Υπηρεσίες, αποτελούν δυστυχώς τον κανόνα. Δεν αποτελεί μάλιστα τιμή για το ίδιο το Κοινοβούλιο, όπου διαπιστώνεται και εντός του καθημερινά η καταστρατήγηση του νόμου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και εντός κλειστών αγωνιστικών χώρων η ατμόσφαιρα καθίσταται αποπνικτική, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, γεγονός που ο κ. Μαυρωτάς έχει επισημάνει εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Πολιτισμού & Αθλητισμού, χωρίς όμως να έχει υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση. Είναι προφανές, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του Ποταμιού, ότι και αυτή η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίσχυρη να υπερασπιστεί τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα.

Την ώρα μάλιστα, που ο ελεγκτικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανεπαρκής, κινήσεις αντικαπνιστών προσφεύγουν στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στατιστικές οι Έλληνες είναι οι πρωταθλητές του καπνίσματος εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο όμως ισχυρή πλειοψηφία επιθυμεί την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Μάλιστα ο κ. Μαυρωτάς σε δήλωση που έκανε στην Βουλή τόνισε: «Στο θέμα του αντικαπνιστικού νόμου η κυβέρνηση μας έχει ντουμανιάσει στην υποκρισία. Από τη μία εκδίδει εγκυκλίους αυστηροποίησης του νόμου και από την άλλη Υπουργοί της σε δημόσια θέα, σε κλειστούς χώρους, είναι με το τσιγάρο στο χέρι. Θα βάλει άραγε ο κ. Ξανθός το προβλεπόμενο πρόστιμο στον κ. Σπίρτζη;».

Διαβάστε επίσης