Τις προτάσεις του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κατέθεσε ο Χ. Θεοχάρης

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης δεν είναι ένα αμιγώς τεχνοκρατικό θέμα, πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα με επίκεντρο τον άνθρωπο, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και αντιπρόεδρος του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής Χάρης Θεοχάρης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Ιδέες και σχέδια υπάρχουν, θέλει μόνο βούληση, τόλμη και επιμονή, συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα να χάσει την ευκαιρία της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η ψηφιακή μας στρατηγική χαρακτηρίζεται από απουσία κεντρικού σχεδιασμού, κατακερματισμό και αλληλεπικαλύψεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες”.

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη στρατηγική για ένα ψηφιακό δημόσιο έθεσε συγκεκριμένους τρόπους επίτευξης:

– Το Mobile first, δηλαδή την εξυπηρέτηση του πολίτη από το κινητό τηλέφωνο, από το διαδίκτυο και από το τηλέφωνο.

– Τον σχεδιασμό και παροχή υπηρεσιών με κατάργηση, ή μείωση κατάθεσης δικαιολογητικών.

– Τα ανοιχτά δεδομένα και

– Την αρχή της μίας φοράς, ώστε να αποφεύγεται η διπλο – καταχώριση.

Ειδική αναφορά έκανε για τον κομβικό ρόλο των πολιτικών smart cities στη διαχείριση της κυκλοφορίας, στην ενεργειακή παραγωγή και κατανάλωση, στη διαχείριση του νερού και στις τηλεπικοινωνίες και στη δημιουργία κοιτίδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ως πυλώνων της τοπικής ανάπτυξης τον 21ο αιώνα.

 

Διαβάστε επίσης