Την Πέμπτη το ραντεβού στο Μαξίμου

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τις επόμενες ημέρες στο Μαξίμου. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα κληθούν να λύσουν τις διαφορές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να ξεφύγει από την κρίση που έχει περιέλθει η κυβέρνηση και να δείξει στην κοινωνία, ότι υπάρχει προοπτική στην συνεργασία τους. Βέβαια όλοι αναρωτιούνται πως θα καταφέρουν να συνεργαστούν, όταν τα καρφιά και οι επιθέσεις ένθεν κακείθεν έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα δεν μιλάμε πλέον για διαρροές, αλλά για δηλώσεις στελεχών σε καθημερινή σχεδόν βάση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ή σε ομιλίες σε κομματικά ακροατήρια.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα αναζητήσουν στη σύσκεψη κορυφής ένα έντιμο συμβιβασμό που θα διευκολύνει την καλύτερη συμβίωσή τους, σύμφωνα με το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά. Και οι τρεις πλευρές, αν και έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση για μια σειρά θέματα αλλά και αλληλοσυγκρουόμενη στρατηγική, δεν φαίνονται έτοιμες να φθάσουν σε ρήξη. Εξάλλου, όσα εξακολουθούν να διακυβεύονται για τη χώρα είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν, παρά τα τελευταία επεισόδια, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας.

Η Πέμπτη

Η πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής της σύσκεψης κορυφής θεωρείται η Πέμπτη, διότι μέχρι τότε θα έχουν μία καλύτερη εικόνα του τι ζητάει η τρόικα. Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ θα συναντηθούν την Δευτέρα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οπότε την Πέμπτη οι τρεις αρχηγοί θα γνωρίζουν προς τα που φυσάει ο άνεμος, για να λάβουν εάν χρειαστεί και τις ανάλογες αποφάσεις.

Κυρίως όμως θα αναζητηθούν οι τρόποι εξεύρεσης κοινού τόπου για τη συνέχιση της πορείας των τριών κυβερνητικών εταίρων, που ήδη συμπλήρωσαν έναν χρόνο αναγκαστικής συγκατοίκησης. Παράλληλα θα επιδιωχθεί και η άρση των όποιων παρεξηγήσεων υπάρχουν οι οποίες δηλητηριάζουν τις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, ενώ δεν αποκλείεται υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης να τεθεί και το θέμα του ανασχηματισμού.

Ανεξάρτητα από τη δυσφορία που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο για μια σειρά κινήσεις του Ευ. Βενιζέλου, η λογική είναι: «Θα τα βρούμε». Γι’ αυτό και καταβλήθηκε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ενώ υπήρξαν σε υψηλό επίπεδο και οι αναγκαίες επικοινωνίες για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να διαιωνίζεται μια ενδοκυβερνητική κρίση, η οποία, όπως γίνεται κατανοητό από πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη όλων των κομμάτων, στα μάτια της κοινής γνώμης μπορεί να φαντάζει ως ουσιαστική αλλά συνδέεται άμεσα με τις ετερόκλητες στρατηγικές.

Η επίτευξη πολιτικής εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα λυθούν όλα τα προβλήματα καθώς η ενδοκυβερνητική κρίση είναι παρούσα, είναι σοβαρή και θα συνεχίσει να υπάρχει, παρά τις εκατέρωθεν, έστω και πρόσκαιρα, υποχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα