Την ξύλινη γλώσσα Άκη ζήλεψαν στο ΚΙΝΑΛ

Το τελευταίο διάστημα, ακόμη και ο πιο φανατικός οπαδός της Φώφης Γεννηματά κατάλαβε για ποιον λόγο το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία της βρίσκεται καρφωμένο πέριξ του 6%, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στάσιμος, εν τούτοις ουδείς αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής ως εναλλακτική λύση.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται παράδοξο, αλλά όποιος παρακολουθήσει τις τελευταίες ενέργειες του ΚΙΝΑΛ και τις τελευταίες ανακοινώσεις θα κατανοήσει για ποιον λόγο το κόμμα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις. Και πώς να μη γίνεται αυτό, όταν η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει σταθερότητα στη στρατηγική που θέλει να ξεδιπλώσει και να πείσει τους πολίτες.

Άραγε η κα Γεννηματά και οι φωστήρες που έχει δίπλα τους μπορούν να δώσουν μία λογική εξήγηση για την ακατανόητη για τον πολύ κόσμο απόφαση του ΚΙΝΑΛ να απέχει από την ψηφοφορία για τις ποινές σε όλους όσοι εμπλέκονται σε πλαστογραφίες, είτε με παραμυθένιους εμβολιασμούς, είτε σε ανύπαρκτα τεστ; Η δικαιολογία που ανέπτυξε το ΚΙΝΑΛ και ειδικά ο Παναγιώτης Βλάχος (γραμματέας Επικοινωνίας) κατέρρευσε από την απάντηση του Άκη Σκέρτσου. Το ΚΙΝΑΛ, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι απείχε από την ψηφοφορία, διότι «η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ιδιώτες ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με δομές υγείας ή πρόνοιας και δεν τίθενται σε αναστολή εργασίας, όπως οι αντίστοιχοι γιατροί του Δημοσίου. Απλά διπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής».

Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου (πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) προς τον Παναγιώτη Βλάχο ήταν αποστομωτική: «Αναστολή εργασίας σε ιδιώτη ελεύθερο επαγγελματία δεν μπορείς να επιβάλεις, παρά μόνο αφαίρεση άδειας που είναι δουλειά του ιατρικού συλλόγου. Η ρύθμιση που δεν ψηφίσατε λόγω αποχής προβλέπει ως κύρωση την αναστολή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ όπως και της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συνεπώς ποια είναι η προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτών γιατρών;» Κι όμως, ο Βλάχος επέμενε ισχυριζόμενος ότι επιτρέπεται σε έναν ανεμβολίαστο γιατρό να χειρουργεί σε ιδιωτική κλινική. Φυσικά, έλαβε και νέα απάντηση από τον κ. Σκέρτσο, ο οποίος του επεσήμανε ότι με την τροπολογία που δεν ψήφισε το ΚΙΝΑΛ «οι ανεμβολίαστοι ιατροί πρακτικά τίθενται εκτός συστήματος διότι δεν μπορούν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ ούτε και να συνταγογραφήσουν». Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, μπορεί ο καθένας να κατανοήσει για ποιον λόγο οι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση προτιμούν το σπίτι τους από το να συνταχθούν με το ΚΙΝΑΛ. Αλλά ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουν απομακρυνθεί ούτε καν σκέφτονται το ΚΙΝΑΛ, που άλλα υποστηρίζει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.

Ορισμένες φορές για το ΚΙΝΑΛ ισχύει η λαίκή ρήση “τρεις λαλούν και δύο χορεύουν”

 

Τρεις λαλούν και δύο χορεύουν

Ακόμη και οι ανακοινώσεις το ΚΙΝΑΛ είναι τρεις λαλούν και δύο χορεύουν. Υπάρχουν φορές που αγνοούν πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα την ανακοίνωση για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας το «απόλυτη ένδεια στελεχών στην Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει τώρα σε μεταγραφές πολιτικών της δεξιάς (στελεχών της ΔΗΣΥ) από την Κύπρο». Προφανώς στο ΚΙΝΑΛ οι νεαροί συνεργάτες της κας Γεννηματά δεν έχουν διαβάσει τίποτα για την πολιτική ιστορία του νέου υπουργού, αλλά και τις σχέσεις και τη συνεργασία που είχε αναπτύξει με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οπότε υπέπεσαν σε άλλη μία γκάφα. Όπως επίσης όλοι αυτοί που λησμόνησαν ότι και το ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Σημίτη πολιτογράφησε Έλληνα τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη για να μετάσχει στην ελληνική κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Και στις δύο περιπτώσεις (τροπολογία για ποινές-υπουργοποίηση Στυλιανίδη) υπήρξαν διαφοροποιήσεις από τους βασικούς αντιπάλους της Φώφης Γεννηματά. H μία ηχηρή, η άλλη σιωπηρή.

Ο κ. Λοβέρδος για την τροπολογία κατά την οποία το ΚΙΝΑΛ απείχε ήταν σαφής: «Βρίσκομαι στη Ρόδο σε περιοδεία και δεν συμμετείχα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αξιολόγησης της τροπολογίας. Δηλώνω, όμως, ότι εάν ήμουν παρών την επιβολή προστίμου για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρότεινα να την ψηφίσουμε όσες αδυναμίες κι αν είχε».

Αντίθετα, ο κ. Ανδρουλάκης για το θέμα της υπουργοποίησης Στυλιανίδη προτίμησε διαφοροποίηση μέσω σιωπής. Αρνήθηκε να υιοθετήσει την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο ίδιος ως ευρωβουλευτής ήταν από τους βασικούς αρωγούς του Στυλιανίδη για τη δημιουργία του συστήματος πολιτικής προστασίας  rescEU, της μεγάλης ευρωπαϊκής ομπρέλας, που θεωρείται το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων, όπως πανδημίες, και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Στο rescEU μετέχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε., αλλά και αρκετές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με όλα αυτά, το ΚΙΝΑΛ κινείται στο ισόγειο της πολιτικής πολυκατοικίας, καθώς αδυνατεί να εισπράξει δυσαρεστημένους και από την δεξιά και από την αριστερά παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Κάτι πολύ λογικό, από τη στιγμή που η ηγεσία του δεν εμπνέει κανέναν, παρά μόνο τους κλακαδόρους της. Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις για τους μαθητές που δεν μπήκαν στα πανεπιστήμια, οι χυδαιότητες περί «Μαξίμου Α.Ε», οι μικρότητες για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη και βεβαίως το αίτημα για παραίτηση Χρυσοχοϊδη-Χαρδαλιά την ώρα των πυρκαγιών, είναι ορισμένα από τα ανδραγαθήματα της φράξιας Γεννηματά. Και όλα είχαν έναν κοινό παρονομαστή: Θύμιζαν φρασεολογία Άκη Τσοχατζόπουλου. Ξύλινος λόγος, φανφάρες και φούμαρα.

Ακόμη και στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε η κα Γεννηματά είχε επιλεκτική μνήμη σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Λες και η ίδια δεν έκλεψε βουλευτές από το Ποτάμι, και το κόμμα Λεβέντη… Ή παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκαναν μεταγραφές από άλλους πολιτικούς χώρους;

Ο Ανδρέας ΛΟβέρδος ζήτησε επίσπευση των εκλογική διαδικασιών

Πρότεινε ημερομηνία ο Λοβέρδος

Την ίδια ώρα που η ηγετική ομάδα πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα γκάφας, ολοένα και μεγαλώνει η ανησυχία ότι η Φώφη Γεννηματά θέλει να αποφύγει τις εσωκομματικές εκλογές, καθώς είναι δεδομένο ότι θα ηττηθεί. Εδώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πότε ακριβώς θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή.

Πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του προς τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ζήτησε να στηθούν κάλπες την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Η Χαριλάου Τρικούπη θεώρησε σκόπιμο να αποκρύψει την επιστολή, αλλά όταν μαθεύτηκε αναγκάστηκε να απαντήσει πως «θα τηρηθεί το καταστατικό».

Πάντως, οι συνεργάτες των υποψηφίων εξακολουθούν κι εκφράζουν ανησυχία για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά και τη διαδικασία. Κι αυτό διότι ας μη λησμονούμε ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, και συνεργάτης της κας Γεννηματά είχε κάνει λόγο για εκλογές στις αρχές του 2022, δηλαδή μετά το πέρας της τετραετίας υπό την κα Γεννηματά, προκαλώντας εσωκομματικές αντιδράσεις. Πάντως τόσο οι ανθυποψήφιοι της κας Γεννηματά, όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν εκλογές που δεν θα είναι ανοιχτές για μέλη και για φίλους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα