Την Παρασκευή η Super League αποφασίζει για τη μείωση των ομάδων

Β. Μπαταγιάννης: «Δεν μπορούμε να πάμε σε 12 ομάδες»

Την Παρασκευή θα κληθεί η Super League να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ευάγγελος Μπαταγιάννης, ωστόσο ως «κόκκινη γραμμή» έθεσε τον αριθμό των ομάδων, καθώς ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να μειωθούν σε 12 οι ΠΑΕ της Super League.

«Έγινε μια συνάντηση σε θεσμικό επίπεδο, ήταν όλες οι ΠΑΕ. Ο Υπουργός μας εξέθεσε το σχέδιό του. Του έγιναν διευκρινιστικές και ουσιαστικές ερωτήσεις έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Βγήκαν θετικά και αρνητικά. Την Παρασκευή καλείται η Super League να πει τις απόψεις της και να αποφασίσει για το μέλλον της.

Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί στην πρόταση είναι ότι από τη νέα σεζόν δεν μπορούν οι ομάδες να είναι 12. Θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις. Και εμείς βλέπουμε ότι πρέπει να γίνουν τομές στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση να πάμε από τις 16 στις 12 ομάδες.

Είναι ένα πρόβλημα το τηλεοπτικό και πρέπει να βρούμε λύση. Υπάρχει θέμα και δεν μπορεί να ξεκινήσουμε έτσι».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης πέταξε το μπαλάκι στη Super League καλώντας τη να πάρει αποφάσεις που αναγνωρίζει και ο ίδιος πως είναι δύσκολες αλλά και αναγκαίες για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Είναι σαφές πως οι ΠΑΕ αντιδρούν στη μείωση των ομάδων σε 12.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης: «Είχαμε μια συνάντηση με τη Super League και τους εκπροσώπους των ΠΑΕ. Συζητήσαμε για τις απόψεις και τις προτάσεις μας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι προτάσεις, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε για το σωστό των απόψεων. Είναι ειλικρινείς όμως και πιστεύουμε πως βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα, δημιουργούν αξιοπιστία και οικονομική ασφάλεια με ρεαλιστικούς όρους. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, το κατανοώ, αλλά σε κρίσιμες στιγμές κρίνονται όλοι για τις αποφάσεις τους. Από όλα όσα συζητήσαμε, η Λίγκα θα συνεδριάσει την Παρασκευή και θα τοποθετηθεί. Όλοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και την κρισιμότητα. Δεν υπάρχει ομοιογένεια στις απόψεις, δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά θα μπορούμε να πούμε περισσότερα μετά το ΔΣ της Λίγκας. Εμείς είμαστε σαφείς. Κάναμε μια πρόταση για το πρωτάθλημα και τους οικονομικούς όρους, πιστεύουμε πως δίνει προοπτική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν αφορά μόνο τα ποσά, αφορά τη δομή του πρωταθλήματος, αφορά κίνητρα για τις ομάδες που ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές, που έχει αντικίνητρα για όσους δεν σέβονται το προϊόν. Όλα με έναν καθαρό τρόπο. Εμείς δεν θα μπούμε στη διαδικασία να επιβάλουμε τρόπους και οδούς. Για μας το ζητούμενο είναι το πρωτάθλημα των 12 ομάδων και των δύο επαγγελματικών κατηγοριών. Δημιουργήσαμε μια πρόταση που μπορούσαμε να στηρίξουμε θεσμικά και οικονομικά. Όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις μας. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2019/20), τρεις εθνικές κατηγορίες και δώδεκα ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, δύο επαγγελματικές και μία ημιεπαγγελματική. Είναι θέμα του ποδοσφαίρου».

Όσο για το αν περίμενε να πάει καλύτερα η συνάντηση είπε: «Δεν θα το έθετα έτσι. Ήρθα να κάνω μια πρόταση. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο καλείται να αποφασίσει. Αν γίνει δεκτή η πρόταση υπάρχει δεδομένος δρόμος για την επόμενη πενταετία. Η άποψή μας είναι ότι δεν σηκώνει η ελληνική οικονομική ζωή και η ποδοσφαιρική οικονομία τόσες πολλές ανώνυμες εταιρείες. Για να μην έχουμε περίεργα φαινόμενα με ομάδες να φεύγουν στα μέσα της σεζόν, πιστεύουμε πως η μείωση των ομάδων είναι αναγκαία, όπως προκύπτει και από τις μελέτες των ομάδων. Είναι μονόδρομος. Ένα τέτοιο πλάνο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και για 24 ομάδες είναι η λύση. Δεν θα καταστρέφονται οι μικρότερες κατηγορίες και δεν θα είναι σε απόλυτα μειονεκτική θέση όποιος ανεβαίνει από τη μια κατηγορία στην άλλη. Είναι μια ρεαλιστική πρόταση, πολύ δύσκολη αλλά ρεαλιστική. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να έχουμε ένα πενταετές σταθερό πλάνο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο δικαιότερος τρόπος για να φτάσουμε στο σημείο».

Ναι σε μείωση αλλά σταδιακά

Ναι στη μείωση των ομάδων της Super League, αλλά σταδιακά αντιπρότειναν οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού στον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Η Super League κατέθεσε την άποψη πως είναι ορθότερο τη σεζόν 2018-19 να υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες και να ανέβουν δύο, ώστε να πάμε σε πρώτη φάση σε πρωτάθλημα 14 ομάδων. Η πρόταση του Υπουργείου είναι δραστικότερη, καθώς για να πάμε σε πρωτάθλημα 12 ΠΑΕ τη σεζόν 2019-20, θα πρέπει στην προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος, να προβλέπεται ο υποβιβασμός 6 από τις 16 ομάδες που θα συμμετάσχουν και αντίστοιχα από τη Football League να προβιβαστούν δύο.

Πλέον έγινε απόλυτα ξεκάθαρο πως δεν θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση με βίαιη αναδιάρθρωση, αλλά με απόλυτο σεβασμό στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, κάτι που συνεπάγεται πως όσες ομάδες είχαν την ελπίδα πως θα παραμείνουν στην κατηγορία(Πλατανιάς, Κέρκυρα), ή θα προβιβαστούν από το παράθυρο(Παναχαϊκή, Κισσαμικός), τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

Στη σημερινή συνάντηση ο νέος πρόεδρος της Super League Βαγγέλης Μπαταγιάννης, πλαισιώθηκε από εκπροσώπους του συνόλου σχεδόν των ομάδων.

Το «παρών» στη συνάντηση ως εκπρόσωποι των ΠΑΕ της Super League έδωσαν οι Αλεξίου (ΑΕΚ), Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Τσικνής (Λαμία), Ζαμάνης (Πανιώνιος), Καρυπίδης (Άρης), Μονεμβασιώτης (Απόλλωνας), Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Κούγιας (ΑΕΛ), Σουλούκου (Ολυμπιακός), Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός), Κωστούλας (Παναιτωλικός), Στράτος (Ξάνθη) και Σπανός (Ατρόμητος).

Εφόσον το συνολικό αυτό πλαίσιο γίνει αποδεκτό τότε και με την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας θα διασφαλιστεί η δημιουργία ενός νέου οικονομικά βιώσιμου μοντέλου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε από ένα υγιές ποδοσφαιρικό προϊόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Τρεις κατηγορίες των 12 ομάδων

Τη μείωση του αριθμού των ομάδων των δύο επαγγελματικών κατηγοριών Super League και Football League και τη δημιουργία μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας(συνολικά τρεις κατηγορίας) των 12 ομάδων, πρότεινε από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στους εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Συνεπώς με βάση την πρόταση του Υφυπουργού δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ την σεζόν 2018-19 που θ’ αρχίσει τον Αύγουστο, αλλά οι όποιες μεταβολές για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, θα προβλεφθούν κανονικά στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ζήτησε για τη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου οικοδομήματος, με σκοπό τη σταθερή χρηματοδοτική ροή, την εξέλιξη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και την παραγωγή θεάματος, να τεθούν κανόνες, τους οποίους ανέπτυξε συνοπτικά ως εξής:

1) Ο αριθμός των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων είναι υπερβολικός για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και της ποδοσφαιρικής μας οικονομίας, όπως αυτό καταδεικνύεται και από την κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ΠΑΕ. Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η δημιουργία δύο επαγγελματικών και μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας των 12 ομάδων.

2) Θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας.

3) Θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης παρατήρησε:

«Η φετινή χρονιά θα είναι έτσι κι αλλιώς καινοτόμα καθώς με την αρωγή των διεθνών συνομοσπονδιών «σπάει» ολοσχερώς ο δεσμός ΕΠΟ και ΚΕΔ, ενώ με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης αρχίζει η εφαρμογή του VAR.

Εφόσον το συνολικό αυτό πλαίσιο γίνει αποδεκτό τότε και με την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας θα διασφαλιστεί η δημιουργία ενός νέου οικονομικά βιώσιμου μοντέλου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε από ένα υγιές ποδοσφαιρικό προϊόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Οι ΠΑΕ για επιχειρηματικούς λόγους, το κοινό για αθλητικούς και η Πολιτεία για οικονομικούς, καθώς δημιουργείται μια νέα ισχυρή αγορά.

Η όλη προσέγγιση γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του αυτοδιοίκητου, αλλά και με απόλυτη συναίσθηση των αρχών της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.

Οι παραπάνω προτάσεις αναλύθηκαν κατά τη συνάντηση με τους φορείς του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ευελπιστούμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή η ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια θα πάρει τις ορθές και ορθολογικές αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα