Τις 32.000 ξεπέρασαν οι επισκέψεις στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων

Τις 32.000 ξεπέρασαν οι επισκέψεις ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης μέσα στο 2017 στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, που  λειτουργεί στην οδό Μοναστηρίου 62, στη Θεσσαλονίκη.

Τις κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, το Υπνωτηριο Αστέγων και το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, επισκέφτηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, προκειμένου να ενημερώσει για τις δράσεις και τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους, κατά το 2017 στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων προσήλθαν 2.017 διαφορετικά άτομα τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 32.210 επισκέψεις. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ανήλθαν στα 624 άτομα, εκ των οποίων 519 άνδρες και 105 γυναίκες. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των ωφελούμενων που προσήλθαν στη δομή είναι η Ελλάδα, το Πακιστάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία και το Αφγανιστάν.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, το οποίο λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τις 7 ημέρες την εβδομάδα, σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS, παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. “Δυστυχώς οι ανάγκες κάθε χρόνο αυξάνονται. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα χάρτη κοινωνικών δομών. Στις δομές αστεγίας υπάρχουν περιπτώσεις ωφελούμενων που ήρθαν ως άστεγοι και στη συνέχεια βρήκαν δουλειά και προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω“, δήλωσε ο αντιδημαρχος κ.Λεκακης.

Το Υπνωτήριο Αστέγων, λειτουργεί στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, από τις 7 το απόγευμα έως το πρωί της επόμενης ημέρας. Έχουν φιλοξενηθεί και εξυπηρετηθεί συνολικά το 2017 154 άτομα. Από αυτούς οι 130 ειναι άνδρες και οι 24 γυναίκες. Οι 46 είναι πολίτες μη ελληνικής καταγωγής, από Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ρουμανία, Αλγερία, Αφγανιστάν, Ινδία, Λιβυη, Μαροκο, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Πακιστάν, Συρία.

Κατά τη διάρκεια του 2017 φιλοξενήθηκαν συνολικά δώδεκα οικογένειες και 48 άτομα στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο του δήμου Θεσσαλονίκης, στο ανακαινισμένο κτίριο των πρώην “Δημοτικών Στάβλων Παπάφη”.

Πρόκειται για μονογονεϊκές κυρίως οικογένειες απο τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Από αυτές τις οικογένειες, ένα ενήλικο μέλος οικογένειας μετακινήθηκε στη Γερμανία, μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης, ενώ τέσσερις οικογένειες μετακινήθηκαν στη Γερμανία και μια στην Αυστρία, με τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης. “Πρόκειται για οικογένειες προσφύγων, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και φιλοξενούνται στους χώρους. Η γειτονιά έχει αγκαλιάσει τη δομή, παρά τις αρχικές αντιδράσεις“, πρόσθεσε ο κ.Λεκάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα