Την σπουδαιότητα της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, ανέδειξε η Όλγα Κεφαλογιάννη

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται διπλωματικά και στρατιωτικά στις κρίσιμες αυτές περιοχές προκαλεί τον εκνευρισμό της Τουρκίας»

Την ιστορική σημασία της Συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, τόσο για την γεωπολιτική κατάσταση της Μεσογείου και της Ευρώπης όσο και σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις, ανέδειξε σήμερα (5/10) στην ομιλία της στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Για πρώτη φορά υπογράφεται από την Ελλάδα Συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία Συμφωνία αμιγώς αμυντική, η οποία θέτει τις βάσεις υλοποίησης του ευρωπαϊκού οράματος για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Παράλληλα ανέφερε την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της Ελλάδας, μέσω της ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού, την διαμόρφωση ενός ισχυρού φράγματος έναντι των παράνομων αξιώσεων της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και την ενδυνάμωση της διεθνούς υποστήριξης της χώρας για τα ενεργειακά της σχέδια στη Μεσόγειο.

Η πρώην υπουργός έκανε λόγο για μία Τουρκία που πλέον δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την έως σήμερα επικρατούσα πολιτική των «ίσων αποστάσεων» εντός των συμμαχικών δυνάμεων και τόνισε πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται διπλωματικά και στρατιωτικά στις κρίσιμες αυτές περιοχές προκαλεί τον εκνευρισμό της Τουρκίας».

Απευθυνόμενη προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο να προβάλλει προσχηματικές διαφωνίες… Για να καταψηφίσει μία Συμφωνία που σημαίνει τόσα πολλά για τα εθνικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Επιλέγει να καταψηφίσει μία Συμφωνία που δυναμώνει τη Χώρα μας διεθνώς και αποδυναμώνει τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας».

Κλείνοντας η βουλευτής ανέφερε πως «έχουμε ιστορικό χρέος να μείνουμε ενωμένοι απέναντι στην επικίνδυνη νευρικότητα που δείχνει η Τουρκία αυτή τη στιγμή.», στέλνοντας μήνυμα πως η Ελλάδα θα προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της – και φυσικά της Κύπρου. Θα συνεχίσει να ισχυροποιεί τη θέση και τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, την ΕΕ αλλά και τη διεθνή σκακιέρα και θα συνεχίσει με συνέπεια να μάχεται και να δρα για το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα